Augusti: Stabil bostadsmarknad efter sommaren

Ökade amorteringskrav, stora idrottsevent och en varm och solig sommar till trots, kan vi se att bostadsmarknaden är fortsatt stabil.

Det sägs ibland att bostäder inte går att sälja på sommaren, men det stämmer nödvändigtvis inte. Vi har som vanligt haft öppet hela sommaren och haft business as usual. Våra mäklare har haft mycket till salu och även sålt bostäder till bra priser. Ser vi till kedjans totala omsättning för juli, så har vi sålt bättre än förra året. För oss vittnar det om att marknaden är fortsatt stabil, förklarar Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg Sverige.

Fredrik Kjell är VD för HusmanHagberg Sverige.

 

Enligt siffror från Mäklarstatistik ligger priserna i riket för såväl bostadsrätter som villor i stort sätt i paritet med förgående månad. Bostadsrättspriserna i Stor-Malmö ökade med 3% i juli och i centrala Göteborg med 2%. I centrala Stockholm var priserna oförändrade.

Ökat utbud och val i september

Utbudet av bostäder till salu, var större i juli i år jämför med samma månad förra året, enligt statistik från Hemnet. Antal bostadsrätter på marknaden var 25% fler och villautbudet var 17% högre.

Utbudet av bostäder kommer att vara fortsatt stort under hösten och det finns goda förutsättningar för både köpare och säljare att göra bra bostadsaffärer tack vare fortsatt god efterfrågan och stabila priser. Valet påverkar marknaden närmsta veckorna, men så snart det är klart hur den politiska situationen ser ut kommande fyra år, så vet vi av erfarenhet att marknaden rullar på utifrån de förväntningar som finns på styrande politiker. Det allra viktigaste är att politikerna ser över den inlåsningseffekt som finns idag för att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden – det gynnar alla, avslutar Fredrik Kjell.


Källa:
 Svensk MäklarstatistikHemnet.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se