5 goda tips att tänka på innan du väljer mäklare

Att sälja och köpa bostad är för de allra flesta bland de viktigaste och största affärerna du gör i livet. Att välja mäklare är därmed ofta ett stort beslut som kan bli avgörande för huruvida affären blir en god erfarenhet eller dålig. Nedan listar vi våra fem bästa råd vid valet av mäklare. 

 

1. Gå på visningar i området

Ett bra sätt att hitta en bra mäklare är att gå på visningar i området du ska sälja i. Gå gärna på flera, så du har något att jämföra med.  Har du redan bestämt dig för en viss mäklare kan det ändå vara värt att gå på dennes visningar för att själv se hur han eller hon jobbar.  

 

2. Gå inte enbart på priset i första hand

Att stirra sig blint på priset blir aldrig rätt. Mäklare A och B kan visserligen skilja sig i ersättning, men så likväl i arbetet de utför. Den dyrare mäklaren kanske också har bättre snittpriser i området, fler kontakter och kringtjänster som ger en smidigare bostadsaffär med högre slutpris. Be istället att få förklarat för dig vad som ingår i priset och vilket resultat du kan förvänta dig. 

 

3. Se över vad för marknadsförings- och försäljningsplan som ingår i tjänsten

En duktig mäklare redogör en tydlig marknads- och försäljningsplan för ditt objekt. Med andra ord vilken marknadsföring som ingår och hur försäljningsplanen ser ut. 

 

4. Var tydlig med dina krav och önskemål

Var tydligt med vilka krav och önskemål du har inför en bostadsförsäljning. Detta för att mäklaren på bästa sätt ska förstå dina behov och på så vis kunna  anpassa sin plan efter det. Vet du inte vad du vill och vad du kan förvänta dig, så är istället kanske just det du så fall ska framföra till mäklaren, som då får hjälpa dig sätta nivån och sitt förslag på tillvägagångssätt. 

 

 

5. Fråga efter referenser

Fråga efter referenser! Har mäklaren rekommendationer på en oberoende hemsida såsom Reco.se? Någon referens att ringa till eller annat presentationsmaterial? Förhoppningsvis kommer mäklaren att presentera detta innan du frågat om det. 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se