Dukningstips till sommarens alla fester!

 

Examen, bröllop, trädgårdsfika, grillfest… Våren och sommaren bjuder ofta på många anledningar att ställa till med fest. Oavsett vilken fest det handlar om blir den festligare med en fin dukning. Därför vill vi i samarbete med Royaldesign ge er fina dukningstips.

 

Examen och Bröllop

Examen och bröllop firar man kanske bara en gång i livet, därför all anledning att slå på stort! Med en stilfull och väl genomtänkt dukning blir festen mycket festligare och man förmedlar känslan av att det är något alldeles särskilt man firar. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dukning-1.jpg

Festdukning från Rosendahl

Börja med att välja ett färgtema. Vid en bröllopsdukning kan man med fördel använda sig av det redan satta färgschemat för bröllopet. När det gäller student- och examensfester brukar man traditionellt duka i blått och gult eller stilfult i svart och vitt (som studentmössan) men det är absolut inget måste. Välj färgschema baserat på vad du själv tycker är fint eller utefter det du redan har att duka med.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dukning-2.jpg

Festdukning i stilfull färgkombo från iittala

Låt en vacker linneduk vara basen och dekorera utefter festens karaktär. Med blommor kan du enkelt förmedla antingen romantik eller sommarkänsla. Tänk på att inte ha höga vaser med stora blomsterarrangemang mitt på bordet då dessa kan skymma sikten mellan gästerna och försvåra konversationen. Ett tips är att istället arrangera blommorna direkt på duken eller placera ut många små vaser längs hela bordet med endast en eller ett par blommor i.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dukning-3.jpg

Romantisk festdukning från Royal Copenhagen

Fina girlanger att hänga upp över bordet eller att använda som bordsdekoration fixar du själv genom att trä upp blommor utan stjälk på en tråd. Välj exempelvis vita eller rosa nejlikor för bröllopsdukningen och något mer färgstarkt som blåklint till studentfesten. Levande ljus är ett måste i festdukningen, både klassiska ljusstakar i silver eller guld och vackra ljuslyktor i glas. Pricken över i:et sätter du med en snygg champagnekylare.

 

Fika och kalas

Bjud på gammeldags kafferep i trädgården eller på uteplatsen och gå all in med vit duk och hela kaffeservisen! Det blir extra charmigt om du mixar delar från olika serviser men håll dig till en och samma färgton för att inte intrycket ska bli för rörigt. Blått och vitt porslin är klassiskt och ger en härlig sommarkänsla. Dekorera med en blommande kvist eller en stor bukett sommarblommor som du sätter i en porslinskanna eller en vacker glasvas.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/duking.4.jpg

Blått och vitt porslin från Rörstrand. 

 

Grillfest

På grillfesten är det maten och grillen som är i fokus. Detta får gärna återspeglas i dukningen. Välj lite större mattallrikar eller grilltallrikar som rymmer mycket mat samt rejäla grillbestick för grillköttet. Låt maten i sig vara dekoration. En fräsch sommarsallad är till exempel god till grillat och samtidigt en fröjd för ögat. Ställ fram serveringsfat med olika bitar av kött, fisk, kyckling och grönsaker så kan gästerna själva kombinera ihop sina grillspett med sådant de gillar. Ett par bordsgrillar höjer mysstämningen och är dessutom ett utrymmessnålt alternativ för den lilla uteplatsen. Placera ut filtar och ljuslyktor vid varje plats så att ni kan sitta ute länge!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dukning-5.jpg

Grilldukning från Eva Solo. 

 

Festlig belysning

För grillfesten eller andra typer av fester som äger rum under kvällen är det viktigt med rätt belysning. Vill du skapa extra festlig stämning ska du använda ljusslingor och lyktor – och spar inte på krutet! Har du ett träd, en stor krukväxt, ett altantak, balkongräcke? Häng upp ljusslingor och lyktor där du kommer åt! Du   kan också använda dem som mysbelysning på bordet. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/6.jpg

Lanternor och ljusslinga från House Doctor. 

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum och uterum!