6 recept på nyttiga och fantastiskt goda proteinbars att göra själv

Proteinbars har de senaste åren kommit att bli en succé och en tydlig trend i var mans hand, inte minst bland hälsomedvetna personer. Proteinbars är goda, tillgängliga och enkla att snabbt äta på stående fot. Dock innehåller många varianter alldeles för mycket socker, både vanligt som artificiellt. Dessutom kan frekventa inköp bli onödigt dyrt. Nedan finns sex enkla recept på proteinbars du kan göra själv hemma – goda, nyttiga och billigare än i butik. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/proteinbar1.jpg
http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/almond-joy-1-1024x341.jpg
http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/almond-joy-2-1024x341.jpg

Foto: http://realenergyfood.com

Almond Joy Protein Bar – 12 bars

Ingredienser

  • 4 skopor proteinpulver med vaniljsmak
  • 3,6 dl kokosflingor 
  • 60 gr smält kokosolja (ca 3/4 dl)
  • 100 gr mandelsmör (ca 1 dl) 
  • 4 tsk agavesirap 
  • Mandlar att garnera med/ha hela i barsen
  • Mörk choklad

Så här gör du

  1. Mixa kokos, proteinpulver, mandelsmör och agavesirap i en matberedare. 
  2. Dela smeten i 12 bitar. Forma bitarna såsom du vill ha dina proteinbars.
  3. Smält chokladen (ca 100 gr) och doppa barsen, alternativt häll över. Låt stelna och förvara i kylen i 30 min innan servering.

Näringsinnehåll/bar 

240 kalorier 

Källa: http://realenergyfood.com

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/Granola-bars-510408238_6016x4016.jpg

Gluten- och sockerfria granolabars – 14 bars

Ingredienser 

  • 350 g valfria blandade nötter (t ex hasselnötter, mandelar, solrosfrön, pumpafrön)
  • 50 g kokosflingor
  • 2 tsk kakao 
  • 50 g smält kokosolja
  • 4 tsk tahini eller valfritt nötsmör
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 2 tsk kanel 
  • nypa salt
  • 3 tsk sötning av valfrit slag, för sockerfritt är stevia strö eller sukrin bra alternativ. Agavesirap passar också bra. 
  • 2 ägg

Så här gör du

  1. Mixa alla ingredienser i en mixer/matberedare tills det blir en jämn smet där bitarna av nötter fortfarande finns och skapar tuggmotstånd.
  2. Smeta ut massan på en plåt med smörpapper. Höjden ska vara ett par cm så välj en mindre plåt.
  3. Grädda i 180 c i 20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun. Klart!

Näringsinnehåll/bar 

234 kcal

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/Strawberry-Protein-Bars.jpg

Foto: http://chocolatechillimango.com

Jordgubbsdröm – 4 stora eller 8 små bars

Ingredienser 

  • 60 gram frystorkade jordgubbar 
  • 3/4 dl kokosflingor
  • 3/4 dl smakneutralt proteinpulver  
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3/4 dl kokos eller mandelmjölk 
  • 80 gram mörk choklad 

Så här gör du

  1. Mixa jordgubbarna i en mixer/matberedare.
  2. Häll i kokosflingorna, protein- och vaniljpulver och mixa lätt. Det ska var bitar kvar. Addera mjölken och mixa till en smet.
  3. Bre smeten på en plåt med smörpapper. Täck med plastfolie och förvara i kylskåpet i 30 min.
  4. Smält chokladen i mikron i ca 1 min, rör om och låt svalna lite. Häll chokladen över den kylda smeten. Låt chokladen stelna och dela smeten i bitar. Klart!

