Nu och då: Rotting flyttar in i köket

Nyheterna avlöste varandra under årets stora internationella möbel-och designmässan Stockholm Design Week. En av dem var kökstillverkaren Marbodal som presenterade en helt ny typ av köksserie, där ett av skåpen har en front av flätad ek. Den nya fronten för onekligen tankarna till 50-talets stora ”it-väska”, den klassiska rottingväskan från Palmgrens. Under vinjetten ”Nu & Då” tittar Ann-Charlotte bakom inredningsbloggen Stiligahem på hur ny formgivning hämtar inspiration från historien.  

Hur skapar man en modern klassiker? Det finns förstås flera svar på den frågan, men det vanligaste sättet är att hämta inspiration från historien och sätta inspirationen i ett nytt sammanhang. Vi tycker nämligen ofta att något är tilltalande och vackert om det känns bekant. Det är därför inte helt otänkbart att Thomas Sandell sneglat på rottingväskan för att hämta inspiration till sin nya skåpserie, precis så som Palmgrens hämtade inspiration från bauhausstolen.

  • 1925 Marcel Breuers ”Cesca” stol rotting och stålrör som idag tillverkas av Knoll kallas ibland för Bauhausstolen efter den tyska arkitekturrörelsen startad av Walter Gropius. Foto: Knoll
  • 1870 De här Anglo-Indiska stolarna är ett bra exempel på stolar i den koloniala stilen som var populär under hela den viktorianska eran (1830-1901) då man hämtade inspiration både från Indien och Västindien.
  • 1787 Under rokokoperioden under 1700-talet var det vanligt att man kombinerade den luftiga och lätta rottingen med vadderade sitsar. Marie-Antoinette gjorde sin dagliga toilette (hår och makeup) i den här stolen av Georges Jacob på Trianon vid Versailles Foto Getty 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/nu.jpg

Bild: Kökstillverkaren Marbodal nya köksserie i rotting till vänster, Palmblads it-väska till höger.

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/nyrotting-1.jpg

Bild: Redan i det forna Egypten använde man rotting till möbler. Foto: Wicker Paradise 

 

Så här ser rotting ut i naturen

Rotting (Rattan) är ett naturmaterial som man får genom att skörda slanor från Rottingpalmen (Calamus Rotang) som växer framförallt i Indonesien. Rotting ser närmast ut som bambu, fast är så flexibel och slitstark att den kräver ett moderträd att klättra i. När rottingen skördas tar man bort taggarna som den klättrar med och separerar barken från kärnan i tunna band som är både flexibel och slitstark. Barken funkar därför bra för att fläta stolsitsar med mera. Det är ett väldigt eftertraktat och exklusivt material och nuförtiden används olika pil-, bambu- eller grässorter istället. Ordet rotting möbler lever däremot kvar, vilket egentligen är missvisande. Rottingflätning är den speciella teknik som används på ryggar eller stolsitsar där man använder rottingrankan eller rottingtråd, medan stolar och korgar som är helt flätade i ett trämaterial, exempelvis olika pil, bambu och grässorter bör kallas flätat trä.  I engelskan gör man klar skillnad mellan ”chair caning” och ”wicker”. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/02/Calamus_Rotang_palmpedia_net-005.jpg