Allt du behöver veta om bolån

Ett bolån tar du för att finansiera ett bostadsköp eller en utbyggnad eller renovering av befintlig bostad. Bolånet är därmed ett lån där bostaden används som säkerhet. Vi reder ut vanliga begrepp i samband med bolån och de krav dessa omfattar.

 

Bolån

Ett bolån är i de flesta fall ett lån där bostaden av banken tas som säkerhet. Enligt definitionen av ett bolån i konsumentkreditlagen är ett bolån, eller en bostadskredit som det kallas i lagen, ett lån som du tar med säkerhet i en fastighet, en bostadsrätt, en tomträtt eller en byggnad. Det kan också vara ett blancolån som du tar i syfte att köpa eller behålla äganderätten till sådan egendom. Ett blancolån som du tar för att renovera eller bygga ut en bostad omfattas dock inte av definitionen bolån.

Ett bolån kan bestå av tre delar, nämligen ett bottenlån, ett topplån och blancolån. Sistnämnda två kan ses som tilläggslån i det fall man som köpare saknar tillräcklig kontantinsats. Sedan 1 oktober 2010 är det inte längre möjligt att låna mer än 85 % av köpeskillingen med bostaden som säkerhet. Dock finns det banker och bolåneinstitut som fortfarande bibehållit 75 procentig bolånetak med strängare krav. Det är möjligt att belåna hela bostaden, där då kontantinsatsen även betalas med lån, dock ansöks detta lån hos annan lånegivare och andra krav. Innan du ansöker och genomför ett lån bör du sätta upp en kostnadskalkyl så du ser att du mäktar med de månatliga kostnaderna. Runda med fördel uppåt! Räkna utefter dessa kostnader i tillägg med övriga kostnader du har på en månad. 

  • Räntekostnader för bolån och eventuell kontantinsats
  • Eventuell amorteringskostnad
  • Månadsavgift till bostadsrättsförening eller liknande
  • Övriga avgifter och underhåll av bostad

Lånelöfte

Innan du börjar gå på visningar är det en god idé att ansöka om lånelöfte. Ett lånelöfte kan ses som en garanti för att du, när du hittar drömboendet och vill lägga ett bud vet att du också sedan kommer att få låna till köpeskillingen. Idén med lånelöfte är egentligen att du ska veta hur långt du kan gå i budgivningen. Dessutom kan vissa mäklare ha som krav att du ska kunna visa upp ett aktuellt lånelöfte. De flesta vänder sig i första hand till de banker där de har övriga lån eller sparande. Det behöver dock inte vara det bästa alternativet. Kolla gärna olika låneförmedlare när du väl är i gång. För att ansöka om ett lånelöfte gäller normalt samma villkor som för exempelvis tecknande av ett privatlån. Banken gör en kreditupplysning där man tittar på:

  • Inkomst och anställningsform
  • Lån och andra skulder
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Tidigare utförda kreditupplysningar
  • Boende och annat fastighetsägande

Värt att notera är att det finns ett antal kreditinstitut som kan godkänna en ansökan även om du har en betalningsanmärkning. Eftersom risken för kreditinstitutet då blir högre, blir emellertid också villkoren för dig som låntagare betydligt sämre. Tänk på att lånelöftet i de flesta fall fungerar som en garanti, men att beslutet kan komma att ändras om det exempelvis sker större förändringar i din ekonomi från det att du fått lånelöftet beviljat, till exempel att du blir arbetslös.

När du hittat en bostad du vill köpa

När du väl hittar en bostad du vill köpa kontaktar du din bank och kompletterar ditt tidigare lånelöfte med kostnadsuppgifter om bostaden. På så vis görs lånelöftet om till en ansökan om bolån och därefter kan du börja buda på bostaden.

Väl när du köpt en bostad kan du omförhandla ditt bolån. Kanske har bostaden ökat i värde vilket kan förändra villkoren. Många tror att de inte kan påverka räntekostnaderna, andra förhandlar om detta årligen. Med vår tjänst värdebevakaren kan du enkelt följa din bostads värdeutveckling. Läs mer och anmäl ditt intresse här.

Lycka till ! 🙂 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se