Bostadsmarknaden september: Nu ökar både budgivningar och slutpriser

Det har varit ett händelserikt år på bostadsmarknaden såhär långt. Under första kvartalet såldes bostäder som vanligt medan marknaden under mars och april nästintill förlamades av det nya amorteringskravet. Sedan dess har bostadsmarknaden hämtat sig och har under de senaste månaderna stabiliserats ordentligt.

Nu i augusti har skillnaden mellan ut- och slutpris varit den största hittills i år, vilket vittnar om att en starkare köpkraft återigen finns på marknaden, säger Fredrik Kjell, VD HusmanHagberg Sverige.

Fredrik Kjell är VD för HusmanHagberg Sverige.

 

Dessa reflektioner stärks också av färska siffror från Hemnet som påvisar att budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, stigit de senaste månaderna, framförallt i Stockholms innerstad.

Generellt sett brukar vi se ett uppsving under augusti. Det är återigen bra fart på marknaden, många spekulanter som kommer på visningarna och fler budgivare än tidigare. Vi ser att människor både vill och vågar lägga bud – och framförallt köpa, berättar Victor Sjölund, fastighetsmäklare och franchisetagare för HusmanHagberg Vasastan och Östermalm.

Victor Sjölund är fastighetsmäklare och franchisetagare för HusmanHagberg Vasastan och Östermalm.

 

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik ligger priserna i riket för såväl bostadsrätter som villor i paritet med förgående månad, där framförallt bostadsrätter visar på en positiv utveckling. I både Stockholm och Malmö har bostadsrättspriserna ökat med 1% mot förgående månad. I centrala Göteborg var priserna oförändrade.

Det stundande valet har bidragit till att marknaden just nu är något avvaktande, vilket vi kan se är en vanlig effekt under valåren. Att det skulle påverka höstens bostadsaffärer är däremot inte troligt.

Det görs i princip lika många bostadsaffärer varje år, människor behöver alltid flytta. Marknaden har som sagt varit avvaktande under våren, och vi kan nu se en viss eftersläpning i volymerna. Därför tror vi på en höst med stor rörlighet på marknaden och det finns alla möjligheter för både köpare och säljare att göra bra affärer, avslutar Fredrik Kjell.