5 värmande soppor som gör gott för hälsan

Nu knackar hösten snart på dörren och även om det är ett tag kvar tills mörker och kyla tar över kan jag inte låta bli att längta lite efter att få andas in den där friska höstluften, att få tända massa levande ljus, äta en värmande höstsoppa och krypa upp i soffan med raggsockor och en filt.  Ja det är verkligen något speciellt med hösten, och ovannämnda saker är sånt jag gillar extra mycket efter en varm och härlig sommar. Och på tal om värmande soppor! I det här inlägget vill jag dela med mig av 5 goda soppor som passar perfekt nu när hösten börjar närma sig. Gott att koka ihop till middag och mysa med inomhus eller plocka med sig ut på en härlig vandringstur i höstluften. Varsågoda, här får ni recept på 5 smarriga soppor att värma er med i höst!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/08/höst1.jpg

1. Spenatsoppa med lax

Ingredienser (4 portioner)

  • 900 g tinad, hackad spenat
  • 1 purjolök, gröna delen
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 dl (havre)grädde
  • 2 dl vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Muskot
  • 4 laxfiléer

Så här gör du 

Hacka purjolöken och fräs den mjuk i en kastrull med kokosolja. Tillsätt sedan spenaten, grönsaksfonden och kryddor. Fräs ihop en stund och tillsätt sedan vatten och havregrädde. Låt puttra några minuter och smaka eventuellt av med mer kryddor. Servera soppan med stekt lax.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/08/höst3.jpg

2. Potatis- och purjolökssoppa

Ingredienser (4 personer)

  • 10 delikatesspotatisar
  • 1 purjolök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk dragon
  • 2 tsk körvel
  • 2 msk grönsaksfond
  • 5 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 klick smör
  • 1 par nypor färsk persilja
  • salt och peppar

Så här gör du 

Skala och tärna potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjolöken i smör i en kastrull och tillsätt sedan potatis, timjan, rosmarin, dragon, körvel, fond och vatten. Låt soppan koka i ca 15 minuter. Stavmixa sedan soppan slät, häll i mjölk och crème fraîche och smaka av med salt och peppar. Hacka persilja och strö över vid servering. Njut med ett gott bröd eller quesedillas!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/08/höst4.jpg

3. Vegansk tomatsoppa med oregano och tofu

Ingredienser (4 personer)

  • 2 rivna morötter
  • 1 rivet äpple 
  • 500 g krossade tomater
  • 500 ml kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1-2 msk oregano
  • 1 förpackning naturell tofu
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa svartpeppar

Så här gör du

Skala och riv morot och äpple som du sedan steker i en klick kokosolja. Häll på krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Låt koka upp och krydda sedan med salt, peppar och oregano efter smak. Skär tofun i små tärningar och lägg ner i soppan. Låt puttra i några minuter och servera sedan soppan med riven kokos, mer oregano och fröknäcke!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/08/höst5.jpg

4. Pumpasoppa med sötpotatis och kokos

Ingredienser (3-4 personer)

  • 1 butternutpumpa
  • 2 stora sötpotatisar
  • 2 dl kokosmjölk
  • Vatten
  • Örtsalt
  • Pepparmix
  • Chilipulver
  • Spiskummin
  • Vitlökspulver

Så här gör du 

Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna och lägg i en skål. Skär bort skalet från pumpan och dela sedan köttet i bitar och lägg i en stor kastrull. Skala sötpotatisarna och skiva ner även dem i kastrullen. Fyll på med vatten så att pumpa och potatis täcks. Koka dem sedan mjuka, häll bort vattnet och stavmixa till en puré. Häll på kokosmjölk, krydda efter smak och späd ev. med vatten till önskad konsistens. Jag gillar att ha den mer matig och har knappt i något vatten alls.

Servera soppan med fetaostyoghurt (fetaost + turkisk yoghurt) och rostade pumpakärnor.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/08/höst22.jpg

5. Linssoppa med sötpotatis och oumph

Ingredienser (4 personer)

  • 400 g sötpotatis
  • 5 cm purjolök
  • 1 kruka basilika
  • 2 dl krämig kokosmjölk
  • 500 ml passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 dl röda linser
  • 1 tsk curry
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 förpackning á 280 g oumph
  • 2-3 msk kokosolja till stekning
  • salt och peppar

Så här gör du 

Skala sötpotatisen. Hacka sedan sötpotatis, lök och basilika smått, lägg en rejäl klick kokosolja i en gryta och fräs det sedan några minuter tillsammans med curry. Häll på kokosmjölk, krossade tomater, vatten och fond. Låt koka upp och lägg i linserna. Koka på låg värme i 10-15 minuter till linserna och sötpotatisen blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar. Stek oumph i 4-5 minuter i en rejäl klick kokosolja, salta och peppra. Servera grytan med oumph och lite riven kokos!

 

Hoppas det smakar!

Kram / Emma

 

Emma Barremyr, är licenserad PT och hälsocoach och driver hälsobloggen ptbyemma.se