Bostadsmarknaden april: Stabiliserad bostadsmarknad – med försiktigt goda framtidsutsikter.

Enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik sjönk bostadsrättspriserna i riket med 1% under den senaste månaden. I centrala Stockholm och i Göteborgsområdet var bostadsrättspriserna under april oförändrade, något som ses vara positivt.

Efter en turbulent vår ser vi att marknaden börjar stabiliseras. Såld innan visning är ett fenomen vi inte sett på ett tag men nu kan vi på HusmanHagberg se att allt fler bostäder säljs innan visning igen – och till höga slutpriser, förklarar Fredrik Kjell, vVD och försäljningschef. Köpare och säljare är närmare varandra i synen på rimligt slutpris, vilket resulterar i att betydligt färre bostäder säljs under utgångspris.

Fredrik Kjell är vVD och försäljningschef på HusmanHagberg.

 

Stabila villapriser och ökade priser för fritidshus

Svensk Mäklarstatistik noterar att villapriserna i riket var oförändrade under april, samtidigt som de under den senaste tremånadersperioden steg med 1%. Priserna på fritidshus har ökat med 8% på 12 månader, jämfört med förgående 12-månadersperiod.

Sett till årstakten är villapriserna i riket på samma nivå som för ett år sedan. Årstakten är nedåt i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg medan den är fortsatt positiv i Stor-Malmö och i övriga riket om vi räknar bort storstadsområdena, skriver Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Stabiliserat utbud och en mer positiv marknad

Utbudet av bostäder har hittat en mer normal nivå. I december förra året, när oron på marknaden var som värst, var utbudet av bostadsrätter till salu dubbelt så stort jämfört med samma månad 2016, enligt Hemnet. I början av maj var utbudet 20% större än året innan.

Mycket tyder på att marknaden kommer att utvecklas positivt fram till sommaren. Räntan är fortsatt låg och sysselsättningen är uppe i rekordnivåer. Marknaden har anpassat sig efter de nya amorteringsreglerna och vi uppfattar att kunderna har hittat ett sätt att förhålla sig till de nya spelreglerna. Den största bromsklossen vi ser är bankernas tuffare krav som skapar problem med finansiering av bostadslån och onödigt segdragna processer för både bostadsköpare och -säljare, avslutar Fredrik Kjell.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Hemnet