7 mumsiga godsaker att bjuda på adventsfikat

Glöggfesterna och adventsfikorna närmar sig! Vi rustar upp med smarriga recept att överraska med nära och kära med. Hoppas det ska smaka!

Saffranskärleksmums

Ingredienser

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 påse saffran, 0,5g
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 dl mjölk
 
Glasyr
50 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
ca 4,5 dl florsocker
2-3 msk pressad apelsinsaft
 
Garnering
Kokosflingor
 
 Gör såhär 
 
  • Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
  • Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den kallna i formen.
  • Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
  • Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
  • Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Källa: (Hembakat.se) 

Hallontryffel, 20–25 stycken

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 200 g hallon, frysta går bra
  • 2 tsk honung
  • 40 g osaltat smör, rumstempererat och skuret i tärningar
  • Hallonpulver (Finns att köpa i olika webbutiker. Kan ersättas med kakao, florsocker, lakritspulver eller uteslutas helt.)

Gör så här

  • Hacka chokladen fint och lägg den i en värmetålig bunke.
  • Klä en liten form med bakplåtspapper. Jag använde en brödform med måtten 10 gånger 20 centimeter.
  • Tina hallonen (om du använder frysta) och passera dem genom en finmaskig sil. Se till att få med det som fastnar på silens undersida.
  • Lägg hallonsåsen i en kastrull och låt puttra på medelsvag värme tills 0,5 dl återstår.
  • Vispa ner honungen och häll hallonreduktionen över den hackade chokladen. Rör med långsamma tag med till exempel en slickepott tills all choklad smält.
  • Tillsätt smörtärningarna några i taget, rör med slickepotten tills de smält mellan omgångarna. Om tryffeln verkar skära sig, rör kraftigt med slickepotten eller mixa snabbt ihop den med en stavmixer.
  • Häll tryffelsmeten i formen och låt svalna i rumstemperatur någon timme. Ställ sedan in den i kyl i 24 timmar eller tills den är tillräckligt fast för att skära upp i bitar.
  • Sikta hallonpulver på ett bakplåtspapper. Skär upp tryffeln i bitar och lägg dem på hallonpulvret. Sikta mer pulver på bitarnas ovansida. Förvara dem i en väl tillsluten burk i kylen så håller de ungefär en vecka.

Recept från svd.se

Pepparkaksrulltårta med lingon

Ingredienser

Botten

  • 120 g Vetemjöl (2dl)
  • 3 g Bikarbonat  (1/2tsk)
  • 15 g julkryddor (1msk) – julkrydd mix (1msk kanel, 1 msk nejlika, 1/2 tsk ingefära)
  • 165 g ägg (3)
  • 130 g Strösocker  (1 1/2dl)
  • 30 g Arla – filmjölk (1/2dl)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke.

2. Vispa ägg och socker poröst, vänd i de torra ingredienserna med en slickepott. Tillsätt sedan filmjölken.

3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen, 250° i 5-6 min.

4. Ta ut kakan, sockra den på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, låt svalna.

Lingon och färskostfrosting

  • 100 g Rumstempererat osaltat smör
  • 300 g Färskost
  • 10 g Vaniljsocker  (1msk)
  • 140 g Florsocker  (2 1/4dl)
  • 25 g Arla – vispgrädde   (1/4dl)
  • 40 g lingonsylt

Gör såhär

1. Vispa smör och färskost vit och fluffig. Vispa i vaniljsocker och florsockret lite i taget. Vispa till en fast och fin frosting.

2. Vispa slutligen i grädden och sist blanda i lingonsylten.

3. Fördela frostingen jämnt på botten och rulla ihop till en rulle, dela i lagom stora bitar.

Recept från royfares.se 

Yoghurt med pepparkakskross, kanderande nötter och fikon

Ingredienser 4 personer 

1 dl blandade nötter, tex hasselnötter och mandel
1 dl socker
ca 4 dl yoghurt
2 färska fikon
2 msk flytande honung
4 st pepparkakor

Gör så här

Smält sockret i en stekpanna tills det fått en gyllene färg. Häll i nötterna och rör om. Bred ut och låt svalna på ett bakplåtspapper. Hacka de kanderade nötterna i mindre bitar. Lägg upp yoghurten i serveringsglas, strö över krossade pepparkakor och de kanderade nötterna. Toppa med ett halvt fikon och lite flytande honung. Garnera med en hel pepparkaka.

Recept från Ellematochvin.

Saffranskladdkaka (12 bitar)

Ingredienser 

  • 100 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • smör till formen

Till servering

  • hallon eller rårörda lingon
 Gör såhär
 
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
3. Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet.
4. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
5. Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
 
Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon.
 
Recept från ica.se 
 

Saffransfudge (20 bitar)

Ingredienser 

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 400 g vit choklad
  • 1 påse saffran
  • eventuellt 2 krm gul karamellfärg
  • 2 msk smör

Gör såhär 

  1. Smält kondenserad mjölk, choklad och saffran över vattenbad. Tillsätt eventuellt gul karamellfärg.
  2. Rör i smöret i smeten till en glansig fast massa.
  3. Klä en form (cirka 20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt stelna i kylskåpet över natten.
  4. Skär upp i rutor och förvara i kylen.

Recept från mittkok.se

Pepparkakstoppar med blue cheese

Ingredienser

  • havregryn 2.25 dl
  • vetemjöl 1.75 dl
  • bakpulver 1.5 tsk
  • pepparkakskrydda 2 tsk
  • salt 1 krm
  • smör, smält och avsvalnat 50 g
  • ägg 1 st
  • mörk sirap 1 dl
  • äkta vaniljpulver 1 tsk
 Blue Cheese Frosting
  • cream cheese 150 g
  • smör, rumsvarmt 50 g
  • blåmögelost 100 g
  • honung 2 msk
 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Blanda samman havregryn, vetemjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och salt.
  3. Vispa ägg och vaniljsocker pösigt, tillsätt smält smör och sirap i en smal stråle medan du vispar.
  4. Vänd ned mjölblandningen i äggblandningen, blanda till en jämn smet.
  5. Spritsa ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 9-12 minuter. Låt svalna på galler. 
  6. Blue cheese frosting: vispa cream cheese, honung och smör fluffigt. Smula ned blåmögelosten och fortsätt vispa tills du får en slät frosting.  
  7. Montering: bred eller spritsa frostingen på kakorna och sätt ihop dem två och två.

 

Recept från vinochmatguiden