PTbyEmma: 6 nyttiga desserter till sommarens festligheter

 

Snart är den här, vår underbara svenska sommar! Jag tror de flesta av oss har längtat och sett fram emot sommaren och allt vad den innebär med semester, sol, bad, härliga dagar och sköna kvällar med god mat, umgänge och andra festligheter!Att lyxa till sommarens fester och njuta av en god efterrätt hör till. Och det går att njuta nyttigt! 

I det här inlägget har jag samlat ihop 6 recept på nyttiga desserter till sommarens festligheter. Alla alternativ är fria från vitt raffinerat socker och istället sötat med andra alternativ såsom frukt eller honung/ agavesirap. Många av godbitarna är pimpade med nyttiga saker som nötter, kokos, kakao, kokosolja och annat gott som ger finfin näring och energi till kroppen – riktigt superfika med andra ord! Varsågoda, här får ni recept på 6 nyttiga desserter!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dessert1.jpg

1. Raw jordgubbscheesecake

Ingredienser lager ett:

  • 200 g mandel
  • 10 färska dadlar
  • 1/4 dl vatten

Gör så här: Mixa alla ingredienser till en crunchig botten. Tryck ut i en springform.

Ingrendienser lager två:

  • 6 dl cashewnötter
  • 1 dl agavesirap
  • 1 banan
  • 200 g jordgubbar
  • 3 lime (saften)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl kokosolja

Gör så här: Mixa nötterna till en kräm och tillsätt sedan banan, jordgubbar, limesaft, vaniljpulver, agavesirap och kokosolja. Mixa allt till en fluffig kräm. Häll över nötbotten och ställ in i kylen i minst en halvtimme innan du tar ut den och häller på lager tre.

Ingredienser lager tre:

  • 200 g jordgubbar
  • 1 lime (saften)
  • 1/2 dl agavesirap
  • 2 msk chiafrön

Gör så här: Mixa jordgubbar med limesaft och agavesirap. Tillsätt sedan chiafrön. Låt stå och svälla en stund innan du häller över toppingen på kakan. Ställ in i frysen och låt den frysa i fem till sex timmar. Ta ut en stund innan servering. Den avnjuts allra bäst lite tinad!

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dessert2.jpg

2. Smulpaj med hallon

Ingredienser:

  • 1 liter hallon
  • 4 dl havregryn
  • 20 dadlar
  • 6 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med kokosolja och häll ut hallonen i botten. Mixa dadlar, kokosolja och vaniljpulver till en kräm och blanda i havregrynen så att du får en smuldeg. Strö sedan smuldegen över hallonen och sätt in i ugnen i 20-25 minuter.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dessert33.jpg

3. Paleokladdkaka

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 10 färska dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos i en matberedare. Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mixa lite till. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Mixa till en jämn smet. Smörj en springform med kokosolja och pudra över kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda sedan i ugnen i 8-10 minuter. Den ska vara kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering. Servera med kokosgrädde eller vanlig grädde.

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dessert4.jpg

4. Rawfoodpaj med hallon och blåbär + cashewgrädde

Ingredienser paj 

  • 5 dl valnötter 
  • 2 dl riven kokos 
  • 1 tsk malen kanel 
  • 1/2 tsk malen kardemumma 
  • 1/2 tsk vaniljpulver 
  • 1 krm salt 
  • 100 g urkärnade färska dadlar 
  • 1 dl russin 
  • 1 msk agavesirap 
  • 250 g frysta, tinade och avrunna hallon och blåbär

Gör så här: Mixa valnötter, kokos, kanel, kardemumma, vaniljpulvler och salt fint i en matberedare. Tillsätt dadlar, russin och agavesirap. Fortsätt mixa till en smulig massa. Tryck ut hälften av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Fyll med bär. Strö över resterande deg.

Cashewgrädde:

  • 3 dl cashewnötter
  • 1-2 dl vatten
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 msk agavesirap

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i vatten minst 4 timmar. Häll av vattnet. Lägg nötterna i en blender eller matberedare. Mixa nötterna fint. Tillsätt vattnet, lite i taget, till önskad konsistens, under fortsatt mixning. Det ska bli en slät och fluffig ”grädde”. Rör ner vaniljpulver och agavesirap. Servera cashewgrädden till smulpajen!

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dessert5.jpg

5. Banan- och lakritsglass med chokladbollsdeg

Ingredienser (1 person):

  • 1 frusen banan
  • 1 tsk lakritspulver
  • 1 msk vatten
  • 1 msk cashewnötssmör
  • chokladkokosboll <- (klicka för recept)

Gör så här: Mixa ihop banan, lakrits, vatten och nötsmör till en krämig glass. Smula sönder chokladkokosbollen och blanda med glassen. Ringa eventuellt över lite agavesirap!

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/05/dessert66.jpg

6. Banan- och jordnötscheesecake med chokladtopping

Botten:

  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl kokos
  • 10 dadlar
  • 2 msk kakao
  • En nypa salt

Gör så här: Släng alla ingredienser i mixern och mixa till en crunchig massa som du sedan trycker ut i en springform med löstagbara kanter. Slätt åt sidan och gör nästa lager. 

Banan- och jordnötsfyllning:

  • 2,5 dl ekolokiskt jordnötssmör
  • 4 små bananer
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 nypa salt

Gör så här: Släng ner alla ingredienser i mixern, alternativt använder du en stavmixer. Mixa tills det blir en krämig massa och häll sedan smeten ovanpå crunchbotten. Ställ in i kylen minst en halvtimme och gör under tiden chokladtoppingen.

Chokladtopping:

  • 2 dl rå kakao
  • 1 dl kokosolja
  • 1/2 dl agavesirap
  • 1 dl vatten

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till en krämig chokladsås som du sedan smetar ut ovanpå banan- och jordnötsfyllningen. Ställ in i frysen och låt frya ett par timmar.

När du ska äta den är det viktigt att du tar fram den en god tid i förväg så att den hinner bli sådär krämig och mjuk!

Kram / Emma

Om PT by Emma

Emma Barremyr, är licenserad PT och hälsocoach och driver hälsobloggen ptbyemma.se