Så förbereder du din bostad inför en fotografering

Det som ofta tar mycket tid i anspråk under en fotografering är när säljarna inte har tagit sig tid att förbereda. Då går mycket av fotograferingstiden till att plocka undan och flytta runt saker/möbler, som i sin tur gör att det blir mindre tid till att faktiskt hitta och ta de perfekta bilderna. I slutändan kan detta påverka resultatet på försäljningen. En väl förberedd fotografering är således mycket viktigare än vad man kan tro. Vi har pratat med Lisa S Vähätalo, Regionsansvarig Foto Stockholm/Mälardalen, Diakrit. 

Hur förbereder man bostaden bäst inför en fotografering?

Det bästa är att plocka undan så mycket som möjligt. Vi brukar skicka med en checklista fylld med goda råd som man kan följa om man känner sig osäker. Denna laddar du ner här. 

Mina bästa tips är:

  • Se till att det är ordentligt städat och undanplockat.
  • Se till att glödlampor är hela och att det finns stearinljus i ljusstakarna.
  • Tänk på stylingen, den är viktig! Jobba med färgkoder, se till att det finns kuddar och plädar, fräscha växter är fint. Vad gäller badrum så rensa bort tråkiga artiklar och ställ hellre dit SPA-liknande fina saker.
  • Ta bort personliga tillhörigheter, såsom teckningar, smycken och porträtt.
  • Putsa fönster
  • Polera kranar och blankytor.
  • Ställ i ordning trädgården, ta bort stegar, soptunnor, cyklar, studsmattor. Flytta gärna bilen. Även här är det bra att tänka på styling.

 

Några skillnader beroende på bostadens storlek och bostadstyp?

Egentligen inte. Mina tips ovan gäller oavsett vad det är för typ av bostad. Naturligtvis är det mer att förbereda om man ska sälja en villa än en lägenhet. Det som kan skilja är val av styling, beroende på vilken målgrupp försäljningen vänder sig till.

 

Vilka är de vanligaste misstagen vad gäller förberedelser inför fotografering?

Svårt att säga, men återigen så skulle jag säga att man inte plockat undan ordentligt. Man tänker att ”den där tidningshögen på hyllan under vardagsrumsbordet syns väl ändå inte” (vilket den i de allra flesta fall gör). Sladdhärvor är också en detalj som är lätt att glömma, där det är möjligt så kan det vara läge att dra ut och gömma undan sladdar. Det är lätt att bli ”hemmablind” och missa en del saker, vilket är helt naturligt, men man får försöka ta på sig ”fotografglasögonen” när man tittar på sin bostad.

 

Vilka färger gillar kameralinsen bäst?

Kameralinsen tycker om dagsljus. Vilka färger man vill använda är mer upp till säljarens tycke och smak. Ljusa färger blir väldigt fint i bild och ligger i tiden, trenden idag går mot vitt, grått och svart gärna i kombination med någon färgklick. Det som är svårast är mörka gillestugor/källarrum med dåligt ljusinsläpp och furuväggar som drar åt det gula hållet.

 

Övriga tips?

Jag tycker att man ska fundera över vilken målgrupp man riktar sig till när man förbereder sin bostad. Är det barnfamiljen, pensionärsparet eller den unga köparen? Genom att ha det i åtanke så har du större chans att lyckas med din styling och locka rätt köpare.