6 goda recept till adventsfikat från PTbyEmma

Nu närmar sig första advent med stormsteg och snart är vår underbara julmånad här. Äntligen! Är det fler än jag som gått och längtat efter julen som vi har framför oss? Efter en mörk höst känns det härligt att få fylla huset med juleljus och njuta lite extra av högtidens alla godsaker! Jag har sedan några veckor tillbaka tjuvstartat med julbaket, njut av glöggfikor, lyssnat på julmusik och ätit julinspirerande frukostar. Men jag har inte fått nog än – det har bara gett en liten försmak på julen, och jag ser fram emot mycket mer. Första advent är speciellt och jag tycker om att lägga lite extra kärlek i den dagen med att äta gott. En favorit är att duka upp en rejäl adventsfika med hembakade godsaker och varm glögg med russin och mandel.Är du också sugen på en sån adventsfika har du hittat helt rätt – i det här inlägget får du nämligen 6 goda recept som passar bra till adventsfikat. Varsågod!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/advent3.jpg

Saffransbullar med mandel- och dadelfyllning

Ingredienser (10 bullar)

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 paket saffran
  • 25 g jäst
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1/2 dl psylliumhusk

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader och blanda ner socker och saffran. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör sedan ner mjölet och blanda till en jämn smet som sedan får jäsa under bakduk i 30 minuter. Mixa under tiden ihop mandel- och dadelmassan (recept nedan).

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla små runda bullar och gör ett hål med tummen på undersidan. Peta in lite mandelmassa och nyp ihop degen så att ingen massa rinner ut. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna i 15-20 minuter, ta ut och låt svalna. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem sedan i socker.

Mandel- och dadelmassa

  • 10 färska dadlar
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 msk vatten

Kärna ur dadlarna och mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer till en krämig massa.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/advent2.jpg

Pepparkakssmoothie

Ingredienser (1 stort glas)

  • 1/2 dl havregryn
  • 2 dl mandelmjölk*
  • 1 dl soygurt*
  • 4 färska urkärnade dadlar
  • 1 banan
  • 1 msk mandelsmör
  • 1-2 tsk pepparkakskrydda (beroende på hur mycket smak du vill ha)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 pepparkaka

Låt havregrynen stå och svälla en stund i mandelmjölk och mixa sedan ihop alla ingredienser till en fluffig smoothie. Häll upp i ett glas, krossa pepparkakan och toppa smoothien med pepparkakssmulorna och några dustar kanel.

* Mandelmjölk och soyghurt kan bytas ut till vanlig mjölk och yoghurt.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/advent.jpg

Pepparkakskladdkaka

Ingredienser

  • 10 dadlar
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 msk kanel
  • 1 krm kardemumma
  • 1 nypa salt
  • 3 ägg
  • 1/2 dl kokosolja

 

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos i en matberedare. Häll i mandelmjöl och kryddor och mixa lite till. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med ägg. Mixa allt till en jämn smet. Smörj en form med kokosolja och pudra över kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 10 minuter, den ska vara kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering.

Ät som den är eller servera med exempelvis vispad grädde!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/advent1.jpg

Saffransmuffins

Ingredienser (8-10 st)

  • 1 dl kokosolja
  • 0,5 g saffran
  • 2 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 dl kokossocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält kokosolja och blanda med saffran. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner kokosolja och ägg. Blanda till en jämn smet och klicka sedan ut i muffinsformar. Grädda dem i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalnad något!

Servera gärna med en kopp glögg eller varm choklad!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/advent5.jpg

Saffranskladdkaka

Ingredienser

  • 3 dl mandelmjöl
  • 10 dadlar
  • 1/2 dl smakfri smält kokosolja
  • 3 ägg
  • 0,5 g saffran
  • 1 nypa salt
  • 1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop mandelmjöl, dadlar, vaniljpulver, salt och saffran. Tillsätt sedan ägg och kokosolja och mixa lite till. Smörj en form med kokosolja och häll smeten i formen. Grädda sedan i ugnen i ca 12-15 minuter, den ska vara lite kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering.

Servera med vispad grädde!

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/advent4.jpg

Pepparkakstryffel

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk glögg
  • 1/2 tsk pepparkakskryddor
  • Pepparkakor

Skär smöret i små kuber och låt det bli rumstempererat. Hacka chokladen i små bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde och häll över chokladen. Rör ihop tills det blir en smet, tillsätt glöggen, pepparkakskryddorna och vänd i smöret. Häll upp i en form och låt stelna i kylskåp. Mortla pepparkakor till smulor. Forma kulor av tryffelsmeten och rulla dem i pepparkakssmulorna.

 

Kram / Emma.