Gemensamma bostadslån? Detta är bra att känna till.

Att köpa gemensam bostad innefattar glädje och förväntningar, men också praktiska frågeställningar där det juridiskt skyddet kring gemensam finansiering är en centrala fråga. Vi har listat vanliga situationer vid vid gemensamt bostadslån och vad som är bra att tänka på vid dessa. 

 

Jag och min partner står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats. Hur ska jag tänka här?

Om du och din partner köpt en gemensam bostad och står på lån och ägande till lika delar, men har betalat olika mycket i kontantinsats behöver ni skriva ett skuldebrev. Skuldebrevet säkerställer att den som lagt in mer pengar också får tillbaka lika mycket. Tänk på att ni även behöver ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skuldebrevet ska gälla.

 

Jag står på ett bostadslån där mitt barn eller annan anhörig bor?

Om du står ensam på ett lån som någon annan nyttjar behöver du ett skuldebrev. Exempelvis om du tar ett lån hos banken för att hjälpa ditt barn att lösa dyra blancolån. Skuldebrevet fungerar som en trygghet och gör det tydligt vad ni kommit överens om, på så vis slipper ni oklarheter och onödiga konflikter

Hur tryggar jag mig som medlåntagare?

Något få vet om eller tänker på är att om du tar ett lån tillsammans med någon är du och den andra låntagaren i regel solidariskt betalningsansvariga för lånet. Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda, var för sig, ansvarar för hela summan gentemot banken. Banken kan alltså kräva dig på hela lånesumman, även om ni båda står på lånet tillsammans och oavsett vem av er som använt pengarna.

Med ett regressavtal kan ni reglera och tydliggöra hur ni sinsemellan ska ansvara för lånet. Om du skulle behöva betala tillbaka mer än vad ni kommit överens om kan du kräva tillbaka de pengarna med hjälp av regressavtalet.

 

Skriv avtal

Hos Avtal24 kan du enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist, helt skräddarsydda efter dina förhållanden. Som kund hos HusmanHagberg erbjuds du kostnadsfri inledande familjejuridisk rådgivning och har du dessutom 10 % rabatt på samtliga avtal.

Om du väljer att skriva ditt avtal online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Därefter genereras avtalet till en PDF som skickas direkt till din e-post. Istället för att gå till en advokatbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Registrera dig på Avtal24:s hemsida för att ta del av erbjudandet. Du förbinder dig inte till något i samband med registreringen. Är du osäker på vilket avtal du behöver? Kontakta juristerna på avtal24 kostnadsfritt på telefon 0771 – 24 00 24.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se