8 fantastiskt goda vegetarisk grilltips

 

Sommaren är här och äntligen får vi flytta utomhus och njuta av underbara grillkvällar igen! Lyckligtvis har grillsäsongen bara börjat och tänk så många fina kvällar och goda grillmiddagar vi har att se fram emot. För mig är dessa grillkvällar något av det allra bästa med sommaren. Jag älskar att sitta ute långa ljusa kvällar med massa god mat framdukad, känna doften av grillat och nyklippt gräs, smutta på ett glas rött, höra fåglarna kvittra, känna solens varma stålar mot huden och njuta av den ljumma sommarluften.  Svårslaget är bara förnamnet!

För många innebär grillat en marinerad köttbit, men i det här inlägget skulle jag vilja inspirera er till att testa att grilla vegetariskt! Den vegetariska världen har så mycket spännande att erbjuda, och att fixa ett vegetariskt grillkalas är inte bara fantastiskt gott utan gynnar både djur, vår kära natur och vår hälsa! Varsågoda, här kommer mina bästa vegetariska grilltips!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill8.jpg

Krämig hirs- och quinoasallad

Ingredienser (4 personer):

  • 2 dl okokt hirs
  • 1 dl okokt quinoa
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 kruka krispsallad
  • 10 babyplommontomater
  • 1/2 gurka
  • 1 paprika
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl solroskärnor
  • salt och peppar

Gör så här:

Koka hirs och quinoa enligt anvisning på förpackningen. Hacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med quinoa, hirs och yoghurt. Salta och peppra efter smak!

Rosta pumpakärnor och solroskärnor i en panna med lite olivolja och salt tills de får fin färg. Toppa salladen med fröna och servera till gillad halloumi!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill2.jpg

Vegan sallad med basilika och citrondressing med frötopping

Ingredienser (4 personer):

  • 1 förpackning kikärtspasta á 300 gram
  • 1 avokado
  • 65 gram babyspenat
  • 1/2 gurka
  • 10 babyplommontomater
  • 1 paprika
  • 10 jordgubbar
  • 1 näve russin
  • 1 näve solros- och pumpakärnor
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk honung
  • Zest + saft från 1 citron
  • Salt och peppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hacka under tiden grönsakerna i små bitar och lägg i en stor salladsskål. Rosta frön i en torr panna tills de får lite färg och smaksätt med salt. Mixa basilika, sojayoghurt, olivolja, honung och citron till en dressing. Smaksätt med salt och peppar.

Häll av pastavattnet och skölj pastan i kallt vatten. Blanda ner pastan och dressingen med grönsakerna och rör runt ordentligt. Avsluta med att toppa salladen med frön och russin.

Servera till exempelvis grillad halloumi eller tofu.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill6.jpg

Grillad sötpotatis och sparris

Ingredienser:

  • 300 gram sötpotatis per person
  • 100 g sparris per person
  • Smält smör
  • Flingsalt

Gör så här:

Skala och dela sötpotatisen i lagom stora bitar. Koka den sedan mjuk i lättsaltat vatten, men undvik att koka för länge då den snabbt blir för mjuk och överkokt. Skölj och förkoka även sparris. Lägg sedan bitarna på grillen, pensla med smör och strö över flingsalt. Potatisbitarna och sparrisen är klar när de fått lite färg på ytan!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill4.jpg

Grillad halloumiburgare

Ingredienser (4 personer):

  • 1 paket halloumiburgare
  • 4 stekta ägg
  • 4 hamburgerbröd
  • BBQ-sås
  • Grönsaker som tomat, gurka, avokado, sallad, paprika

Gör så här:

Lägg grillfolié på grillen. Lägg på en klick smör och sedan halloumi. Grilla tills den får färg, men var försiktig då den lätt bränner fast. Servera sedan med tillbehören. 

Lökfri BBQ-sås:

  • 500 gram krossade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 1/2 dl soja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk ekologiskt råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja

Gör så här:

Koka ihop alla ingredienser och låt sedan koka på svag värme i 20-25 minuter.

TIPS!

Servera med sötpotatisstipes (se recept nedan).

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill5.jpg

Sötpotatisstripes

Ingredienser:

  • 300 gram sötpotatis per person
  • 2-3 nypor potatismjöl

Gör så här:

Skala sötpotatisen och strimla den i lagom stora bitar. Lägg sötpotatisen i en bunke, pudra över potatismjöl och blanda runt. Lägg ut på en plåt och strö över salt och peppar. Baka i ugnen på 200 grader till de blir mjuka, vilket beror lite på storlek.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill7-1.jpg

Fetaostyoghurt

Ingredienser (4 personer):

  • 150 g fetaost
  • 200 g créme fraîche eller turkisk yoghurt
  • salt och peppar

Gör så här:

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda ihop med créme fraîche eller turkisk yoghurt. Smaksätt med salt och peppar efter smak.

TIPS! 

Fetaostyoghurten är även god att smaksätta med 1 tsk dijonsenap som variation!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill.jpg

BBQ-yoghurt

Ingredienser (4 personer):

  • 1 dl BBQ-sås (se recept ovan)
  • 2 dl créme fraîche eller turkisk yoghurt
  • salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop BBQ-sås med créme fraîche eller turkisk yoghurt. Smaksätt med salt och peppar efter smak.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/bild-grill3.jpg

Grillad tofu med quinoasallad och kokos- och jordnötssås

Marinerad tofu (2 personer):

  • 270 g tofu
  • 1/4 dl soja
  • 1 msk smält kokosolja
  • 1 msk agavesirap
  • 1 pressad lime
  • 1 tsk curry

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Skär tofun i avlånga bitar och lägg sedan ner dem i marinaden. Låt marinera 30-60 minuter och trä sedan på bitarna på ett grillspett. Grilla sedan lätt på båda sidor. 

Quinoasallad (2 personer):

  • 1 dl okokt quinoa
  • 1/4 gurka
  • 1/2 paprika
  • 6 babyplommontomater
  • 1 näve bladspenat
  • kokoschips
  • pumpakärnor
  • torkade tranbär

Gör så här:

Koka quinoa enligt anvisning på paketet och låt sedan svalna. Hacka grönsakerna och blanda ihop med quinoan. Toppa med kokoschips, torkade tranbär och pumpakärnor.

Kokos- och jordnötssås:

  • 1/2 dl jordnötssmör
  • 1 dl krämig kokosmjölk
  • 1 msk agavesirap
  • 1/2 pressad lime
  • 1 tsk riven ingefära
  • salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylen tills det är dags att servera.

Önskar er alla många fina grillkvällar i sommar!

 

Kram / Emma.

Emma Barremyr, är licenserad PT och hälsocoach och driver hälsobloggen ptbyemma.se