Cashewnötslimpa
Ingredienser (1 limpa)
- 5 dl cashewnötter
- 4 dl bovetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1 dl havremjöl
- 1/2 dl chiafrö
- 1 tsk fiberhusk
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 tsk brödkryddor
- 1 rivet äpple
- 5 dl yoghurt
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa cashewnötterna till ett mjöl och blanda sedan ihop med övriga torra ingredienser. Riv ner äpplet och blanda sedan ner yoghurt och rör om tills du får en jämn och kladdig deg. Lägg bakplåtspapper i en brödform och klicka i smeten. Avsluta med att toppa med solroskärnor och pumpakärnor, klipp bort rester från bakplåtspappret och låt den sedan stå i ugnen 1 timme (OBS – efter 45 min kan du behöva lägga på lite folie så att inte ytan bränns). Ta ut brödet och låt det svalna helt innan du skär i det.
Morotslimpa
Ingredienser (1 limpa)
- 4 ägg
- 150 g morötter
- 1/2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl teffmjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk chiafrön
- 1/2-1 tsk salt
- 1/2 dl kokosolja
Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosoljan i en kastrull på låg värme. Skala och riv morötterna fint, och vispa ihop äggen tills det blir poröst. Blanda samman alla torra ingredienser och häll försiktigt över äggblandningen tillsammans med kokosoljan. Vispa till en jämn smet och låt stå i 5 minuter. Blöt sedan händerna med kallt vatten, forma degen till ett avlångt bröd och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Söt över sesamfrön och grädde sedan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Hasselnötslimpa
Ingredienser (1 limpa)
- 5 dl hasselnötter
- 4 dl bovetemjöl
- 2 dl havremjöl
- 2 dl havregryn
- 1/4 dl chiafrön
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2 msk honung
- 1 rivet äpple
- 5 dl naturell yoghurt
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa hasselnötterna till ett mjöl och blanda sedan ihop med övriga torra ingredienser. Riv ner äpplet och blanda sedan ner honung och sist yoghurt och rör om tills du får en jämn och kladdig deg. Lägg bakplåtspapper i en brödform och klicka sedan i smeten. Ansluta med att toppa med solroskärnor och pumpakärnor, klipp bort rester från bakplåtspappret och låt den sedan stå i ugnen 1 timme (OBS – efter 45 min kan du behöva lägga på lite folie så att inte ytan bränns). Ta ut brödet och låt det svalna innan du skär i det (annars smular det lite).
Kokosfrallor
Ingredienser (18 små frallor)
- 12 ägg
- 1/2 dl kokosolja
- 2 dl kokosmjöl
- 1/2 dl pofiber
- 2 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Smält kokosolja och elvispa ihop med äggen. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop med äggsmeten. Låt svälla några minuter. Fukta händerna och forma sedan bollar av smeten och lägg på en plåt. Strössla över chiafrö, pumpakärnor och sesamfrön och grädda bröden i 15-20 minuter.
Tunnbröd med sötpotatis
Ingredienser (15-20 små tunnbröd)
- 50 gram smör
- 2,5 dl mandelmjölk
- 2 msk honung
- 2 tsk brödkryddor
- 1 tsk salt
- 0,5 påse torrjäst
- 1 dl rismjöl
- 2 dl majsmjöl
- 5 dl havremjöl
- 300 gram kokt sötpotatis
Smält smöret och häll i mandelmjölk, honung och kryddor. Värm till fingervarmt. Blanda 3 dl havremjöl, 1 dl rismjöl och 2 dl majsmjöl med jäst och häll på degspadet. Arbeta ihop en kladdig deg. Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. Pressa sedan den nykokta potatisen och knåda in den i degen och tillsätt så mycket av resten av mjölet du behöver tills den inte kladdar längre. Dela degen i små delar och kavla ut dem mellan två bakplåtspapper till små runda kakor. Stek bröden på medeltemperatur i en stekpanna någon minut på varje sida tills de får lite färg!
Pepparkaksknäcke
Ingredienser (1 plåt)
- 2 dl majsmjöl
- 1 dl sesamfrö
- 1/2 dl chiafrö
- 1/2 dl solroskärnor
- 1/2 dl pumpakärnor
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 dl kokossocker
- 1 tsk salt
- 1/2 dl kokosolja
- 2 1/2 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sedan på kokande vatten och olja. Bred ut smeten på en plåt så tunt som det går och skär rutor för att det ska gå lättare att bryta isär när det är klart. Grädda i mitten av ugnen i 60 minuter. Ta ut och låt svalna.
Tekakor
Ingredienser (12 stycken)
- 3 1/5 dl havregryn
- 50 g jäst
- 3 1/2 dl rismjöl
- 1 1/2 dl potatismjöl
- 2 tsk salt
- 1/2 dl fiberhusk
- 1/2 dl pofiber
- 2 ägg
- 2 msk olivolja
- 2 msk honung
- 7 dl fingervarmt vatten (37 grader)
Mixa havregrynen till ett mjöl i en mixer. Smula ner jästen i en bunke. Blanda havregryn, rismjöl, potatismjöl, salt, fiberhusk och pofiber i en annan bunke. Vispa ihop ägg, olja och honung i en skål. Häll vattnet över jästen, tillsätt äggblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en ganska lös och klibbig deg. Rör ordentligt. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen med hjälp av en skarpa eller slickepott på lätt mjölat bord, använd rismjöl. Forma degen till en längd utan att knåda ut luften. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar med ”lätta händer” så att luften behålls. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla bröden med ägg och strö över lite havregryn som garnering. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20-30 minuter. Låt dem sedan svalna lite och flytta sedan över bröden på galler och låt dem svalna helt under bakduk.
Kram/ Emma
Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se