Bostadsmarknaden juli: fortsatt positiv utveckling på marknaden

Den stabila trenden för bostadspriserna fortsätter. Bostadsrättspriserna för riket visade ingen förändring i juni medan villapriserna steg 1%, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Enligt mätningar från Hemnet fortsätter samtidigt utbudet på bostadsmarknaden att öka.

Redan i våras trodde vi på en starkare marknad, vilket vi nu kan se dels på det ökade utbudet, dels på att priserna har stabiliserats även i Stor-Stockholm. Att Riksbanken låter reporäntan vara oförändrad ser vi som positivt. En räntehöjning mitt i återhämtningen hade skapat oro på marknaden, kommenterar Fredrik Kjell, VD på HusmanHagberg Sverige.

Marknaderna i Göteborg och Malmö har tidigare visat på en stabilisering och i juni gick bostadsrättspriserna upp 1% i såväl Göteborg som Malmö, enligt Svenskt Mäklarstatistik. Villapriserna i Stor-Malmö var stabila medan de gick upp 1% i Stor-Göteborg.

Vi har kunnat se en rekordstor volym av förhandsbesiktningar av fastigheter inför försäljning vilket tyder på att många villor är på väg ut på marknaden framöver. Det är betydligt senare på säsongen än vanligt, förklarar Fredrik Kjell.

Fredrik Kjell är VD för HusmanHagberg Sverige.

 

Utbudet på Hemnet fortsätter även det att öka och i juni i år fanns det 17% fler bostadsrätter till salu på siten jämfört med juni 2017. Villautbudet i juni i var det näst högsta på Hemnet hittills i år; 12% fler villor fanns till salu jämfört med samma månad i fjol. Fredrik Kjell sammanfattar:

Vi hade en bra start på året för att sedan se en inbromsning i mars. Nu har affärerna tagit fart och juni i år var i paritet med fjol. Med andra ord omsätts bostäder återigen på en normal nivå. Vi har ett rekordstort lager av bostäder som ska ut på marknaden under kommande månader och tror på en aktiv bostadsmarknad framöver. Bostäder säljs året om och det finns alla möjligheter i världen att göra bra affärer i sommar och även senare i höst.

 

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Hemnet.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se