Få en grönare gräsmatta med Olle Bergs vår- och sommarprogram!

Även om snön fortfarande ligger kvar på många platser i landet så är det hög tid att börja väcka din gräsmatta efter vintern och förbereda den inför vår och sommar. Med gräsmatteguruns Olle Bergs vår- och sommarprogram maximerar du chanserna att få en grön, tät, moss- och ogräsfri gräsmatta (och kanske även grannarnas avundsjuka blickar…!).

Olle Berg driver Sveriges främsta gräsblogg och är expert på allt som har med gräsmattor att göra. De flesta frågor Olle får, är hur man blir av med mossa och ogräs. Olle har tagit fram både ett vår- och sommarprogram och ett höstprogram, som maximerar förutsättningarna för att få en riktigt grön och fin gräsmatta.

Gräsmatteåret brukar börja i mars eller april (beroende på var i landet man bor såklart). Gräset börjar växa när marktemperaturen når 7 grader. När 10 grader är passerade är det dags för gräset att få näring. Ju mer näring gräset får, desto bättre växer det – och desto mer näring kräver det. Som en livscykel helt enkelt.

Om man har snö och is kvar på gräsmattan, kan smältningen påskyndas på något sätt?

Olle berättar att genom att lägga på något mörkt material ovanpå isen eller den frusna marken, kan is- och snösmältning påskyndas. Man ska också gärna hacka med en grep, så att luft kommer längre ner i marken och syret enklare når gräsrötterna.

Något som en del gräsmatteägare kan råka ut för på våren är isbränna. Det innebär att gräset dör när solen skiner på den is som bildats i eller ovanpå gräsmattan under vintern. När det regnar mycket på hösten kan gräsrötterna bli mättade och inte längre klarar av att ta upp vatten. Då bildas istället is. Man kan påskynda smältprocessen genom att exempelvis använda svart gräsmattedress, toppdress eller svart torv och sprida ut på särskilt utsatta ställen. Ju mörkare material, desto bättre, förklarar Olle.

Vertikalskär gräsmattan i maj och juni

En bit in i säsongen är det ibland nödvändigt att vertikalskära gräsmattan, vilket innebär att man genom att använda just en vertikalskärare, snittar gräsmattan med 10-20 millimeter djupa snitt. Detta gör dels att syre tillförs i marken, dels att gräsrötterna skärs av vilket stimulerar gräset att producera sidoskott. När vertikalskärningen är klar så ska mattan stödsås med nya gräsfrön.

 

Gödsla, klipp och vattna i juli och augusti

Senare på sommaren är det gödning och vattning som gäller. Olle rekommenderar att i slutet av juli sprida gödsel eller gödning på gräsmattan; 3 kg per 100 kvm är det bästa. Mattan vattnas sedan vid behov, ungefär 25-30 millimeter vatten åt gången är lagom.

Sommaren är växtsäsong för gräset och då ska det klippas 1-2 gånger varje vecka. Klipp ner gräsets höjd max en tredjedel åt gången, förklarar Olle.

I slutet av juli är det dags att sprida gödsel eller gödning på gräsmattan; 3 kg per 100 kvm är optimalt. 

 

Varför får man ogräs i gräsmattan?

Främsta anledningen till att ogräs uppkommer, är att själva gräsmattan inte är tillräckligt tät. Ju tätare och mer välmående gräsmattan är, desto svårare är det för både ogräs och klöver att få fäste. Olle själv har en så tät gräsmatta att han inte har haft besvär med ogräs och annat på över 45 år!

Främsta anledningen till att ogräs uppkommer, är att själva gräsmattan inte är tillräckligt tät.

 

Och mossa?

Olle berättar att mossa uppstår i de allra flesta fall för gräsmattan inte har fått tillräckligt mycket näring. Att gödsla regelbundet är därför nödvändigt.

Börja gödsla i slutet av april eller början av maj, och var försiktig med krattningen. Lite ”putsning” går bra, men riv inte i mattan. Låt gräsmattan bli ordentligt grön innan du börjar kratta ordentligt.

Att bekämpa mossa och ogräs

Tidigare har ogräs- och mossbekämpningmedlet Stroller PLUS T Kombi varit populärt hos många gräsmatteinnehavare och är Olles egna favorit. Eftersom medlet sedan oktober 2017 inte längre får säljas, får man istället bekämpa ogräs på annat sätt:

Det finns inget medel som tar bort ogräs utan att skada gräsmattan. Bästa lösningen är att istället plocka bort ogräset själv för hand, direkt när det dyker upp. De flesta ogräs uppkommer genom att det flyger fröer i luften som sedan rotar sig i marken. Klipper man bort t ex maskrosor så kommer de alltså att komma tillbaka snart igen eftersom de ofta redan har hunnit sprida sig, berättar Olle.

Mossa kan bekämpas med olika typer av medel som ger gräset näring på samma gång. Däremot ska man inte använda mossrivare som bara gör att man riskerar att få ännu mer mossa nästa år.

Här kan du läsa alla detaljer och steg för steg i Olle Bergs vår- och sommarprogram.

Lycka till i jakten på områdets vackraste gräsmatta!

 

Om Olle Berg

Olle Berg driver Sveriges mest besökta blogg om gräs och gräsmattor. Han finns även på Facebook och är ofta med i radio, tv och i tidningsreportage och besvarar frågor som rör gräsmatteskötsel. Han har även skrivit boken ”Gräsmattan – så lyckas du”.

Olle Berg har haft gräsmattan som sitt stora intresse sedan 1967 och är självlärd expert inom ämnet.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se