Modern påskmat – fem nya favoriter till påskbordet.

Snart är påsken här! Att äta traditionellt påskbord är kanske något du verkligen gillar, men det kan också vara roligt med lite nytänkande. Jag tänker på nya rätter, kanske något vegetariskt alternativ, en grillbuffé, färskpressad juice istället för påskmust eller en brunch istället för lunch/ middag. Varsågoda, nya favoriter från PT by Emma till påskbordet!

Det viktigaste med högtiderna är ju att få samlas och äta ihop, och det kan man göra på många sätt. Jag tycker som sagt att det är roligt med lite nytänkande och byter gärna ut den traditionella köttbullen mot en vegetarisk bulle, den traditionella räkomeletten mot en vegetarisk paj, fixar en rejäl och god sallad och bakar gärna något nyttigt påskgodis som alternativ till de extrema mängderna vanligt godis vi sätter i oss under påskhelgen. Det är sånt som gör att min kropp mår lite bättre av!

I det här inlägget ger jag er 5 nya recept till påskbordet. Alla recept är beräknade till ett buffébord, vilket innebär att portionerna därför är rätt ”små”. På en buffé äter man ju lite av mycket! Varsågoda, hoppas ni hittar något ni gillar!

 

Vegetarisk paj med spenat, tomat, fetaost och oliver

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/03/600x400_påsk.jpg

Den här pajen är så god! Pajbotten är gjord på mandel vilket gör den härligt knaprig i kanterna. Fyllningen innehåller mycket spenat som liksom gifter sig i munnen tillsammans med den krämiga fetaosten. Verkligen ett gott alternativ till påskbordet för dig som är nytänkande och vill få in mer vegetariskt! Receptet räcker till 8 små portioner.

Ingredienser:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk psyllium
  • 1 tsk salt
  • 40 g kokosolja
  • 1 ägg
  • 450 g tinad hackad spenat
  • 15-20 oliver
  • 4-6 miniplommontomater
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 200 g fetaost
  • 1 nypa salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare och tillsätt sedan psyllium, havssalt, kokosolja och ägget och mixa igen till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg och fixa under tiden fyllningen. Lägg en klick smör i en stekpanna och fräs på spenaten tills allt vatten försvunnit, salta och peppra. Ta ut pajskalet från ugnen och fyll upp den med spenat, skivade tomater, oliver och smulad fetaost. Vispa ihop, ägg, mjölk och dijonsenap. Häll sedan äggstanningen över pajen och avsluta med lite salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen 30-40 minuter tills pajen fått fin färg.

 

Quinoasallad med fetaost och soltorkade tomater

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/03/600x400_påsk2.jpg

En sallad på påskbordet är såklart fräscht, men bara tomat, gurka och sallad kan ju kännas rätt trist! Min quinoasallad med fetaost och soltorkade tomater är både god, mättade och fylld av näring. Ett salladsrecept ni måste testa! Receptet räcker till 8 små portioner.

Ingredienser:

  • 2 portioner kokt quinoa
  • 200 g fetaost
  • 6 babyplommontomater
  • 1/4 gurka
  • 1/2 paprika
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 10 oliver
  • 30 g ruccola
  • 1 dl majs
  • 1 näve cashewnötter
  • 1-2 nypor sesamfrön
  • Salt, peppar och chiliflakes

Hacka tomat, gurka, paprika och ruccola i mindre bitar och blanda ihop med en skål tillsammans med quinoa, majs, soltorkade tomater och oliver. Smula i fetaost,strö över salt, peppar och chiliflakes och rör runt ordentligt. Lägg upp på två fat och strö över cashewnötter och sesamfrön.

 

Vegetariska "köttbullar" på mandel

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/03/600x400_påsk3.jpg

Varför inte göra en vegetarisk variant på köttbullar – testa mina mandelbullar, de är tokgoda!!! Receptet brukar räcka till ungefär 24 bullar.

Ingredienser:

  • 1,5 dl mandel
  • 1 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl majsströbröd
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 kruka hackad basilika
  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa svartpeppar

Kör mandeln och havregryn i matberedaren tills det finfördelats. Blanda samman allt till en smet och låt svälla en stund. Forma med blöta händer små bollar (de sväller när de kokar, så gör dem inte för stora) och lägg på en skärbräda. Koka under tiden upp vatten i en kastrull och koka sedan bullarna i åtta minuter. Låt dem rinna av väl och stek dem sedan i stekpanna i en klick smör så att de får lite fin färg och smak.

 

Ostgratinerad potatis med persilja och vitlök

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/03/600x400_påsk4.jpg

Vanlig potatis tycker jag personligen kan känna rätt trist. Jag föredrar en potatissallad eller potatis i ugn som ju både är godare och roligare! Har ni inte testat ostgratinerad potatis är det ett måste påsk. Jag smaksätter med persilja och vitlök och det är så gott! Receptet räcker till 10 personer.

Ingredienser

  • 15 medelstora potatisar
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 75 g riven ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl färsk hackad persilja
  • salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och tvätta potatisarna, halvera dem och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, salta och kör in i ugnen ca 30 minuter (eller tills de blivit mjuka). Blanda ihop övriga ingredienser. När potatisarna är mjuka tar du ut dem ur ugnen och brer över ostblandningen och kör sedan in dem i ugnen ytterligare till osten har smällt och potatisarna har fått en fin gyllenbrun färg.

 

Raw lakritsfudgeboll med choklad

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/03/600x400_påsk5.jpg

Och som avslut vill jag såklart ge ett ett tips på nyttigt påskgodis som du gör själv på bara några minuter. Den här lakritsfudgebollen är så, så god att ni bara måste testa den! Receptet räcker till 20 små bollar.

Ingredienser:

  • 10-12 färska dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kokosmjöl
  • 4 tsk lakritspulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm flingsalt
  • 50 g mörk choklad

Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer till en slät och jämn smet. Smaka av och tillsätt mer lakritspulver eller flingsalt om det behövs. Ställ smeten i frysen 1 timme, ta ut och rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad och rulla sedan bollarna i chokladen. Strö över lite flingsalt och förvara dem sedan i frysen. Ta fram dem precis innan servering då de är godast kalla.

 

Glad påsk!
Kram / Emma.