Bostadsmarknaden maj: Stabila prisförändringar och full fart inför sommaren

Den senaste månaden sjönk bostadsrättspriserna i riket med -1% samtidigt som villapriserna steg 1%, visar mätningar från Svensk Mäklarstatistik. Likaså visar siffror från Hemnet att utbudet på bostadsmarknaden är högre än tidigare.

Den senaste månaden sjönk bostadsrättspriserna i riket med -1% samtidigt som villapriserna steg 1%, visar mätningar från Svensk Mäklarstatistik. Likaså visar siffror från Hemnet att utbudet på bostadsmarknaden är högre än tidigare.

I Stor-Stockholm säljs 1 av 4 bostadsrätter och eftersom priserna under maj gick ned något, påverkas också siffrorna negativt för hela riket. Däremot kan vi se att priserna för både villor och bostadsrätter i centrala Göteborg och Malmö under maj månad har gått upp.

Vi har tidigare sett att efter en något skakig vår har marknaden börjat stabiliserats och den trenden verkar fortsätta. Affärer fortsätter att göras och även till relativt höga slutpriser. Säljare och köpare har hittat en nivå att mötas på, förklarar Fredrik Kjell, vVD och försäljningschef på HusmanHagberg.

Fredrik Kjell är vVD och försäljningschef på HusmanHagberg.

 

Stort utbud inför sommaren

Enligt siffror från Hemnet publicerades det 11% fler bostadsrättsannonser på Hemnet i maj, jämfört med förgående månad. Sett till enbart successionsmarknaden, alltså försäljningar exklusive nyproduktion, var utbudet 12 % högre i maj i år jämfört med maj 2017. Villaannonserna ökade i maj med 12 % jämfört med samma månad förra året och utbudet av villor är det högsta sedan juni 2015.

En anledning till det ökade utbudet är att genomsnittstiden för försäljningar har ökat. I år har mediantiden som en bostadsrätt ligger ute för försäljning ökat med ungefär en vecka jämfört med motsvarande period förra året, enligt Hemnet. Antalet sålda bostadsrätter ökade med 15 % i maj, en trend som vittnar om en mer rörlig marknad.

Vi ser ett större antal bostäder till salu nu inför sommaren än vad vi har gjort tidigare samtidigt som fler affärer görs på våra kontor. Vi har öppet som vanligt under sommaren i hela landet och tror på en sommar med mer aktivitet än normalt vilket är positivt för både köpare och säljare, avslutar Fredrik Kjell.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Hemnet.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se