Städa ut julen – snabbt och (relativt) smärtfritt.

Nu är glöggen och snapsen urdrucken, paketen under granen öppnade och barren från granen lite varstans i bostaden. Känns städningen efter julen övermäktig? Lugn bara lugn! Här är några knep hur du klarar julstöket i ett nafs. 

Granen

Granen barrar, förr eller senare, och sprider barr som fastnar både i mattor och strumpor. Att ställa ut granen på balkongen eller på terrassen blir ofta en temporär lösning. Ta den till närmsta insamlingsplats direkt, antingen till återvinningsstationen eller till kommunens uppsamlingsplats för granar som ibland sätts upp. Börja med att klippa ner de stora grenarna direkt i en sopsäck och ta sedan gren för gren. Enkelt och smidigt!

Julpynt

När du ska packa ner julgranskulor och belysning, hitta en struktur en gång för alla! Sätt ner kulorna i ett plaströr eller en papperslåda av lämplig storlek. En vanlig galge fungerar bra att linda ljusslingorna runt. Använd gärna genomskinliga förvaringslådor så ser du enklare innehållet, och märk upp dina lådor, så behöver du inte öppna varje låda för att leta efter julpyntet nästa år.

Sortera det som ska slängas direkt

Lägg inte alla sopor på hög utan sortera det som ska slängas direkt. Lägg omslagspappret från alla julklappar direkt i en sopsäck, samla alla tidningar i en papperskasse och sortera ut de glasflaskor som ska slängas från de som ska i backar och pantas. Låter simpelt och självklart, men förenklar hanteringen avsevärt.

Städa ur kylen!

Städa ur kylen från julmaten när du tröttnat på att äta rester, men släng inte. Ge bort varor om du vet att du inte kommer att äta upp allt, frys in överbliven julskinka eller laga nya recept med ingredienser från julbordet.

Ner med jultextilier

Byt ut den röda julduken, de mönstrade kuddarna och andra textiler som hör julen till och ta fram din vanliga inredning igen. Eller vill du hålla fast vid julkänslan längre? Låt allt vara kvar så länge du vill 🙂