Allt du behöver veta om äktenskapsförord

Är du gift eller ska du gifta dig? Här reder Molly Malm, jurist på avtal24, ut allt du behöver veta om äktenskapsförord.

Molly Malm är jurist på avtal24.

Giftorätten omfattar allt

Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig. All egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Allt eller vissa saker?

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du och din partner bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa.

Tänk på att man kan välja att antingen specificera vilka tillgångar som inte ska ingå i en bodelning eller bestämma att var och en ska behålla sitt. Det är inte ovanligt att man till exempel uppger att endast viss egendom ska vara enskild och därmed inte delas vid en skilsmässa, till exempel en viss tavla eller ett smycke som gått i släkten i generationer.

Registreringskrav

En förutsättning för att du och din partner ska kunna skriva äktenskapsförord är att ni är överens, eftersom äktenskapsförordet måste skrivas under av er båda. Äktenskapsförordet måste även registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Kan man ångra ett äktenskapsförord?

Ja, det kan man. Via ett nytt registrerat äktenskapsförord kan man upphäva ett tidigare äktenskapsförord. Man behöver dock vara medveten om att registrerade äktenskapsförord är bindande och att de inte kan hävas av endast den ena parten. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det alltså att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om att det tidigare inte längre ska gälla.

Äktenskapsförord passar inte alla

Att helt avtala bort giftorätten passar inte alla. Tänk på att utgå från just din och din partners situation och fundera på hur ni vill ha det utifrån era förutsättningar.

Skriv äktenskapsförord enkelt på nätet

Hos avtal24 kan du och din partner enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Därefter genereras avtalet till en PDF som skickas direkt till er via mail.

Som kund hos HusmanHagberg har du dessutom 10% rabatt på samtliga avtal som avtal24 tillhandahåller både online och tillsammans med en jurist. Läs mer om HusmanHagbergs samarbete med avtal24.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se