Så får du mer vardagsenergi – 6 supersmoothies som boostar din hälsa

 

Nytt år och nya mål för karriär, privatliv och hälsa? Januari är månaden då nya vanor ska tillämpas och nyårslöften ska infrias. I Sverige avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte, uppger forskarna vid Stockholms och Linköpings universitet. Vad vi lovar att förändra eller förbättra i våra liv varierar. En ny undersökning från YouGov om svenskars nyårslöften toppas av att motionera mer och äta hälsosammare. Oavsett vad ditt mål är, är ett bra näringsintag en bra utgångspunkt för att orka med det lilla extra och hålla hälsan på topp. Ett rätt näringsintag förhindrar även uppkomsten av flertalet vanliga sjukdomstillstånd såsom depression, hudåkommor, högt blodtryck m m. Här är sex supersmoothies som ger mer vardagsenergi, med näringsämnen som gör dig stark, fokuserad och energisk i jakten på nya mål!

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/01/spenatsmoothie.jpg

Spenatsmoothie med banan och hampaprotiein

Spenat är bland det nyttigaste vi kan äta, och dessutom kalorisnålt. Många recept på gröna smoothies innehåller just bladspenat, helst färsk, men fryst fungerar också. Spenaten innehåller flera dagars behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vitamin K, som spenaten har hög koncentration av, är bra för hjärnans funktion och nödvändig för kroppens benuppbyggnad. Spenatens antioxidanter skyddar kroppen mot hjärt-och kärlsjukdomar, cancer och stroke. Vitamin A som spenat också är källa till är bra för synen och huden. Denna smoothie innehåller dessutom det näringsrika hampaproteinet som är en fullgod proteinkälla och innehåller sju av de viktigaste aminosyrorna. Aminosyror är vad man brukar kalla kroppens byggstenar och de är nödvändiga för såväl immunförsvar och matsmältning som muskeluppbyggnad och bevarande av kroppsvävnader. Därtill ger hampaproteinet ett gott tillskott av järn som är viktigt för kroppens syretillförsel. Järnbrist är världens vanligaste näringsbrist, främst bland kvinnor, med många otäcka bieffekter som följd. Hampaproteinet är också en fullgod källa till zink, omega 3 och 6 liksom fibrer. Mandelsmöret är bland annat rikt på E-vitamin som skyddar kroppens celler.

Ingredienser 2 personer

 • 2 bananer (prova gärna fryst)
 • 2 msk mandelsmör (andra nötsmör funkar såklart)
 • en näve spenat
 • 2 tsk chiafrön
 • 2 msk hampaprotein
 • 4 dl valfri mjölk.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/01/Pineapple-Banana-Coconut-Turmeric-and-Chia-Seed-Smoothies-467820210_5184x3456.jpg

Pina colada smoothie med sting av gurkmeja

Till helgen kan det lyxas till med en Pina colada smoothie, som ändå ger en rejäl näringsboost! Gurkmejan som länge använts för att bota inflammatoriska åkommor har senaste åren blivit en snackis bland hälsointresserade och fråntagit uppmärksamheten från ingefäran. Gurkmejan och ingefära är båda en rot, och har flera gemensamma nämnare vad gäller hälsoeffekter. Gurkmejans näringsämne curcurmin finns det många vetenskapliga artiklar om som alla påvisar dess gynnsamma effekter på hälsan. Man har bland annat använt gurkmejan i kombination med andra vitaminer för att bota sjukdomar såsom Alzheimers och förebyggande av tumörer. Gurkmejans hälsoeffekter sägs också vara att rena blodet, sänka det onda kolesterolet och höja det goda, öka ledernas flexibilitet och minska inflammationer, öka insulinkänsligheten, stöd till hälsosam leverfunktion, förbättrad ämnesomsättningen etc. När den blandas såsom i en smoothie ska den kombineras med svartpeppar för att kunna tas upp av kroppen. Denna supersmoothie innehåller därtill ananas som är en god källa till c-vitamin och banan som har hög koncentration av b6- som är viktigt för bland annat hud- och nervsystem.

