Flytta ihop? Det här är bra att veta.

Att flytta ihop är ofta ett naturlig steg i relationen och det kan vara bra att ha koll på vissa saker. Vad kan exempelvis regleras i ett samboavtal och vad säger egentligen sambolagen? Här informerar Molly Malm, jurist på avtal24, om vad som är bra att veta för dig som ska bli sambo.

Molly Malm är jurist på avtal24.

 

Vad säger sambolagen?

Om du och din sambo skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom – och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen, värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er.

Vad kan regleras i ett samboavtal?

Genom att skriva samboavtal kan ni reglera så att den som betalat för bostaden och står som ägare enligt köpekontraktet, också får behålla bostaden om förhållandet skulle ta slut.

Olika kontantinsatser?

Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

Vad räknas som samboegendom?

Som samboegendom räknas bostad och bohag som införskaffats under tiden ni varit tillsammans. I samboavtalet kan ni även reglera att var och en behåller sina saker om förhållandet skulle ta slut. Bra att veta är att det endast är värdet av permanentbostad och bohag som ska delas lika vid en separation mellan sambor – inte bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget eller pensionssparandet. Det får var och en behålla.

Skriv samboavtal online

Hos avtal24 kan du och din partner enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt samboavtal online eller tillsammans med en jurist via telefon. Om ni väljer att skriva samboavtalet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Därefter genereras avtalet till en PDF som skickas direkt till er via mail.

Som kund hos HusmanHagberg har du dessutom 10% rabatt på samtliga avtal som avtal24 tillhandahåller både online och tillsammans med en jurist. Läs mer om HusmanHagbergs samarbete med avtal24.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se