Till adventsfikat och glöggfesten: 10 bästa recept

Härliga december! Glöggmingel och julmys med vänner och familj. Här är våra 10 bästa recept till julens mysiga festligheter- anpassat för liten som stor.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/glöggrecept.jpg

KLASSISK GLÖGG

Ingredienser                                                                                                              

  • 0,75 l vin, rött
  • 2 st kanelstång
  • 8 st kryddnejlika(or)
  • 12 st kardemummakärnor
  • 5 tsk strösocker
  • 1,5 dl vodka
  • sötmandel
  • russin

Så här gör du

  • 0,75 l vin, rött
  • 2 st kanelstång
  • 8 st kryddnejlika(or)
  • 12 st kardemummakärnor
  • 5 tsk strösocker
  • 1,5 dl vodka
  • sötmandel
  • russin

Källa: Tasteline

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/glöggdrink.jpg

KALL GLÖGGDRINK

Ingredienser

Lättvins glögg
Tonic water
citron
några lingon
isbitar
Lite gin om man vill ha alkohol

Så här gör du

Fyll glasen en fjärdedel med glögg. Häll i en skvätt gin om så önskas. Fyll upp med tonic water. Lägg i en citronskiva, isbitar och några frysta lingon om så önskas. 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/jul-öl.jpg

HEMMAGJORD MUMMA: 1 LITER

Ingredienser

1 flaska mellanöl à 33 cl                                                                                     1 dl Portvin eller Madeira                                                                                   1/2 flaska läsk som sockerdricka eller 7-up                                                     1,5 flaskor porter (mörkt öl eller mörkt julöl) à 33 cl

Så här gör du

  1. Se till att alla ingredienser är kalla.
  2. Häll upp allt och blanda julmumman i en kanna och servera sedan.

Källa: www.receptfavoriter.se 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/varm-choklad.jpg

JULIG VARMCHOKLAD MED POLKAGRIS- BARNENS FAVORIT

Ingredienser
2,5 dl mjölk
1-2 tsk kakao 
1 msk strösocker
Pepparmyntsolja
Polkagris 
Marshmallows
Grädde 
 
Så här gör du
Värm mjölken med kakaon och sockret, tillsätt så mycket pepparmynta du vill ha. Smaka av. Chokladen serveras med vispad grädde, krossad polkagris och mini- marshmallows. En riktigt hit!

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/pecan.jpg

PIKANTA PECANNÖTTER-SNACKS MED STING. 4 DL NÖTTER

Ingredienser

3 – 4 dl pecannötter                                                                                        
1 1/2 msk socker
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm kajennpeppar                                                                                           3 msk ljus sirap

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rör ihop sirap, socker, salt, svartpeppar och kajennpeppar i en kastrull. Låt blandingen koka ihop ett par minuter. Blanda ner pecannötter (eller sötmandel).
  3. Skeda ut nöterna med lite av såsen på en bakpapperstäckt ugnsplåt. Baka i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter. Rör om med en gaffel efter halva tiden.
  4. Häll över nötterna på ett bakplåtspapper. Separera nötterna från varandra med en gaffel och låt svalna (var försiktig så att du inte bränner dig).

Källa: Ica Buffé nr 12, 2002

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/ostbollar.jpg

CHÈVREBOLLAR MED VALNÖTTER, HONUNG OCH TRANBÄR

Ingredienser

200 g chèvre

100 g philadelphiaost eller annan färskost

2 dl finhackade torkade tranbär,  valnötter och bladpersilja. 

Så här gör du

  1. Blanda chèvre och färskost.
  2. Låt stå i kylskåpet en stund tills röran har stelnat och går att rulla till bollar.
  3. Rulla chèvrebollarna i tranbär, krossade valnötter och hackad bladpersilja så att de täcks.
  4. Variera gärna med att ta bort bladpersilja och istället tillsätta honung. Byt ut valnötter mot pistagenötter etc.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/rockky.jpg

Rocky Road - 1 sats

  • Ingredienser
  • 600 gram mörk choklad, kvalitetschoklad 70 %
  • 2 påse Dumlekolor
  • 2 handfull marshmallows, mini
  • 3 dl jordnötter, salta
  • 1 dl pistagenötter, skalade 

Så här gör du

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Källa: Leilas jul

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/fudge.jpg

Fudge- 50 st

Ingredienser

1½ dl vispgrädde

1½ dl strösocker

1 dl vit sirap

1 tsk havssalt

50 g smör

  • 100 g mjölkchoklad

Gör så här:

Blanda grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör tills sockret har smält. Koka utan lock på medelvärme tills smeten klarar kulprovet och har en temperatur på 123°. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något. Hacka chokladen och skär smöret i tärningar. Rör ner choklad och smör i smeten och rör tills det smält. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20×30 cm. Låt svalna. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Källa: Arla.se 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/macaron.jpg

Macarons med saffran

Ingredienser

Kakor:

  • 125 g skållad, skalad mandel
  • 4 dl florsocker
  • 1 pkt saffran à 0,5 g
  • 3 äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 2 krm gul hushållsfärg

Smörkräm:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk pressad saft av 1 apelsin
  • 1½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 2 krm gul hushållsfärg

Så här gör du 

  1. Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn. Blanda florsocker, mandel och saffran. Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min. Tillsätt hushållsfärg och vispa lite till så att färgen blir jämn. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5- kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen. Sätt ugnen på 125°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakorna kallna.
  2. Smörkräm: Lägg smöret i en bunke. Blanda ner apelsinsaft, florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggula, apelsinskal och hushållsfärg. Bred en klick smörkräm på hälften av macaronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare. Förvara i kylskåp.

Källa: Arla

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2016/11/panacotta.jpg

Glöggpanacotta med lingon- 10 st

Ingredienser

  • 1½ vispgrädde
  • ¾ dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 1 liten bit stjärnanis
  • ½ vaniljstång
  • 2 gelatinblad
  • 3 dl turkisk yoghurt 

Lag:

  • 3 dl blossa lättglögg
  • 3 msk strösocker
  • ¾ dl lingon

Gör så här:

  1. Koka upp grädde, socker, kanelstång, stjärnanis och urskrapade vaniljfrön i en kastrull. Ta från värmen och låt det dra 5 min.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Lyft upp gelatinet och låt det smälta i grädden.
  3. Sila gräddblandningen i en bunke. Rör ihop gräddblandning och yoghurt. Häll upp i 10 små glas. Ställ i kyl minst 3 tim.
  4. Koka glögg och socker i en kastrull ca 20 min. Blanda i lingonen och låt lagen svalna. Fördela lingonen på pannacottorna och häll på lite lag.

Källa: Arla

2 reaktioner till “Till adventsfikat och glöggfesten: 10 bästa recept”

  1. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know
    such detailed about my problem. You are wonderful!
    Thanks!

Kommentera