Våga tapetsera ditt hem – och gör det mer personligt.

Att tapetsera i hemmet är ett fint komplement till vanlig väggfärg och sätter personlig prägel på bostaden. Men hur gör man? Och vilken tapet ska man välja? Katja Stern Alexandersson och Karolina Persson, färgsättare på Måleributiken i Alvik i Bromma utanför Stockholm, tar oss med in i tapeternas förtrollande värld.

Precis som vid färgsättning av ditt hem, kan val av tapeter och dess former och mönster kännas som en utmaning. Många är rädda för färger, mönster och textilier, helt i onödan. Det är lätt att glömma de fina egenskaper som exempelvis tyger har, där de fungerar som utmärkta ljuddämpare. Tillsammans med matchande kuddar skapar du enkelt en vacker estetisk helhet i ett rum.

Vi märker att många tänker att tapeter måste ersätta tavlor, men så är det ju inte. Det går alldeles utmärkt att sätta upp tavlor på en tapetserad vägg, förklarar Katja.

Katja Stern Alexandersson på Måleributiken i Alvik.

 

Effektväggen är den nya fondväggen

För några år sedan var fondväggar vanliga i våra svenska hem. Idag pratar man hellre om effektväggar. Samma funktion såklart, men med en något annan innebörd. Precis som namnet avslöjar handlar det om att skapa en känsla eller få en ny effekt i ett rum. En effektvägg är med andra ord ett perfekt sätt för att få in mönster eller färger i hemmet, utan att för den delen måla eller tapetsera hela rum.

Karolina fortsätter att berätta om tapettrender:

Många kunder frågar oss vad som är det senaste. Det är roligt såklart även om det samtidigt är bra att tänka att den tapet man väljer ska hålla under flera år. Det är viktigt att utgå från sig själv; vad vill jag ha, vad tycker jag är fint? Det är enklare att byta ut en kudde än att göra om en hel vägg. Tidlöst och hållbart är trendigare en någonsin.

Tapeten Waldemar från Boråstapeters kollektion Anno.

 

Vad är då tidlöst?

Neutrala färger. De håller generellt bättre över tid än väldigt specifika starka färger som är trendiga under en kortare period. Tapeter från Nina Campbell, Svenskt Tenn och William Morris är också tidlösa klassiker. Den senare levde och verkade på 1800-talet och kan nog anses vara en av världens främsta tapetformgivare. På senare år har exempelvis svenska Emma von Brömsen blivit populär, med mönster och kreationer som garanterat är kommande klassiker.

Karolina och Katja förklarar också att tapeter är något ytterst personligt. Någon som faller för en rödblommig tapet, faller antagligen inte för en helvit vägg eller en dov ljusgrå, knappt mönstrad tapet. Då spelar ju trenderna egentligen ingen roll, hur trendigt det än är – om den som ska köpa tapeten ändå inte tycker om den.

 

Det finns ju hur mycket som helst att välja på i tapetväg, var ska man börja?

Många kommer in till oss och konstaterar hur mycket det finns att välja på och får nästan lite ångest. Vi visar gärna vad som är trendigt just nu, vad som visades på senaste möbelmässan eller vad som säljer bäst. Samtidigt hjälper vi kunden att utgå från sig själv, vad hon eller han gillar och inte, och då reduceras antalet ganska så snabbt, förklarar Karolina.

Karolina Persson är färgsättare på Måleributiken i Alvik.

 

Kan jag välja vilka tapeter som helst, oavsett hur jag bor?

Självklart ska man utgå från vad man själv gillar, samtidigt kan det vara smakfullt att anpassa valet efter hemmets förutsättningar, menar Katja. Samma tapet gör sig kanske inte lika bra i en modern villa som i en sekelskiftesvåning med gamla golvtiljor och takrosetter. Precis som när du själv väljer kläder så väljer du antagligen kläder efter hur du ser ut och just dina personliga förutsättningar. Det är enklare att jobba med dem än mot.

Tapetsera själv, går det?

Självklart! Det är inte alls så svårt att tapetsera som många tror, berättar Karolina. Det viktiga är bara att låta det ta lite tid och lägga fokus på grunden. Förarbetet är det viktigaste, att ha ett bra underlag, slipa ner skarvar, ta bort löst material och spackla. Har man gjort ett bra grundarbete så får man de bästa förutsättningarna. Loda sen första tapetvåden, antingen med laser eller ett klassiskt lod med snöre och tyngd i botten, så blir resten rakt. Det är också viktigt att ha ett bra rakblad och en bra stege. Sen är det bara att tapetsera!

Proffsens tre snabba tapet-tips:

  1. Tidlös trend. Hållbart är trendigt. Välj gärna en tapet som du tror fungerar över tid.
  2. Utgå från dig själv. Välj tapeter som du väljer kläder – välj det som känns bekvämt för dig och jobba med hemmets förutsättningar istället för mot dem.
  3. Grunden är A och O. Lägg lite extra tid på ett bra grundarbete och spackla och slipa en extra gång. Då ger du både dig själv och rummet de bästa förutsättningarna.

 

Om Måleributiken i Alvik

Måleributiken i Alvik, i Bromma strax utanför Stockholm har funnits sedan 1988 och koncentrerar sig på färg, tapet, tyg och resultat. I butiken arbetar kompetent personal som hjälper kunderna att skapa skönare miljöer och vackrare hem.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se

 

Bilden i toppbannern kommer från filmserien ”Ett vackrare hem” som BoråsTapeter tagit fram tillsammans med Kristin ‘Krickelin’ Lagerqvist och Johanna Bradford.