5 goda recept på vegetariska biffar

Idag ska vi snacka vegetariska biffar – lättlagad och nyttig lyxmat som passar lika bra till helgen som till vardags! Vegetariska biffar är lätta att laga, går snabbt att slänga ihop och innehåller mycket näring som ger energi och välmående till kroppen. En rätt som har alla rätt helt enkelt! De är goda att servera i en sallad, som ett tillbehör eller i ett gott bröd. Dessutom går smaksättning och innehåll att varieras i en oändlighet, vilket gör att man knappast tröttar på dessa ljuvliga biffar! Idag ger jag er fem av mina favoritrecept på just vegetariska biffar, varsågoda!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/09/veggbiff1.jpg

1. Rotfruktsbiffar med ost

Ingredienser (2 personer, 6 biffar)

•2 sötpotatisar
• 2 palsternackor
• 2 morötter
• 50 gram fetaost
• 50 gram riven prästost
• 1 ägg
• 1 tsk fiberhusk
• Salt och peppar

Gör såhär 

Skala och riv rotfrukterna grovt. Blanda ner ost och smulad fetaost, knäck i ett ägg, salta och peppra. Strö över fiberhusk och låt svälla ihop några minuter. Forma till biffar och stek i smör några minuter på varje sida. Servera med keso och en härlig och färgglad sallad!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/09/veggbiff5.jpg

2. Spenatbiffar med halloumi

Ingredienser (2-3 personer)

• 1 dl solrosfrön
• 1/4 dl chiafrö
• 3 nävar babyspenat
• 2 ägg
• 2 dl majsströbröd
• 1 dl riven parmesanost
• 1 tsk torkad basilika
• 1 tsk torkad oregano
• salt och peppar

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Häll solrosfrön, chiafrö och spenat i en skål och mixa med stavmixer. Tillsätt sedan ägg och övriga ingredienser och blanda väl. Forma sex biffar och lägg på plåten. Grädda biffarna i ugnen i 12 minuter. Vänd på biffarna och grädda ytterligare 12 minuter. Servera med stekt halloumi och en sås på turkisk yoghurt blandad med hackad mynta och några droppar citron.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/09/veggbiff3.jpg

3. Ljuvliga bönbiffar i bröd

Ingredienser (6 biffar)

  • 1 tetra ekologiska svarta bönor
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk sesammjöl
  • 1 normalstor morot
  • 4 champinjoner
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk vitlökskrydda
  • 1 msk näringsjäst
  • 3 msk matskedar vatten
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 msk pofiber
  • 2 nypor salt

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop bönor, morot och svamp med vitlök, salt och curry. Låt det vara lite tuggvänliga bitar kvar. Blanda sedan ner resterande ingredienser (utom vatten) och kör till det det blandats jämnt utan att det blir för små bitar. Häll sedan ner lite vatten i taget och rör om förhand. Låt det svälla i tio minuter och forma sedan biffar som är cirka 1 cm tjocka – rulla bollar, platta till och forma sedan till dem. Grädda den i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med ett gott bröd, avokado, tomat, paprika, spenat och en sås på havrefraiche smaksatt med lite curry.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/09/veggbiff6.jpg

4. Morot- och sötpotatissbiffar med halloumi

Ingredienser (4 personer, 8 biffar)

  • 150 g morot
  • 150 g sötpotatis
  • 1 halloumiost (à 200 g)
  • 2 ägg 
  • 1 dl majsströbröd 
  • 1 tsk chiliflakes 
  • 1 krm svartpeppar 
  • 1 nypa salt
  • olja

Gör såhär

Sätt ugnen på 250°C. Skala morot och riv sedan morot och halloumi grovt på ett rivjärn. Blanda morot, halloumi, ägg, majsströbröd, chiliflakes och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt. Forma till 8 biffar med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja på båda sidor. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills de får fin färg. 

Sås: riv ca 2 cm ingefära och blanda med 2 dl matlagningsyoghurt, 1 tsk honung och saften från 1/2 lime. 

Servera biffarna med yoghurtsås, ugnsrostad potatis och sallad.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/09/veggbiff4.jpg

Sötpotatisbiffar med krämig quinoasallad

Sötpotatisbiffar (4 personer)

  • 1 dl cashewnötter
  • 200 g sötpotatis
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 lime
  • 2 förpackningar kokta vita bönor (á 380 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 dl sesamfrön

Gör såhär

Lägg cashewötterna i kallt vatten ca 10 minuter. Skala och riv sötpotatisen grovt, pressa ur överflödig vätska. Skala och riv ingefäran och riv det yttersta skalet av limen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa ihop bönor och cashewnötter till en smet och blanda sedan ner sötpotatis, ingefära och limeskal. Krydda med salt och peppar. Blanda bakpulvret med majsstärkelsen och blanda sedan snabbt ihop allt till en smet. Låt vila minst 15 minuter i kylskåp.

Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut sesamfröna i en djup tallrik. Forma bönsmeten till 8 burgare med oljade händer. Vänd dem i sesamfröna och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Kör in i ugnen i 20 minuter, vänd efter halva tiden. 

Krämig sallad (4 personer)

  • 2 dl okokt quinoa
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 näve bladspenat
  • 1 näve ruccola
  • 1 gul paprika
  • 250 g babyplommontomater
  • 1/2 gurka
  • 1 näve russin
  • 2 nypor pumpakärnor
  • 2 nypa solrosfrön

Gör såhär

Koka quinoan enligt anvisning på paketet och låt sedan svalna. Hacka grönsakerna och blanda ihop med quinoa och turkisk yoghurt. Toppa med russin, pumpakärnor och solrosfrön.

 

 

Alla recept är glutenfria!

 

Kram / Emma.

 

Emma Barremyr som gästbloggar för HusmanHagberg, är licenserad PT och hälsocoach och driver hälsobloggen ptbyemma.se