6 snabba tips för en vårfräsch balkong och uteplats

Hej på er!
Jag heter Maria och driver bloggen inredningsvis.se, en blogg med tips på hur ni får det snyggt och lyxigt utan att det behöver vara särskilt dyrt. Jag kommer att blogga här ibland hos HusmanHagberg och bidra med smarta tips om allt inom hem och trädgård.

Våren är äntligen på G! Jag rivstartar därför med lite våriga tips för att väcka balkongen eller uteplatsen till liv efter den långa vintersömnen. Vinterns väder sliter hårt på alla utomhusytor så en rejäl uppfräschning av uteplatsen är ett måste. Här är sex snabba tips för en vårsnygg balkong, redo för sena sommarfester och mycket balkongmys!

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/03/bild3.jpg

1. Nytt balkonggolv

Jag brukar säga att allt börjar med golvet och så även när det kommer till uteplatsen. Efter en lång vinter ser balkonggolvet ibland trist och slitet ut. Likaså blir ofta uteplatsen ett förvaringsställe för saker som inte används just nu. Börja därför med att rensa och städa!

När uteplatsen är rensad är det dags att ge golvet en skuromgång. Jag rekommenderar alltid den gamla klassikern golvsåpan, då den är både miljövänlig och pålitlig. När golvet är rent är det dags att börja planera vilken känsla du vill ha på uteplatsen i år. Kanske ska det trista betonggolvet ersättas med trätrall? Eller varför inte köpa en stor färgglad matta att täcka golvet med.

Att satsa på en löstagbar trätrall är ett smart tips och går lätt att byta ut om man tröttnar. Trallen ovan kommer från IKEA som har flera fina, billiga varianter.

Tips! Hur mycket du än vill ha en mysig trasmatta på balkongen kan det vara bra att tänka om. När regnet väl kommer (det är ju ändå svensk sommar) blir mattan snabbt som en sur gammal disktrasa och den är dessutom lätt att snubbla på. Våta tygmattor möglar lätt om de inte får torka.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/03/ikea.jpg

2. Möblera nätt och lätt

Att överbelamra en mindre balkong med klumpiga möbler blir aldrig bra. Försök istället att välja flyttbara lätta multitaskingmöbler som kan utgöra utgöra olika funktioner. Pallar är smart att använda då de kan användas för att sitta på men även blir snygga att ställa växter på. Likaså är klappstolar smarta då de enkelt går att slå ihop när gästerna har gått hem. Med andra ord är möbler som enkelt går att flytta runt snabbt, bra alternativ för den lite mindre uteplatsen.

Kolla gärna på vinden, i källaren eller gå på loppis för att hitta gamla, fina möbelfynd att pimpa till och flytta ut. Kanske kan en gammal trästol bli snygg att ställa en större grön växt på. Låt fantasin möblera och ha kul när du inreder din uteplats!

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/03/husman-h.jpg

3. Belys och mys!

För att få till en mysig känsla under sommarkvällarnas sena festkvällar är belysningen ett måste. Återanvänd gärna vissa delar av julbelysningen där små, genomskinliga slingor fungerar lika bra på sommaren som på vintern. Att ha färgade, blinkande lampor på sommaren kan ofta kännas lite för mycket. Golvlyktor i olika storlekar är fina att lysa upp kvällen med och ger en exotisk orientalisk känsla.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/03/ikea2.jpg

4. Växter efter väder

Rent vädermässigt är balkongen ofta mer utsatt än andra ställen. Här samsas gassande sol med pinande vindar och piskande regn. Det gör att det blir svårare att välja växter och att tänka till en extra gång är klokt. Välj tåliga växter som pelargon, fuchsia, smultron, kruktomat eller användbara kryddor. Likaså är det viktigt att komma ihåg att gödsla med näring och att vattna regelbundet.

 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/03/balkong-krukor.jpg

5. Coola krukor

Att köpa nya krukor är alltid roligt. Försök att få tag i originella kap som grannen inte har. Att gå på loppis är ett smart sätt att hitta unika fynd på. Eller varför inte ta fram din egna, kreativa ådra och själv måla krukorna eller t ex täcka dem med dekorplast.

Och var ska krukorna sedan placeras? Är balkongen liten är är det smartast att välja krukor som hänger på balkongräcket. Väljer du balkonglådor kan det vara fint att vända några av dem inåt så att du själv och dina gäster kan njuta av blomsterprakten. De smarta hängkrukorna ovan kommer från Adessostockholm

Tips! Har du en mindre balkong, fyll inte dina största krukor med jord ända upp till kanten. Det kan göra att tyngden på krukorna överskrider balkongens belastningsgräns och har du otur kan det sluta med att krukorna till slut hamnar hos grannen nedanför.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/03/bild1.jpg

6. Frossa i textilier

Alla platser blir vackrare med textilier. Ser uteplatsen sliten ut men orken räcker inte till för att måla om allting, färgsätt då med tyg istället. Är väggen nergången, täck den då med ett tyg gjort för utomhusbruk och fäst detta i taket och låt det hänga ner ända till golvet. Ett tråkigt balkongräcke blir genast fräschare med ett väderbeständigt utetyg placerat runt hela insidan. Adderas sedan många färgstarka kuddar och gör en egen liten myshörna. Just prydnadskuddar är enkla att byta ut om man tröttnar på färgerna och varianterna är oändliga. Jag kallar mig själv en tvättäkta kuddnarkoman och visst blir allt snyggare med några fina, välplacerade kuddar!

Läs mer från Maria på inredningsvis.se