Goda frukostar med julsmaker

Under december månad är det julen som har mitt hjärta! Jag älskar julens alla smaker och är en sån som går all in på julmyset. Jag njuter av att spendera tid i köket, lägger lite extra kärlek och omtanke på maten och lyxar gärna med goda frukostar pimpade med julsmaker. Och goda frukostar med julsmaker är just vad det här inlägget kommer att handla om. Tänk saffransgröt med en söt dadelkräm, en julig frukostbägare, pepparkakslatte eller pepparkaksscones! Låter det inte alldeles underbart?! Det är precis såna godsaker som jag gillar att starta dagen med nu i juletider. Oavsett om det är vardag eller helg förgyller jag morgonen med en god frukost, tänder gärna lite ljus och slår på julkalendern på tv:n samtidigt som jag avnjuter frukosten! Och sen är julstämningen på topp! Här får ni 6 goda julfrukostar att hugga in i – hoppas det smakar!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/julfrukost1.jpg

Saffransgröt på mandelmjölk med dadelkräm

Ingredienser (4 portioner)

• 4 dl vatten
• 2 dl grötris
• 1 tsk salt
• 2 msk kokosolja
• 2 kanelstänger
• 7-8 dl mandelmjölk
• 1 påse saffran

Koka upp vatten, grötris, kokosolja och salt och låt puttra på svag värme under lock i 10 minuter. Tillsätt sedan mandelmjölk, saffran och kanelstänger, rör om och koka upp. Sänk sedan värmen på plattan och låt sjuda på svag värme i 30-40 minuters tills du får en lagom tjock gröt.

Dadelkräm: mixa ihop 6-8 urkärnade färska dadlar med 1 msk smält kokosolja, 1 msk vatten och 1 krm vaniljpulver. Servera saffransgröten med dadelkräm, mandelmjölk och bär.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/julfrukost6.jpg

Pepparkakslatte

Ingredienser (1 person)

• 1 ägg
• 1 msk kokosolja
• 1 krm vaniljpulver
• 1 tsk pepparkakskrydda
• 1 färsk dadel
• 2 dl het havremjölk (alternativt annan mjölk)

Stavmixa alla ingredienser och häll upp i en kopp. Pudra över lite kanel och servera!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/julfrukost3.jpg

Julig frukostbägare

Ingredienser (1 person)

• 1,5 dl krämig kokosmjölk
• 2 msk chiafrön
• 1 tsk pepparkakskrydda
• 1 dl silkestofu
• 1 liten kravbanan
• 1-2 msk jordnötssmör
• 1 tsk agavesirap/ honung
• 1 dl blåbär
• Kanel

Blanda ihop kokosmjölk, chiafrön och pepparkakskrydda i en burk som får svälla i kylen under natten. Stavmixa ihop tofu, banan, jordnötssmör och agavesirap och häll i en annan bruk. På morgonen varvar du chiagröten, jordnötskrämen och blåbär och toppar sedan med några dustar kanel.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/julfrukost4.jpg

Pepparkaksscones

Ingredienser (2 personer, 4 scones)

• 50 g smör
• 2 dl mjölk
• 1 dl havregryn
• 2 dl rismjöl
• 1 dl havremjöl
• 1 msk kokossocker
• 1 tsk fiberhusk
• 2 tsk bakpulver
• 1 tsk kanel
• 1/2 tsk mald kardemumma
• 1/2 tsk mald ingefära
• 1 krm mald nejlika
• 1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa och blanda sedan ner mjölken och rör ihop till en deg. Forma degen till fyra kakor, lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda sedan i 10 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering!
Servera med en god ost och marmelad. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/julfrukost2.jpg

Saffransvåfflor

Ingredienser (3 våfflor)

• 2 ägg
• 1 dl krämig kokosmjölk
• 1 dl mandelmjöl
• 1 msk pofiber
• 1 tsk fiberhusk
• 1 påse saffran
• 1 krm vaniljpulver
• 1 krm salt

Vispa ihop ägg, kokosmjölk, mandelmjöl, pofiber, saffran, salt och vaniljpulver. Tillsätt sist fiberhusk och låt smeten svälla till sig under tiden som våffeljärnet blir varmt. Stek tre våfflor i kokosolja och servera sedan med med exempelvis grädde/ glass och bär.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/11/julfrukost5.jpg

Davosgröt med pepparkakssmak

Ingredienser (1 person)

• 2 dl yoghurt
• 1 dl havregryn
• 1 mosad banan
• 1/2 tsk pepparkakskrydda
• 1 tsk kanel
• 1 krm vaniljpulver
• 1 apelsin
• 2 torkade fikon
• Hackade nötter/ nötgranola

På kvällen: blanda ihop yoghurt, havregryn, banan och kryddor och låt stå och svälla i kylskåpet under natten. På morgonen: ta ut från kylskåpet, häll upp i en djup tallrik och servera med tärnad apelsin, klippt fikon och hackade nötter!

 

 

Kram / Emma.