Så håller du enkelt rent hemma

Konsten att hålla hemmet rent handlar lika mycket om rutiner som rätt städredskap och städteknik. Vi har listat våra bästa städtips som förhoppningsvis förenklar städningen i hemmet. 

 

1. Sätt rutiner för din städning

I grunden handlar renhållningen i hemmet om rutiner. Rutiner för hur man efterhåller ordningen med goda vardagsrutiner och rutiner för själva städningen. Till vardags är det de små sakerna som bibehåller ordningen såsom att plocka upp saker från golvet, lägga undan kläder i garderob eller tvättkorg och torka av bordet där man ätit. Om du försöker att ha dessa rutiner så kommer du att märka en snabb förändring i ditt hem. 

 • Bädda sängen varje dag- ger ett mer städat intryck. Byt bäddset en gång i veckan då sängen samlar mycket bakterier och kvalster. Bonus är att du slipper onödiga förkylningar.  
 • Vädra ofta- släpp in frisk luft.
 • Veckostädning- städa minst en gång i veckan där du hittar en rutin för vad och hur du städar. Det är lättare att få saker gjorda om du vet vad du ska göra och hur. Hitta även en struktur för hur ni fördelar arbetet sinsemellan familjemedlemmarna.
 • Belöning- kanske hittar ni en rutin för hur du/ni belönar dig/er efter en städning. Gemensam middag på kvarterskrogen eller en härlig aktivitet en gång i månaden. En kostnad ni sparat in på att inte ha städhjälp exempelvis.
 • Ha rutin för din förvaring- se nästa punkt.
 • Förebygg smutsen- förebygg smutsen genom enkla åtgärder. Se punkt nedan. 

2. Förvaring

Ett enkelt sätt att hålla saker i ordning (åtminstone på de stora ytorna) är att förse bostaden med goda förvaringsutrymmen. Förvaring för smutstvätt, leksaker, tidningar osv. Tips är att exempelvis skaffa snygga korgar och lådor till förvaring. Det är mycket lättare att städa och ser mindre skräpigt ut om alla småprylar hålls samlade. I badrummet kan du ha en korg för alla pryttlar för hårtvätt. I vardagsrummet kommer en flätad korg för alla tidningar till sitt rätt, liksom i sovrummet för smutstvätt och ordentliga förvaringskorgar och skåp i hallen som ofta är en stök-zon.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/förvaring.jpg

3. Möblera rätt och lätt

Hur du möblerar ditt hem har en stor påverkan på hur mycket damm som samlas. Möblera inte ända in i hörnen där dammråttorna trivs. Ha så lite textilier (gardiner, överkast mm) som möjligt, då de är riktiga dammsamlare. Och övermöblera inte, less is more, och mycket enklare att hålla rent. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/städ-2.jpg

4. Förebyggande åtgärder

Slipp svårstädade ytor med förebyggande åtgärder. Detta är några tips:

 • Ha folie på ugnsbotten- brända matrester är svårt att få bort och dessutom ohygieniskt.
 • Använd plastlock när du värmer mat i mikrovågsugnen- slipp stänk och bakterier i mikron.
 • Blötlägg använda ugnsformar och kastruller direkt- ja man vill börja äta direkt men det lönar sig att direkt hälla varmt vatten och diskmedel i kastruller och ugnsformar man använt för att lättare sen kunna rengöra dessa. OBS! Inget diskmedel vid gjutjärnsformar.
 • Släng inte matrester i vasken- slänger du matrester och annat i vasken? Gör inte det. Det kan bli en onödigt dyr och jobbig historia i värsta fall men är också ohygieniskt och svårt att rengöra om det blir stopp i avloppet (vilket det till sist blir med mycket matrester). Skrapa av det mesta på tallriken i soporna, noggrannheten lönar sig i längden. Dessa saker ska du vara extra uppmärksam med:

 

Fett och olja 

All fett, såväl fast som flytande, stelnar i rören, och här hjälper inte ens hett vatten. När fettet svalnar stelnar det och bildar en propp hård som sten. 

