Sex goda (och ganska nyttiga) desserter till nyår från PTbyEmma

Nu när är julen över och nyår närmar sig är det äntligen dags att börja klura på en nyårsmeny. Många gör det kanske enkelt för sig och går ut och äter, och visst är det skönt att gå ut och äta, men det kan vara minst lika mysigt att laga mat hemma i lugn och ro, vilket jag oftast föredrar själv. Jag tycker att det är så härligt att bjuda hem ett gäng vänner, laga mat tillsammans och sedan njuta av maten och umgänget i lugn och ro!

För er som ser fram emot en nyårskväll hemma kommer här några tips på goda, men samtidigt enkla efterrätter! Vissa föredrar kanske en lättare och lite nyttigare efterrätt medan andra vill ha något riktigt sött och gott, och här nedan hittar ni båda alternativen!

Så varsågoda, här är sex goda efterrätter till nyår!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/800x400_nyårsdessert2.jpg

Vegansk kolaglass med krispigt chokladtäcke

Kolasås (1 sats blir ungefär 1 dl kolasås)

  • 1 burk kokosmjölk á 400 ml (Santa Marias ”extra creamy” i tetraförpackning är bra)
  • 2 msk agavesirap

Blanda ihop kokosmjölk och agavesirap i en liten kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt sedan puttra. Rör om med jämna mellanrum. Efter 30-40 minuter har du en tjock och krämig kolasås.

Kolaglass (1 person)

  • 2 frysta bananer
  • 1/2 mango
  • 1 msk kolasås
  • 1 nypa vaniljpulver

Mixa banan, mango, vaniljpulver och kolasås till en krämig glass. Jag använder stavmixer.

Krispigt chokladtäcke

  • 1 msk kokossmör
  • 1 tsk kakao

Micra kokossmöret i 20 sekunder och blanda sedan i kakao. Häll chokladsåsen på glassen. Den stelnar då genast. Strö över lite kokosflingor och servera glassen med en god kopp kaffe eller te.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/800x400_nyårsdessert5.jpg

Lyxigt chokladmousse med mint och hallon

Ingredienser (4-6 personer)

  • 100 gram mörk choklad med mintsmak
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg

Smält chokladen i vattenbak genom att lägga den i en skål i en kastrull med sjudande vatten (OBS, vattnet får inte koka, då kan chokladen bli grynig). Skilj äggulorna från vitorna och vispa sedan hälften av vitan till ett hårt skum med elvisp. Det är klar när du kan vända skålen upp och ner utan att vitan rinner ur.

Vispa sedan grädden hårt. Vispa gulorna och rör ner i den smälta chokladen. Rör ner chokladbladningen i den vispade grädde och vänd sist ner den vispade äggvitan och rör runt ordentligt tills det blir ett krämigt mousse. Låt sedan chokladmousset stå kallt någon timme innan servering!

Servera chokladmousset med lite vispad grädde, hallon och riven choklad.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/800x400_nyårsdessert3.jpg

Kanelstekt päron med krisp och vaniljgrädde

Ingredienser (2 personer)

  • 1 päron
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk havregryn
  • 1 msk kokosflingor
  • 1 tsk honung
  • 1 msk mandelsmör
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • kanel efter smak
  • 2 dl vispad grädde

Skiva päron i tunna skivor. Smält kokosolja i en pannan och stek sedan på päronen tills de blir mjuka. Strö över havregryn, kokosflingor, mandelsmör, vaniljpulver, honung, salt och kanel. Rör runt och låt allt fräsa ihop någon minut på låg värme.

Vispa grädde fluffigt med lite vaniljpulver och servera tillsammans med päronen och kripset.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/800x400_nyårsdessert1.jpg

Smördegsinbakad choklad

Ingredienser (4 personer)

  • 1 valfri chokladkaka
  • 1 ark smördeg
  • Mandel, hasselnötter, flingsalt
  • Till servering: glass/ grädde och frukt

Packa in chokladen i smördeg och pensla med ägg. Toppa eventuellt med lite mandel, hasselnötter och flingsalt. Grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Servera med glass/ grädde och frukt! 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/800x400_nyårsdessert4.jpg

Raw chokladmousse

Ingredienser (2 personer)

  • 2 avokados
  • 10 färska dadlar
  • 4 rutor mörk choklad
  • 2 msk rå kakao
  • 1 nypa vaniljpulver

Lägg dadlarna i blöt en stund så att det blir riktigt mjuka. Gröp ur avokado och mixa ihop med dadlar, kakao och vaniljpulver. Smält chokladen i vattenbad och blanda sedan ihop med chokladmoussen. Ställ in den i kylen minst en timme innan servering så att smakerna får gotta ihop sig ordentligt!

Servera med söta hallon och en chokladbit!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/12/800x400_nyårsdessert6.jpg

Glutenfri kanelbullekladdkaka

Ingredienser (8 personer)

  • 150 gram smör
  • 2 dl havremjöl
  • 2,5 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop övriga ingredienser och tillsätt sist smöret. Blanda väl. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, strö över pärlsocker och skjutsa in ungen i ca 15-25 minuter.

Gott nytt år allihopa!

Kram / Emma.