Fönster i norr eller söder? Välj väggfärg efter väderstreck!

Att välja färg till hemmets alla vrår är lekande lätt för vissa, och ett olösligt pussel för andra. Vad ska man tänka på, vad är trendigt och finns det något man inte får göra? Visste du till exempel att det är viktigt att välja färg efter dina fönsters väderstreck? Eller att det mest trendiga, egentligen är det du själv tycker är trendigt? Katja Stern Alexandersson och Karolina Persson, färgsättare på Måleributiken i Alvik i Bromma utanför Stockholm, hjälper oss att reda ut vad som gäller.

Egentligen är det inte så svårt. Det viktigaste är att utgå från sig själv, vad du själv gillar. Då brukar det bli bra, förklarar Katja.

Kulörer i regnbågens alla färger från brittiska Farrow & Ball.

 

Många har idag en bestämd uppfattning om hur de önskar att det nymålade rummet ska se ut. Med hjälp av appen Pinterest kan människor samla och tagga bilder som inspiration och kliver ofta in i butiken i Bromma och visar sitt flöde och säger ”så här vill jag ha det!”. Nästan alla bilder kommer från vackra, stylade bostäder.

Färgvalen är lite som vi svenskar ofta är, lite lagom, många är rädda för att addera färg, menar Katja. Mycket har nog att göra med jakten på ljuset, att maximera ljusinflödet. Ibland blir vi glada när någon kommer in och vill ha gardiner utan att vara rädd för att tyget ska stjäla ljusglimtar. Vi ser att det är vanligt att välja bort gardiner idag.

Grått är det nya vita.

Trender inom färgsättning kommer och går och att vi svenskar länge vurmat för det vita och fräscha är ingen nyhet. Under de senaste åren har den vita färgen fått välkommen konkurrens av den grå.

Idag är grått i olika nyanser populärt. Inte minst den kallare gråa skalan, med blåa inslag, kan vi se mer och mer, berättar Karolina. I våra maskiner som blandar olika kulörer kan vi tydligt se att färgkoder för gråa nyanser dominerar stort.

Det brittiska färg- och tapetmärket Farrow & Ball erbjuder mängder av gråa kulörer.

 

Trendigt, vad är det?

Som så mycket annat är ofta modevärlden en viktig trendsättare. För just färg är också färgföretaget Pantone en viktig aktör, som utser årets färg varje år. På olika möbelmässor kan man också se vilka färger som kommer framöver och på färgföretaget NCS arbetar trendanalytiker.

Det är intressant med färger och trender. Inför nästa år ser vi redan nu mycket rosa. Förra året så tittade man mycket på gult och försökte få det att slå igenom. Men här i Sverige fungerade det inte alls. Gult är ju en varm och mjuk färg, och passar inte in lika bra med de gråa, kalla toner vi svenskar ofta väljer, berättar Karolina.

Karolina Persson är färgsättare på Måleributiken i Alvik.

 

Väderstreck och ljusinsläpp är viktigare än du tror.

Beroende på från vilket håll ljuset kommer, så kommer också färgen i rummet att förändras. Ett fönster i norrläge har ett ljusinsläpp med kalla och gråskuggiga toner. Att då välja exempelvis gult, gör lätt att färgen upplevs smutsig istället för klar, pigg och skarp som antagligen var tanken. En grå färg blir även den kallare i ett rum med fönster mot norr och önskar man en varmare grå blir alternativet att ta en varmare beigegrå. Ett fönster i söderläge däremot, erbjuder ett varmare ljusinsläpp som gör att en allt för kall grå nästan upplevs lila.

Det är viktigt att se färgen i både dags- och kvällsljus och att titta på den där den ska använda. Att se på ett färgprov för köket utomhus, är alltså en mindre bra idé. Färger är också känsliga för andra färger och inte minst vitt och grått reagerar mycket med omgivningen. Färger som ska leva ihop, måste också upplevas tillsammans.

 

Matt eller blank väggfärg?

En färg kan också vara olika nivåer av blank eller matt. Ju mattare en färg är, desto mer dämpad blir den, och tvärtom så upplevs en blankare färg mer klar och intensiv. Och vad ska man välja inomhus?

Rent estetiskt blir en helmatt färg oftast vackrast inne. Den är också mer förlåtande. En blankare färg avslöjar fler fel i ytan, sprickor, dåligt underarbete, förklarar Katja.

Anpassa färgen efter hemmets förutsättningar.

Trots olika trender som råder, så är den personliga smaken alltid ett säkert kort. Är du en person som inte tycker om grått eller gult, utan föredrar vitt eller grönt – välj då de färger du själv gillar. Då blir det oftast bra, menar Katja:

Det är lite samma sak som med kläder. Du ser ju ut på ett visst sätt och har dina unika förutsättningar. Att jobba med dem istället för mot dem är ju mycket enklare. Tänker du tvärtom blir det lätt obekvämt.

Finns det några färger som inte går att kombinera? Katja svarar snabbt:

Nej! Absolut inte. Allt går ihop. Vissa färger kanske inte är lika snygga ihop, men det är helt okej. Sen känns såklart vissa färgkombinationer skönare än andra. Men inget är fel. Låt din personliga smak avgöra.

Katja Stern Alexandersson på Måleributiken i Alvik.

 

Experternas fem bästa tips.

  1. Slarva inte med grunden. Ett grundligt förarbete är A och O: spackla, slipa ner skarvar, ta bort löst material. Då får man så bra förutsättningar som möjligt. Ska du göra något, gör det ordentligt!
  2. Provmåla. Köp hellre för många än för få färgprover. Måla gärna större ytor än vad du tänkt dig från början eftersom färgåtergivningen på en stor yta skiljer sig väsentligt mot en liten yta. Det kan ibland vara bra att provmåla ett helt rum eller en hel vägg, och sedan finjustera färgen vid nästa strykning.
  3. Tänk på ljusinsläppet. Ett fönster i norr respektive söder kommer att ge olika typer av ljus. Välj färg utefter rummets förutsättningar.
  4. Våga färg! Var inte rädd för färg. Färg är härligt och gör ett hem mysigt. Det gör så mycket när det kommer in färg i en bostad. Tydligare kontraster mellan väggar och tak skapar snabbt en mer ombonad känsla.
  5. Låt smaken avgöra. Vitt, grått eller gult. Oavsett vad alla andra gör, eller vilka trender som råder så är det alltid din egen smak som avgör. Välj det du tycker om, då blir det bäst!

 

Om Måleributiken i Alvik

Måleributiken i Alvik, i Bromma strax utanför Stockholm har funnits sedan 1988 och koncentrerar sig på färg, tapet, tyg och fina resultat. I butiken arbetar kompetent personal som hjälper kunderna att skapa skönare miljöer och vackrare hem.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se