Ingredienser för 2 personer

2 skivor ananas eller en handfull fryst ananas

1,5 banan

2 dl kokosmjölk 

0,5 dl vatten

2 tsk gurkmeja (med 0,5 tsk svartpeppar, finns färdigblandad att köpa i hälsokost)

1-2 tsk riven kokos (kan uteslutas)

 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/01/apelsinsmoothie-1.jpg

Apelsinsmoothie med ingefära

Apelsinens näringsämne består till hela 66 procent av antioxidanten c-vitamin. C-vitaminet skyddar oss från inflammationer och är bra för immunförsvaret, fettförbränningen, upptaget av andra vitaminer och skapande av kollagen i bindväven som behövs för hud, tänder, skelett och blodkärl. Tränar man hårt eller utsätter kroppen för annan stress kan det vara extra värdefullt att få i sig rätt mängd c-vitamin.

Denna smoothie innehåller därtill ingefära som är välkänd för sina välgörande egenskaper. Ingefäran stärker immunförsvaret, lugnar magen och hjälper ämnesomsättningen. Kanelen har visat sig hjälpa för att hålla blodsockret intakt och är alltså bra för den som önskar hålla sig borta från sötsaker. 

Ingredienser 2 personer

1 apelsin

1/2-1 tsk riven ingefära (beroende på styrka)

1/2 dl apelsinjuice

2 dl naturell yoghurt/havregurt/soygurt

1 tsk kanel 

 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/01/smoothie-833464-1.jpg

Melon och hallonsmoothie med underton av lakrtis 2 personer

En skiva vattenmelon innehåller en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av A och C-vitamin. A vitamin, retinol, är bra för synen, huden, håret,  slemhinnorna, immunförsvaret, skelettet och cellmembranen. A-vitamin behövs för fosterutvecklingen och tillväxten, bl.a. för att kroppen ska kunna producera testosteron. 

Denna smoothie innehåller förutom vattenmelon det näringsrika hallonet, som förutom C och K vitamin är en god källa till folat, folsyra, som är viktigt näringsämne för tillväxt och skapande av röda blodkroppar. Hallon ökar även frisättning av fett från fettcellerna, och är alltså bra ur en viktminsknings synpunkt.

 

Ingredienser 2 pers

1/4 mellanstor vattenmelon (2 stora skivor)

en näve frysta hallon

1 tsk lakritspulver (mald lakrit sversrot)

Jordgubbar, smultron eller blåbär att garnera med. 

​

 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/01/green-juice-769129-1.jpg

Grönkålssmothie med äpple och selleri

Grönkålen är nutidens broccoli, omtalad för dess hälsoeffekter, välanvänd i smoothies men också enkla att rosta i ugn som tilltugg. Så vad är fördelarna med dessa gröna blad? Grönkålen innehåller hela 19 viktiga näringsämnen varav C-vitamin uppväger största del. Ca 100 gram grönkål om dagen ger 160 % av den rekommenderade intaget av C-vitamin, vars främsta fördel är att ge stöd åt immunförsvaret. Grönkålen är näringsrik på A vitamin som förutom att det är bra för hud, syn, cellmembran, immunförsvaret och skelettet sägs minska risken för hjärt- och kärl sjukdomar och cancer. Selleri som denna smoothie också innehåller balanserar blodtrycket och stimulerar matsmältningen, motverkar inflammationer och innehåller ämnen som skyddar hjärnan och ­nervsystemet. Ger B- och C-vitamin. Äpple är en av våra bästa källor till skyddsämnena flavonoider som minskar risken för cancer och hjärt-kärlsjukdom.

Ingredienser 2 personer

 • 1 näve grönkål
 • 1 näve babyspenat
 • 1/2 avokado
 • 1-2 cm färsk ingefära
 • 0,5 banan
 • 0,5 skalat äpple
 • 1 dl apelsinjuice
 • vatten efter önskad konsistens.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/01/bana.jpg

Banansmoothie med jordnötssmör

Banan är rik på kalium, järn, selen, B-vitaminer. Ger en bättre bakterieflora och skyddar magsäcken mot frätande syra. Banan som är en god källa till vitamin b6  medverkar vid omsättningen av aminosyror (proteiner) och kolhydrater. Är bra för nervernas funktion, immunsystemet och huden, samt syntesen av RNA och DNA. Medverkar även vid bildande av röda blodkroppar och antikroppar. Jordnötter som denna smoothie också innehåller är en rikt på b-vitaminer, framförallt folat som behövs under graviditet. Brist på folat ger blodbrist eftersom kroppen inte kan bilda tillräckligt många röda blodkroppar. Jordnötter är också en god källa till järn och protein. 

Ingredienser 2 personer

2 bananer 

2 msk jordnötssmör

3 dl kokos eller havremjölk 

1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas eller bytas ut mot 1 tsk kakao)