Dags att måla om huset! Läs våra bästa tips.

Att måla om fasaden kan både vara roligt och kännas som ett enormt projekt. Det behöver det inte vara! Måleributiken i Alvik i Bromma utanför Stockholm delar med sig av sina bästa tips för en ny, fräsch fasad.

Varför slits färgen ut?

Alla fastigheter måste målas om och tas hand om regelbundet. Ibland kan en rejäl fasadtvätt räcka för att få huset att se nymålat om, men tids nog är det dags att måla om hela eller delar av fasaden. Väder och vind sliter på färgen och soldränkta sidor slits mest. I storstäderna blir fasaderna exponerade för en hel del föroreningar.

Olika färger håller olika länge och det lönar sig alltid att köpa färg av riktigt bra kvalitet, då håller den så länge som möjligt. Upp till 15 år kan man räkna med att en bättre färg håller, berättar Tomas Schmidt, Fasadexpert på Måleributiken i Alvik.

Det är inte bara yttre påverkan som sliter på färg och fasad. Virket innanför spelar också roll. Äldre virke håller generellt bättre. Dagens snabbväxande virke, exempelvis furu, har längre mellan årsringarna vilket gör att det sväller och sjunker om vartannat och spricker till slut. Spricker virket, spricker också färgen och fukt tränger in.

Tomas Schmidt arbetar som fasadexpert på Måleributiken.

 

Varför ska man måla en fasad?

Förutom det rent estetiska, som givetvis är en väsentlig del, har färgen en viktig skyddande effekt. Färg fungerar som en skyddande hinna och hindrar fukt från att tränga in.

Det är viktigt att måla på alla synliga delar – men inte överallt. Bakom träpanelen finns en luftspalt som är till för att trät ska andas bättre och den ska inte målas. förklarar Karolina Persson, färgsättare på Måleributiken i Alvik.

Hur får man till rätt nyans?

För att få med sig rätt färg hem är det viktigt att veta vilken typ av färg fasaden är målad med från början. Ta med en så stor färgflaga som möjligt, eller ännu bättre; en del av en planka. Det är sedan enkelt för butiken att få fram rätt färg och i rätt nyans.

Till skillnad från att måla om ett rum inne, är det lite mer restriktivt vilka färger och nyanser som får användas. Den som planerar att måla om huset i en väsentligt annorlunda färg, måste ansöka om bygglov. Går man i sådana tankar, är en god idé att börja med att kontakta kommunen. Karolina förklarar vikten av att hitta rätt kulör från början – och att gärna ta hjälp av de som verkligen kan.

Oavsett vilken färg man väljer är det viktigt att ta ut färgerna som ska användas utomhus. Solljuset tar fram det kulörta i varje färg. En vit färg måste exempelvis brytas något i gult och en grå färg måste göras något varmare än planerat för att inte uppfattas blå. Sen glömmer många ofta knutar och snickerier. De behöver inte vara vita utan kan med fördel målas i andra nyanser som fungerar fint ihop med resten av huset.

Karolina Persson är färgsättare på Måleributiken i Alvik.

 

Måla om – var ska man börja?

Förutom att hitta rätt färg, är grundarbetet a och o. Fasaden ska alltid tvättas noggrant med fasadtvätt. Gammal färg behöver inte tas bort så länge den sitter fast. Lösa färgflagor skrapas bort så att ytan blir helt slät.

Det viktigt att alla trärena fläckar grundmålas. Är träet väldigt sugande kan det också vara bra att olja det, därefter börjar man grundmåla. Det är viktigt att detta görs samma dag. Oljan blir hård och glattig annars, och svår att måla på, förklarar Tomas. Sen ska fasaden ofta målas två gånger.

Kan man måla när som helst?

När dygnstemperaturen är minst 7 grader går det bra att måla. Måla aldrig i direkt solljus utan tänk istället på principen att vara ett steg efter solen. Fukthalten bör också kontrolleras innan man börjar måla, och rekommenderad fukthalt är 18-25%. Är trät för torrt behövs ofta grundolja. Se bara till så att trät inte är grått. Då är det antagligen dött och behöver slipas bort eller bytas ut helt, säger Tomas.

Vad kostar det att måla om ett hus?

För ett relativt vanligt hus i genomsnittlig storlek behövs ungefär 6 st 10-litersfärgburkar, varav hälften i grundfärg. Räkna med färgkostnad på ca 10-15 000 kr.

Originalfärgsättning på befintliga villor i Bromma.

 

Experternas tre bästa tips:

  1. Var noga med grunden. Tvätta och grunda ordentligt.
  2. Ha koll på vädret. Måla först när dygnstemperaturen överstiger 7 grader och måla aldrig i direkt solljus.
  3. Välj kvalitet. Tumma inte på kvaliteten, välj alltid riktigt bra färg.

 

Om Måleributiken i Alvik

Måleributiken i Alvik, i Bromma strax utanför Stockholm har funnits sedan 1988 och koncentrerar sig på färg, tapet, tyg och resultat. I butiken arbetar kompetent personal som hjälper kunderna att skapa skönare miljöer och vackrare hem.