Vegetariskt julbord – 7 klassiska tillbehör utan kött och mejerier

Allt fler väljer att äta vegetariskt, en trend som håller i sig år efter år och butikerna fortsätter att fylla på sina hyllor med vegetariska alternativ. Här är fem läckra recept för dig som äter vegetariskt eller veganskt i jul, eller för dig som ska ha gäster som gärna väljer bort julskinkan. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/ris.jpg

RISGRYNSGRÖT

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 dl grötris (rundkornigt ris) 
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1/2 tsk salt
  • ca 7 dl havre eller mandelmjölk
  • 1 msk mjölkfritt smör 

Till servering

  • strösocker 
  • mald
  • kanel
  • russin 

Så här gör du:

  1. Tillsätt havremjölken och rör om. Koka upp och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 40 minuter. Avsluta med smör och kanel.
  2. Servera med valfria smaksättare.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/jansson-1.jpg

JANSSONS FRESTELSE

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 gul lök
  • 3 msk mjölkfritt smör
  • 400 gr potatis
  • 1, 5 dl havremjölk
  • 1,5 dl havregrädde 
  • 1 tsk salt
  • svarta oliver, urkärnarnade 
  • 0,5 dl kapris
  • 1 msk ströbröd

Så här gör du:

  1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna.
  2. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Tillsätt potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.
  3. Sätt ugnen på 250°. Hacka oliver och kapris. Blanda ner  lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en gratängform. Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.
  4. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills gratängen fått fin färg.

Källa: Alltommat.se

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/bulle.jpg

VEGETARISKA "KÖTT"BULLAR

 Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g quornfärs
  • ¾ dl ströbröd
  • ½ dl mjölk
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du:

  1. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, låt stå i 10 minuter.
  2. Finhacka rödlöken och blanda i den med resten av ingredienserna. Rör om ordentligt så att allt blir smet. Rulla runda små bullar och stek på medelvärme i smör. De faller lätt sönder men tänk på att röra bullarna ofta i pannan så de inte fastnar. De ska få en fin färg och bli fasta i mitten.

Källa: Mittkök.se

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/salad-of-shredded-cabbage-532861478_4254x2838.jpeg

RÖDKÅLSSALLAD MED VALNÖTTER OCH TRANBÄR

Ingredienser (4-6 portioner)

  • 500 g Rödkål, strimlad
  • Kokosolja eller Smör att steka i
  • 1 dl Lingonsaft, rå
  • 1 msk Honung
  • 1 msk Äppelcidervinäger
  • Flingsalt
  • 50g Tranbär
  • 50g Valnötter, grovt krossade

Så här gör du:

1. Stek rödkålen i olja eller smör ett par minuter. Tillsätt lingonsaft och honung. Sänk värmen så att det småputtrar. Låt saften koka in.
2. Smaka av med Äppelcidervinäger och salt. Ställ svalt fram till serveringen.
3. Strö över tranbär och nötter.
 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/sill-1.jpg

SENAPS"SILL" MED AUBERGINE

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 stor aubergine
  • 1 rödlök

Lagen:

  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 1,5 dl socker
  • 5 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor

Senapssåsen:

  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk skånsk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger (vitvinsvinäger fungerar också)
  • 1 dl hackad dill
  • vitpeppar
  • salt

Så här gör du:

  1. Dagen innan förbereder du aubergine och lagen
  2. Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta och låt dra i några minuter så att bäskan drar ur. Skölj bort saltet och skär skivorna i ”sillstorlek”, ca 3,5 x 1,5 cm. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de blir mjuka. Akta så de inte kokar för mycket och ramlar sönder. Du vill bara att de precis ska börja mjukna. Lägg åt sidan. 
  3. Lagen: blandar ihop alla ingredienserna och kokar upp på spisen. Så fort det kokat och sockret löst upp sig i lagen tar du av den från spisen och låter svalna. Hacka eller skiva löken fint och blanda löken och auberginen i en stor skål och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.
  4. Dagen då det ska ätas: Fixa senapssåsen. Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och rapsolja i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur, så ta ut dem ur kylskåpen någon timme innan. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen ifrån löken och auberginen. Blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering. 

Källa: www.javligtgott.se

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/christmas-gingerbreads-baking-491793912_5616x3744.jpg

VEGANSKA PEPPARKAKOR

 Ingredienser

  • 1 1/2 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 300 g margarin
  • 1 dl sirap
  • 1 msk nejlikor
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • c:a 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat

Så här gör du:

  1. Blanda bikarbonaten och hälften av mjölet.
  2. Koka samman socker och vatten tills sockret smält. Tag av spisen och tillsätt alla kryddor, fett och sirap. Låt svalna.
  3. Rör ner mjölblandningen och knåda. Häll i mer mjöl tills degen håller ihop och du kan välta ut den på ett mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.
  4. Lägg i en bunke, strö över lite mjöl och låt vila svalt i minst 12 timmar.
  5. Kavla ut till 1-2 mm tjocklek och stansa ut pepparkakor direkt på plåten. Tag bort överflödig deg.
  6. Grädda i 5 minuter i mitten av ugnen på 200-225 graders värme. Tag ut och tag bort från plåten direkt. Låt vila på ugnsgaller tills de svalnat.

Källa: www.veganrecept.se

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/Swedish-saffron-buns-496650684_4800x3200.jpeg

VEGANSKA LUSSEKATTER

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 175 g mjölkfritt margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mandeldryck
  • 1/2 tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g mjöl)

Till garnering

  • mjölkfritt margarin
  • russin

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mandeldrycken och ljumma degspadet till ca 37ËšC.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand. Låt degen jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
  4. Forma till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Till garnering: Pensla med smält margarin och tryck i russin.
  7. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

För alla? Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Källa: Ica.se

 

Kommentera