Bodelning vid separation. Vad innebär det?

Bodelning innebär kortfattat att sambor eller makar delar upp sin egendom mellan sig, oftast i samband med skilsmässa eller vid separation. Bodelning görs i ett så kallat bodelningsavtal. Molly Malm, jurist på Avtal24 förklarar vad detta innebär och vad som ingår i en bodelning.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_avtal24.jpg

Molly Malm är jurist på Avtal24.

Vad är bodelning?

Bodelning innebär kortfattat att sambor eller makar delar upp sin egendom mellan sig. Detta görs i ett så kallat bodelningsavtal. Bodelning sker oftast i samband med en separation eller då makar skiljer sig, men det behöver inte vara så. Det finns möjlighet för gifta par att upprätta ett bodelningsavtal för att till exempel flytta över tillgångar eller ägarandelar i bostaden till den andra parten.

Vad ingår i en bodelning?

Finns inget äktenskapsförord ska värdet av all egendom som makarna äger delas lika vid en skilsmässa. Det spelar ingen roll om egendomen införskaffades innan eller efter man gifte sig. Som sambo (om man inte skrivit samboavtal) är det endast värdet av permanentbostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk, som ska delas lika vid en separation och således tas upp i bodelningsavtalet.

Måste man göra en bodelning?

Ett skriftligt bodelningsavtal måste upprättas om man exempelvis ska ändra ägandet på en bostad. Detta gäller både gifta och sambor.

Om man struntar i att skriva ett bodelningsavtal som gifta kvarstår rätten att begära bodelning lång tid framöver. Det innebär att det är möjligt att kräva en bodelning trots att flera år kan ha passerat efter skilsmässan och då kan den ekonomiska situationen se helt annorlunda ut. Som sambor har man rätt att kräva bodelning i upp till ett år efter separationen. Vi på Avtal24 rekommenderar därför alla par att skriva bodelningsavtal.

Om jag vill göra en bodelning, vem kontaktar jag?

Hos oss på Avtal24 kan du skriva ett bodelningsavtal online eller tillsammans med en jurist via telefon- eller videomöte, alltid till ett fast pris. Väljer man att skriva avtalet online svarar man på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Därefter skapas ett juridiskt korrekt bodelningsavtal som skickas direkt till dig via e-post.

Som kund hos HusmanHagberg får du 10% på juridiska tjänster hos Avtal24. Läs mer om HusmanHagbergs samarbete med Avtal24.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se