Tips! Torka alltid ur stekpannan med papper innan du diskar den (och aldrig med diskmedel!).

Stearin 

Att man inte ska hälla stearin i vasken vet nog de flesta. Men hur lätt hänt är det inte, när man står där och diskar ljusstakar med hett vatten att det ändå åker ned lite grann. Lite är väl inte så farligt, kanske man tänker, men många ”lite” blir till slut en större massa, och då blir det stopp.

Tips! Lägg ljusbehållarna i en kastrull, häll på kokande vatten, och låt det sedan svalna. Stearinet kommer att flyta upp och bilda en kaka. Är det ljusstakar som tål värme kan du lägga den på svag värme i ugnen med tidningspapper under och låta stearinet rinna av.

Råa ägg

När vi kläcker ägg eller separerar gulan från vitan kan det slinka ned ett och annat i vasken. Det kanske inte verkar så farligt, men kommer det varmt vatten därefter – då blir det omelett i rören! Och att skölja ned kallt vatten är inte heller bra, för om ägget stannar en bit ned i röret kan nästa omgång hett vatten i stället få det att stelna till.

Tips! Hantera äggen över en bunke, och det som sedan blir över – kasta i soporna.

Kaffesump 

Har du fram till idag inte åkt på en propp har du enbart haft tur då sumpen förenar sig med stelnat fett som också kan ha åkt ned. Den värsta sumpen är den från kokkaffe.

Tips! Lägg alltid sumpen i soporna, i komposten, eller strö i trädgården som jordförbättring.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/städ-3.jpg

5. Städteknik

Vilken städteknik du har avgör huruvida du gör rent eller egentligen rör runt smutsen. Här är några tips hur du får rent på de olika bostadsytorna. 

Badrum 

 • Ättika är den stora vinnaren för att få bort beläggningar och orenheter i badrummet. Använd 24 % ättika som du lägger på beläggningen, låt verka i någon timme och gnugga sedan bort med en trasa eller tandborste. Resultatet blir strålande rent! Ättikan kan ta bort beläggningar på det flesta ytor i badrummet men särskilt användbart på fogarna längs badkaret/dusch samt i och runt toaletten. Skulle beläggningarna inte gå bort i toaletten med ättika är citronsyra ett annat knep. 
 • Rengöring av klinkers och kakel- besök en färgbutik och köp en speciell sorts rengöring för klinkers och kakel. Passa även på att skaffa polish för det där skinande resultatet. Ättika fungerar bra även i detta fall.
 • Toalettstolen- Rengör toalettstolen med jämna mellanrum, då den samlar bakterier. Ta ett antibakteriellt medel och rengör. Ättika eller citronsyra kan man rengöra med emellanåt för det perfekta skinande resultatet.  

Kök 

 • Byt ut din disktrasa med jämna mellanrum- då bakterierna frodas och trivs och sprider bakterierna vidare. Byt gärna varje vecka. 
 • Var noga med att hålla rent i ugnen- kör en kur med ugnsrengöring emellanåt (finns i de flesta butiker). Spraya din ugn invändigt med denna. Slå på värmen efter de anvisningar som står skrivna på flaskan och låt detta verka med stängd lucka. Under tiden kan du ge dig på själva spisen och göra rent denna.
 • Rengör kylen med jämna mellanrum- då den samlar bakterier. Släng gammal mat och ta ut skivorna och diska. 
 • Håll efter diskhon-putsa den gärna med Svinto, gnugga ordentligt och ge inte upp förrän det verkligen glänser. Det är nämligen den signal du ska följa gällande metall. Glänser och skiner det – då är jobbet klart.
 • Rengör skafferiet-emellanåt och torka av ytorna. 
 • Använd normalstora soppåsar- stora soptunnor i all ära men det samlar onödigt med bakterier och även lukt som du inte vill ha när du lagar eller äter mat. 

Vardagsrum och övriga utrymmen 

 • Torka golven när du städar- dammsugaren får inte med allt. 
 • Torka lister, hyllor och väggar emellanåt- ju mindre damm du behöver andas in desto bättre.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/städ4.jpg