Fem nyttiga snacks för ny energi

Efter perioder som jul och ledighet, kan det kännas extra bra att äta nyttigt och ge kroppen lite bra näring. Nedan har vi listat fem nyttiga (och såklart jättegoda) snacks när suget slår till.

Ostchips

Ostchips är snåla på kolhydrater, perfekt för dig som vill minska eller utesluta kolhydraterna. Ostchipsen stillar godissug och håller blodsockret intakt. Går att variera i kombination, inte minst tillsammans med charkuterier.

Ingredienser

  •  Cheddarost eller Goudaost eller annan hårdost, i skivor
  • ½ tesked paprikapulver

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ostskivorna på bakplåtspapper.
  2. Pudra över paprikapulvret och grädda i ugnen i 8–10 minuter, beroende på ostskivornas tjocklek. Håll koll mot slutet så inte skivorna bränns, då riskerar osten att smaka beskt.
  3. Låt svalna och ät som snacks eller tilltugg.

Källa: dietdoctor.com 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/grönkålschips.jpg

Grönkålschips

Grönkålen är full med vitaminer och antioxidanter, så du kan snacksa med gott samvete!

Ingredienser

  • Grönkål
  • Olja (gärna sesamolja, olivolja och rapsolja också funkar bra)
  • Salt (och eventuellt chiliflakes)

Så här gör du

1. Dra bort bladen från stjälken och riv dem i mindre bitar.

2. Lägg sedan bladen i en skål och ringla lite olja över och massera in oljan i bladen.

3. Sprid ut bladen på en plåt.

4. Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka fem minuter. Chipsen ska bli krispiga.

5. Krydda med salt och ev. chiliflakes.

Källa: Topphälsa

 

Raw antioxidant-bollar med hallon och mörk choklad

Rawballs är riktiga nyttobollar som ofta innehåller olika typer av näringsrika frukter och nötter. Gemensamt för rawballs är att innehållet består av så naturliga råvaror som möjligt. 

Ingredienser

  • 2 dl hallon
  • 2 dl kokosflingor
  • 1,5 dl nötter
  • 10 stycken dadlar
  • 3 msk kokosolja
  • 50 gram raw choklad (vanlig mörk choklad, minst 70% kakaohalt, fungerar också bra)
  • Vaniljpulver
  • 1 krm havssalt
  • Dekoration
  • Hallonpulver

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till en slät massa och forma sedan till runda bollar. Bollarna på bilden är rullade i hallonpulver men du kan även rulla bollarna i kakaonibs, krossad mörk choklad eller kokosflingor. Prova dig fram vad du gillar bäst!

Källa: Scandinavianwellness

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/kikärtor.jpg

Rostade kikärtor

Kikärtor är fullproppade med fibrer och protein och är perfekta att äta som snacks eller mellanmål. Går utmärkt att variera med olika kryddningar. 

Ingredienser :

  • 400 gram torkade kikärtor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprika pulver
  • 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna i vatten över natten (ca 10 timmar).
  2. Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dem rinna av.
  3. Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt och ringla över olivoljan och blanda runt vitlöken.
  4. Rosta kikärtorna i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden.
  5. Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra.
  6. Strö över salt och paprikapulver medan kikärtorna är varma. Rör om.
  7. Låt kikärterna svalna innan servering.

Källa: Receptfavoriter 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/homemade-Vegan-Protein-Bars-with-Chickpeas-gluten-free-2-of-1-4.jpg

Glutenfria och veganska proteinbars

Proteinbars är lätta att ta med, och är ett gott mellanmål och snacks. 

Ingredienser

  • 2 dl avrunna kikärtor 
  • 1/2 dl havregryn
  • En handfull torkade aprikoser (ca 8 st) 
  • 1 msk tranbär 
  • 2 tsk chiafrön
  • 4 tsk honung 
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 2/3 dl havremjölk/mandelmjölk 
  • En nypa kanel 
  • En nypa salt

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 350 C.
  2. Skölj av kikärtorna. 
  3. Mixa havregryn, chiafrön och aprikoser så att det blir grovhackat. Häll i kikärtorna, addera mjölk, honung, salt och tranbär. Mixa allt till en smet.
  4. Bre ut smeten på en plåt, grädda i 350 c i ca 30 min eller tills ytan fått färg.
  5. Dela dina bars i valfri storlek. Klart!

Fler recept hittar du här.