Näringsinnehåll/bar

Sats på 4 bars = 324 kcal/bar

Sats på 8 bars = 162 kcal/bar

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/No-Bake-Almond-Fudge-Protein-Bars.jpg

Foto: http://www.runningwithspoons.com

Mandelfudgebar – 12 bars

Ingredienser 

  • 1 dl mixade havregryn 
  • 1/2 dl hela havregryn
  • 1/3 dl proteinpulver vanilj (alternativt smakneutralt proteinpulver med tillägg av vaniljpulver)
  • 1/2 dl rispuffar
  • 2 msk mandelsmör (eller annat nötsmör)
  • 2 msk honung (alternativt agavesirap)
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljpulver)
  • 2-3 rader mörk choklad 

Så här gör du

  1. Förbered en medelstor plåt med smörpapper/spraya med smör.
  2. Mixa havremjöl, havregryn, proteinpulver och rispuffar i en medelstor skål. 
  3. Smält mandelsmör och honung i en kastrull. Tillsätt vaniljextrakt och häll i de mixade torra ingredienserna. . 
  4. Häll ut smeten på plåten. 
  5. Smält chokladen i mikron, spritsa/dekorera barsen med chokladen med hjälp av en sked.
  6. Låt stelna i kylen i 30 min och dela efter det i bitar. Klart!

Källa: http://www.runningwithspoons.com

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/apple-pie-protein-bars-0965.jpg

Foto: http://amyshealthybaking.com

Äppelpaj – 6 bars

Ingredienser 

  • 1 dl osötad äppelmos
  • 1 litet äpple, finhackat
  • 1 tsk kanel 
  • 3/4 dl sojaprotein 
  • 2 msk kokosmjöl 
  • en nypa salt
  • 1 dl osötad cashewmjölk (alternativt annan mjölk)
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 1-2 tsk stevia strö (eller annan sötning)

Så här gör du

  1. Förbered en plåt med smörpapper.
  2. Koka äppelbitarna så att de blir mjuka, ca 4-6 min. 
  3. Blanda alla ingredienser i en skål, först de torra råvarorna, sedan äpplemos och mjölk, sist äppelbitarna. Mixa till en smet och bre ut på pannan. Låt svalna i minst 3 timmar innan du delar smeten i bitar. Klart!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/homemade-Vegan-Protein-Bars-with-Chickpeas-gluten-free-2-of-1-4.jpg

Foto: http://www.cottercrunch.com

Glutenfria och veganska proteinbars – 10 stycken 

Ingredienser 

  • 2 dl avrunna kikärtor 
  • 1/2 dl havregryn
  • en handfull torkade aprikoser (ca 8 st) 
  • 1 msk tranbär 
  • 2 tsk chiafrön
  • 4 tsk honung 
  • 1 tsk vaniljpulver 
  • 2/3 dl havremjölk/mandelmjölk 
  • en nypa kanel 
  • en nypa salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 350 C.
  2. Skölj av kikärtorna. 
  3. Mixa havregryn, chiafrön och aprikoser så att det blir grovhackat. Häll i kikärtorna, addera mjölk, honung, salt och tranbär. Mixa allt till en smet.
  4. Bre ut smeten på en plåt, grädda i 350 C i ca 30 min eller tills ytan fått färg. Klart!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/AMAZING-3-ingredient-Peanut-Butter-Granola-Bars-that-taste-JUST-like-PB-COOKIE-DOUGH-vegan-glutenfree-peanutbutter.jpg

Foto: http://minimalistbaker.com/

Veganska, glutenfria och enkla granola bars – 8 stycken 

Ingredienser 

  • 250 gram urkärnade dadlar. (blötlägg 10 min om dadlarna är torra)
  • 3 msk jordnötssmör
  • 1 dl havregryn (glutenfria eller vanliga) 

Så här gör du

  1. Mixa dadlarna i en matberedare eller mixer så att dadlarna är delade i småbitar och klumpar sig. 
  2. Tillsätt jordnötssmör och havregryn och mixa tillsammans med dadlarna. Önskar du en mer fast konsistens, addera mer havregryn. 
  3. Häll ut degen och lägg på en bakplåt, platta till en kvadrat. Skär degen i 8-10 bitar och lägg in i kylen så att de stelnar något. Du kan även rulla degen till bollar.
  4. Barsen klarar sig ett par veckor i kylskåp eller ett par månader i frysen.