Så grillar du säkert i sommar!

 

Mysiga grillkvällar tillsammans med vänner och familj väntar dig säkerligen denna sommarsäsong. Med grillning medföljer dock en ökad brand- och skaderisk. Ã…rligen rapporteras sÃ¥väl personskador som yttre skador till följd av oaktsamhet eller okunskap om skaderiskerna. Här är 7 goda rÃ¥d att med sig när man planerar en grillkväll med vännerna. 

 

1.Välj en lugn och skyddad plats

Underlaget som grillen stÃ¥r pÃ¥ har stor betydelse ur säkerhetshänseende. Bra underlag är grus- eller sandmark. EngÃ¥ngsgrillar ska inte placeras pÃ¥ ytor som kan fatta eld, sÃ¥som gräsmatta eller möbler i trä. Givetvis gäller detta även för gasol- och kolgrillen, som heller inte bör stÃ¥ i närhet av lättantändligt möblemang. 

2. Välj en säker eldstad

EngÃ¥ngsgrillar är inte en säker eldstad, men fungerar naturligtvis bra vid enstaka tillfällen och vid säker användning. Säkrast är färdiga eldstäder eller fältkök. Bygger du en egen eldstad ska den byggas av stenar och sand, och hÃ¥llas liten och under uppsikt. 

2. Elda inte när det blåser hårt

Elda inte när det blÃ¥ser hÃ¥rt ute eller rÃ¥der eldningsförbud. Vinden tar lätt med sig elden och riskerar spridning. Risken ökar även för personskador sÃ¥som heta flagor som blÃ¥ser upp i ögonen. BlÃ¥s inte pÃ¥ glöden! I regel rÃ¥der eldningsförbud även vid torrt klimat, kolla pÃ¥ din kommuns hemsida vad som rÃ¥der hos dig om du är osäker. 

3. Ha vatten nära

Se till att alltid ha vatten nära till hands, exempelvis trädgÃ¥rdsslangen eller en hink med vatten. Detta ifall att du grillar med en engÃ¥ngsgrill eller kolgrill. Använd aldrig vatten för att släcka en eld som uppstÃ¥r i en gasolgrill. I dessa fall är brandsläckare ett bättre alternativ. 

4. Begränsa alkoholen

Alkohol hör ofta till grillkvällarna. Alkoholen bör dock begränsas under tiden man grillar, nyktrast ska grillmästaren vara för att bevara säkerheten. MÃ¥nga personskador i samband med grillning kopplas samman med just alkohol; personer som välter eller ramlar över grillen, bränner sig pÃ¥ galler, heta verktyg eller trampar pÃ¥ grillkol. 

5. Ha koll på tillåtna vätskor

Använd gärna tändvätska när du ska tända grillen. Tändvätskan ska vara avsedd för tändning av grillkol eller briketter. Använd gärna eltändare, tändpapper, tändblock eller tändgélé för att säkert antända elden. Använd inte bensin, etanol, metanol, T-sprit eller bränsle för spritkök.  Häller du T-sprit över lÃ¥gor eller heta ytor kan gas- och luftblandningen i flaskan antändas i en explosion och ge omfattande skador. Spruta heller aldrig tändvätska pÃ¥ redan glödande kol dÃ¥ lÃ¥gor riskerar slÃ¥ upp och bränna dig. 

6. När du grillat klart

Släck kvarvarande aska/glöd med vatten eller ställ grillen utomhus pÃ¥ en säker plats med locket pÃ¥. Töm aldrig osläckt aska eller kolrester i soporna eller i trädgÃ¥rden, de kan fortsätta glöda lÃ¥ngt efter avslutad grillning. Samma gäller för engÃ¥ngsgrillar som ska släckas med vatten och aldrig kastas i soporna först man vet säkert att askan är släckt. 

7. Rengör din grill regelbundet

Var noggrann med att regelbundet rengöra grillen frÃ¥n fett som kan antändas om det ansamlas för mycket. Fett som droppar ner i kolen kan börja brinna. 

 

Källa: Södertörns Brandförsvarsförbund