Gåvor inom familjen. Det här är bra att veta.

Gåvor av större värde kräver ofta ett gåvobrev. Del av en fastighet till din partner eller en summa pengar till barnen är bra exempel på vad som räknas som större gåva. När du ger en gåva av större värde till ditt barn, ses detta i regel som förskott på arv och således ska gåvans värde räknas av från arvet i framtiden. Digitala juristbyrån avtal24 berättar det vi behöver veta om gåvor inom familjen.

Villkor i gåvobrevet skapar trygghet

Vill du däremot inte att gåvan ska ses som förskott på arv, måste ett gåvobrev skrivas där villkoret för gåvan finns angivet. I ett gåvobrev kan gåvan göras till mottagarens enskilda egendom, vilket skapar trygghet för den som får gåvan. Enskild egendom får behållas av den part som fått den, vid eventuell skilsmässa.

Andra villkor som kan anges i ett gåvobrev är till exempel att barnen ska få disponera gåvan först vid 20 år fyllda, eller att du själv har rätt att vistas några veckor per år i det fritidshus du skänker bort.

Gåva avseende fastighet

Vid gåva avseende en fastighet krävs det ett gåvobrev som undertecknas av både givare och mottagare för att mottagaren ska kunna få lagfart. Tänk på att gåvobrevet även måste bevittnas av två utomstående personer.

Mottagaren av fastigheten måste själv söka lagfart hos Lantmäteriet och med ansökan om lagfartsändring skickas gåvobrevet. Lagfart är en registrering av en ny (lagfaren) ägare efter förvärv av fast egendom.

Gäller gåvan istället en bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen informeras om gåvan, oftast genom ansökan om medlemskap i föreningen. Beviljas inte medlemskapet blir gåvan ogiltig.

Gåvobrevet kan reglera villkor om att betalningsansvar för lån ska övergå till mottagaren eller inte. Det kan dock vara bra att veta att om betalning utgår kan gåvan utlösa skatteeffekter.

Skriv gåvobrev online

Hos avtal24 kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt gåvobrev online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt anpassat efter din unika situation.

Som kund hos HusmanHagberg har du dessutom 10% rabatt på samtliga avtal som avtal24 tillhandahåller både online och tillsammans med en jurist. Läs mer om HusmanHagbergs samarbete med avtal24.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se