7 goda pumparecept till Allhelgonahelgen

Inför allhelgona har jag samlat ihop mina godaste recept med pumpa! Det går ju att göra så mycket gott med denna matiga godsak! Pumpan ger en härlig färgklick till måltiden och är ett nyttigt alternativ att använda sig av i bakning då den ger dig både A-, B- och C-vitaminer, kalium och massa folat! Vad sägs om en krämig pumpasoppa? Pumpayoghurt? Eller chokladmuffins med pumpa? Kanske vill du rosta dina egna pumpakärnor som ett kul pyssel? Det och lite till får du om du scrollar ner! Varsågod!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pumpa7.jpg

Pumpasoppa

Ingredienser (4 personer)

1 butternutpumpa
2 stora sötpotatisar
2 dl kokosmjölk
Vatten
Örtsalt
Pepparmix
Chilipulver
Spiskummin
Vitlökspulver

Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnorna och lägg i en skål. Skär bort skalet från pumpan och dela sedan köttet i bitar och lägg i en stor kastrull. Skala sötpotatisarna och skiva ner även dem i kastrullen. Fyll på med vatten så att pumpa och potatis täcks. Koka dem sedan mjuka, häll bort vattnet (men spara i en tillbringade så du kan späda soppan senare) och stavmixa till en puré. Häll på kokosmjölk och kryddor efter smak och späd ev. mer vatten till önskad konsistens. Jag gillar att ha den mer matig och brukar knappt ha i något vatten alls.

Servera soppan med fetaturkisk yoghurt (mosad fetaost + turkisk yoghurt) och rostade pumpakärnor.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pumpa5.jpg

Rostade pumpafrön

Såhär gör du!
Tvätta kärnorna rena från pumpakött i en sil och lägg dem sedan i en torr panna och sätt plattan på högsta värme. Var hela tiden med och rör runt med en stekspade och smaksätt sedan med örtsalt när kärnorna börjar torka. När kärnorna sedan börjar få lite färg och ”poppa” (ungefär som när du poppar popcorn) är de klara! Ät som snacks, som strössel på din pumpasoppa eller i salladen! De är otroligt goda!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pumpa3.jpg

Pumpapannkaka

Ingredienser (1 person)

2 ägg
2 msk pumpapuré
1 msk mandelmöl
1/2 tsk fiberhusk

Vispa ihop alla ingredienser till en smet. Låt det svälla i några minuter och stek sedan två stora pannkakor på medelhög värme. Servera med kokos- och jordgubbsglass som du gör genom att mixa 1/2 dl kokosmjölk med 1/2 frusen banan, 2 dl frysta jordgubbar.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pumpa1-1.jpg

Pumpapuré

Ingredienser

1 stor butternuetpumpa

Skär bort skalet på pumpan och skär den sedan i mindre bitar. Lägg i en stor kastrull och fyll med vatten. Koka sedan pumpan mjuk, häll av vattnet och mixa pumpan till puré. Häll upp i en burk och förvara i kylen. Kan sedan användas till diverse godsaker!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pumpa2.jpg

Pepparkaksmuffins med pumpa

Ingredienser (4 muffins)

1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
3 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk bikarbonat
3 msk pumpapuré
1 ägg
1 dl kvarg
1/2 dl mandelmjölk
1 msk honung
1 msk smält kokosolja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan de blöta. Klicka upp i fyra muffinsformar och grädda i 15-20 minuter beroende på ugn. Ta ut och låt svalna. Servera med lingonfrosting.

Lingonfrosting: Blanda ihop 1 dl kvarg med 1-2 msk lingonsylt.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pump8.jpg

Chokladmuffins med pumpa

Ingredienser (6 muffins)

1 burk stora vita bönor
1 dl pumpapuré
1 dl socker
2 msk kakao
2 msk kokosmjöl
2 äggvitor
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Stavmixa bönorna till en smet och blanda ihop med övriga ingredienser. Klicka upp i muffinsformar och grädda i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Servera med nutellatopping och en klick grädde!

Nutellatopping: blanda ihop 1 dl jordnötssmör med 2 msk kakao, 1 mosad banan, 1 dl kvarg och 2 krm vaniljpulver.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/10/pumpa6.jpg

Pumpayoghurt

Ingredienser (1 person)

1 dl turkisk yoghurt
1 dl pumpapuré
1 tsk pepparkakskrydda


Blanda ihop alla ingredienser till en krämig yoghurt. Servera med granola, persimon, hallon och blåbär!

Trevlig allhelgona!

 

Kram / Emma