Få större lägenhet med rätt val av inredning

 

Allt fler bor i små lägenheter och det byggs allt fler compact living boenden i storstäderna. Ett resultat av den gigantiska bostadsbristen som pågår i de största städerna. Man försöker helt enkelt att få plats med så många boende på så liten yta som möjligt. Vi blir dock dagligen hjärntvättade av stora flådiga våningar via Hemnet. Verkligheten ser helt annorlunda ut och de flesta lever på små trånga ytor med få chanser till att ta ut svängarna fullt ut inredningsmässigt. Det finns dock många knep att ta till för att få en liten lya att se rejält mycket större ut. Ett av de bästa tipsen är att välja rätt lätt inredning. Här får ni nu några smarta tips på möbler och inredning som både sparar plats och är snyggt på samma gång.

 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact1-1.jpg

Håll det lågt och lätt!

Det främsta möbel tipset när det kommer till små ytor, är att köpa lägre lättare möbler. Stora klumpiga soffor och soffbord ger bara ännu mindre plats än innan. Tänk lounge stilen, det ska kännas lätt och luftigt i rummet när man kommer in. Istället för stora klumpiga fåtöljer ihop med soffan, välj hellre några lätta och enkelt flyttbara stolar. Eller varför inte skippa soffan helt och sätta två armlösa fåtöljer bredvid varandra istället? Här har Ikea en riktigt bra serie jag kan tipsa om som heter Kivik. Den serien är låg och fåtöljerna ger ett snyggt lätt intryck. Jag rekommenderar även er att köpa små låga runda soffbord och gärna i glas. Istället för ett enda stort klumpigt soffbord, välj hellre två små i olika storlek bredvid varandra för ett lätt fräscht intryck. TIPS: Runda möbler och glas förstorar då det lurar ögat och ger en illusion.

 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact2-1.jpg

Multitasking möbler!

Multitasking är ett jättekänt begrepp inom inredning just nu. Det betyder en möbel som man kan använda till mer än en funktion. Har man inte plats för massa möbler i lyan är en möbel med flera användningsområden lösningen. En stol tex. kan enkelt och snyggt användas som sängbord i det lilla trånga sovrummet. Eller en rullvagn kan användas både inne för förvaring men även enkelt rullas ut till balkongen. Den gör det själv möbeln ovan där en spegel förvandlas till ett bord är nog i särklass den smartaste multitask lösningen jag sett so far:)

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact3-1.jpg

Förvara smart!

Att använda förvaring som hyllor och skåp är en självklarhet när man bor litet. Ett super trick är att förvara uppåt taket och därmed spara plats på golvet. Att tex. placera hyllor ovanför dörrar är ett jättesmart tips att förvara böcker och prylar som som annars tagit massa plats. Att ha en öppen garderob som ovan ger en lätt fräsch känsla i rummet. Om inte alla kläder passar att visas upp för full publik så ha hellre en liten byrå vid sidan om, än ett stort klumpigt klädskåp. Alla möbler som är stora och klumpiga går helt bort i små boenden, då de är riktiga space-tjuvar.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact4-1.jpg

Överväg loftsäng!

I takt med allt mindre lägenheter har loftsängens popularitet ökat markant på senare år. Inte konstigt med tanke på att en säng tar massor av plats i en liten etta. Kan man få bort den ökar spacen och man kan få in annan inredning istället. Tex kan ytan under loftsängen användas till hemmakontor eller matplats. Enligt FMF (fastighetsmäklarförbundet) kommer det att byggas ännu mer platsbyggda loftsängar i alla ettor som säljs i storstäderna. För att spara plats från 1 rum till 1,5 a såklart, men även för att höja marknadsvärdet på lägenheten.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact5.jpg

Tänk textilier!

Textilier kan göra underverk i små boenden! Inte bara för det är snyggt med tyger, utan för textil kan användas som vägg avskiljare till tex sängen. Eller varför inte välja ett snyggt tjockt tyg och ha framför garderoben istället för klumpiga dörrar. Sätt upp en gardinskena i taket och låt tyget gå hela vägen uppifrån ner. Detta ger en förstorande känsla i rummet samt ger en snygg lyxig touch. Ovan ser vi en supersmart lösning från Ikea, där man avskiljer hemmakontoret från sovrummet med hjälp av draperier.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact3.jpg

Större sovrum!

När det kommer till det lilla sovrummet finns även där flera förstorande knep att ta till. Det främsta är att strunta i två stora klumpiga sängbord. Nej investera istället i lätta små hyllor som ni kan sätta på varje sida av sängen. Det sparar plats pga av att hyllan inte har ben och ger även plats att förvara något under. Eller så kör ni multitasking och har en stol som sängbord, vilken förvandlas till sittplats när gäster dyker upp. Ett annat smart tips i små sovrum är att förvara på oväntade ställen. Under sängen tex. är ett kanon ställe att förvara massa saker i lösa sänglådor. Ikea har flera jättesmarta säng lösningar med lådor under till förvaring. Ovan ser ni modellen Malm, med massor av förvaring under.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/06/compact7.jpg

Vintage vackert!

Vintage är stort just nu! Står man dessutom med kontraktet till första studentlyan, men plånboken känns tommare än baren den 23 e då är vintage fynd på loppis lösningen. Där kan ni fynda små unika prylar och möbler som ger en personlig touch åt lilla lyan. Det finns tex små fina soffor och stolar klädda i plysch och sammet att fynda. Vill man sedan inte ha originaltyget kvar är det lätt att klä om eller lägga över ett snyggt tyg. En vintage soffa V.s modernt litet soffbord i glas ger en snygg gammalt/nytt kontrast. Eller varför inte köpa en stor vintage matta på aktion? En äkta gammal matta kan ihop med moderna möbler ge rummet ett otroligt lyft.

Som sagt det finns många förstorande knep att ta till när ytan inte räcker till. Jag vet även att många inredare tycker det är mycket roligare att inreda små lägenheter, just pga utmaningen att få det se större ut. Jag hoppas nu att detta inlägg gav er inspiration att se ert lilla hem med nya ögon och se möjligheterna istället för bara nackdelarna. Live small dream big!

LOVE/Maria

Läs mer från Maria på inredningsvis.se.

Foto: Tessa Jol, Apartmenttherapy, Pashliving, IKEA, westelm.com, charlottebydesign