Vårstäda bilen – och förläng livstiden!

Visste du att ju längre smutsen sitter på bilen, desto svårare blir den att få bort och orsakar enklare repor, rost och färgförändringar? Genom att regelbundet städa, tvätta, vaxa och ta hand om din bil kan du förlänga livstiden väsentligt. Alex Ghanati, grundare av bilvårdsskedjan Future Car Care som bland annat erbjuder Sveriges första Svanenmärkta bildhandtvätt, berättar hur du bäst tar hand om din bil.

Spara miljön – undvik att tvätta bilen på garageuppfarten.

Inte helt ovanligt är det att bilägare står på sina garageuppfarter och sköljer av och tvättar sina bilar. Även om det uttryckligen inte är förbjudet att tvätta bilen själv på gatan så är det olagligt att släppa ut förorenat vatten och kemikalier. Tvättvatten från en bil innehåller bland annat däckpartiklar, oljerester och olika typer av tungmetaller som är farliga för naturen. När detta rinner ut på garageuppfarten eller på tomten, så tar de sig ner direkt till dagvattenbrunnen som påverkar sjöar och hav. Ett bra råd är därför att tvätta bilen i en gör-det-själv-hall eller lämna in den hos fackman.

Vaxa och polera för att skydda lacken.

Förutom att tvätta bilen regelbundet är det bra att också vaxa och polera sin bil. Alex förklarar att vaxet fungerar som ett skydd för lacken och kan ses som en förebyggande spabehandling för bilen. Det är bra att vaxa bilen två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. På vintern utsätts bilen för extra mycket smuts och salt som lätt etsar sig fast. Genom att vaxa och polera lacken inför vintersäsongen ökar smutståligheten.

 

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/04/800x400_vaxa_bilen.jpg

Att använda en poleringsmaskin när man vaxar bilen, gör arbetet enklare och resultatet blir bättre.

 

Vaxa, kan man göra det själv?

Hos en fackman går det fortare och resultatet blir bättre, men tycker man att det är kul så ska man såklart prova att göra det själv. Många gör felet att de polerar för hårt och för varmt. Att använda en poleringsmaskin gör att arbetet går det fortare och att vaxet arbetas in mycket bättre än om man polerar för hand, förklarar Alex.

Lackkonservering skyddar lacken extra bra.

Att vaxa bilen kan alltså ses som en rejäl spabehandling. Sen kan man också välja mer avancerad lackskydd som kan skydda bilen mer permanent. Alex jämför pedagogiskt fenomenet med huden och hudkräm:

Både vax och lackkonservering fungerar lite som att skydda huden med kräm. Ju mer du smörjer, desto bättre mår din hud. Dissekerar man lacken, så är det små, små ojämnheter i den, ungefär som våra porer i huden. Tvättar du bilen regelbundet så rengör du också porerna. Slarvar du däremot med det så kan det tränga ner smuts i lacken, som på sikt kan leda till rost. Det finns olika varianter av lackkonservering som håller alltifrån en månad till en hel livstid.

Tvätta regelbundet!

I genomsnitt tvättar vi svenskar våra bilar två gånger per år. Många tänker ofta att det inte är någon idé att tvätta bilen när det är smutsigt ute, just för att den ändå snart blir smutsig igen. Alex menar att vi borde tänka tvärt om:

Ju smutsigare bilen är, desto viktigare är det också att tvätta den. Smuts som etsar sig fast under längre tid är den som gör mest skada. Och ju mer sällan man tvättar bilen, desto viktigare är också lackkonservering för att skydda lacken på sikt.

http://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/04/800x400_tvatta_bilen2.jpg

Ju smutsigare bilen är, desto viktigare är det också att tvätta den. Smuts som etsar sig fast under längre tid är den som gör mest skada.

 

Så vårstädar du bilen steg för steg:

  1. Använd alltid produkter som är avsedda för bilvård och välj helst miljövänliga alternativ.
  2. Börja med kallavfettning och låt det verka 5-10 minuter. Kallavfettning löser upp olja och tjära.
  3. Spraya på alkalisk avfettning som löser upp smuts som exempelvis småflugor eller vägdamm.
  4. Skölj av bilen och påbörja sedan schamponering. Skölj igen.
  5. Därefter ska bilen avtorkas, gärna med sämskskinn som har bra uppsugningsförmåga.
  6. För att förstärka ytan rekommenderas att slutligen att vaxa och polera lacken.

Lycka till!

 

Om Future Car Care

Future Car Care grundades 2013 och erbjuder Sveriges första Svanenmärkta bilhandtvätt. Företaget bedrivs som franchise med målet att bli 80 rikstäckande fullservicesanläggningar för bilvård. Fokus är att erbjuda den bästa servicen för kunden och samtidigt ta hänsyn till miljön på bästa sätt.

Alex Ghanati, grundare av bilvårdsskedjan Future Car Care som bland annat erbjuder Sveriges första Svanenmärkta bildhandtvätt.

Att företaget tidigt fick ett tydligt miljöfokus berodde bland annat på att lokalen som man byggde upp verksamheten i, saknade en oljeavskiljare som renar vattnet innan det går ut i avloppet. Man behövde därför se över nya möjligheter för biltvätt och annan bilvård, och lösning blev rengöring med hjälp av ånga. Att rengöra bilen med ånga kräver endast fem liter vatten medan en automattvätt eller högtryckstvätt förbrukar omkring 200 liter. Snacka om miljöbesparing!