10 saker du bör tänka på vid val av hantverkare

Att renovera i hemmet kan både vara en rolig fritidssyssla och nödvändig åtgärd. Ofta är det ett steg i en eventuell försäljningsprocess. Många gånger rör det sig om stora investeringar som måste göras, men även mindre investeringar kan växa sig stora om fel hantverkare utför arbetet. Att planera i god tid med väl uttänkt syfte och budget, som rymmer oförutsedda utgifter och tilläggsarbete, är ofta ett bra första steg.

Men hur ska man tänka kring valet av hantverkare? Att hitta duktiga och pålitliga hantverkare är inte alltid lätt och kan ta längre tid än vad man först tror. Se till att vara selektiv och noggrann från början. Den nedlagda tiden får du oftast snabbt igen. Nedan listar vi några goda tips och råd.

1. Rekommendationer från vänner och familj

Hör dig alltid för med vänner och familj om de kan rekommendera någon duktig hantverkare de själva har varit nöjd med. Tänk på att det arbetet som utförts hemma hos dem ska kunna jämföras med det arbete som ska utföras hos dig. Det kan också vara värt att skicka en förfrågan till sina kontakter på sociala medier, där sprids din fråga ofta snabbt.

2. Källkritik

Rekommendationer från vänner och familj är bra men jämför dem alltid med några andra hantverkare, både vad det gäller kvalitet och pris. Ett tips är att besöka förmedlings- och rekommendationssiter så som reco.se, offerta.se, servicefinder.se eller eniro.se, för att se betyg och omdömen tidigare kunder har lämnat.

3.Förmedlings- och rekommendationssiter

Ta in offerter från t ex offerta.se och boka ett möte med några av de företag som lämnar offert. Vid mötet går ni noga igenom arbetet som ska utföras. Var tydlig med vilka förväntningar du har avseende tidsplan, kvalitet och garanti. Känns efter hur personkemin fungerar!

4.Be om referenser

På vissa av förmedlings- och rekommendationssajterna ovan kan du läsa tidigare kunders upplevelser av det anlitade företaget. Dessa kommentarer är alltid en bra riktlinje men det kan också vara bra att även be hantverkaren om referenser som du kan kontakta själv.

5.Undersök garantin

Enligt lag har du reklamationsrätt i minst tre år. Garanti är däremot frivilligt för hantverkaren att lämna. Vid ett större arbete är det en fördel att anlita en hantverkare som lämnar garanti på material och utförande; en garanti som du sedan kan överlämna som kvalitetsgaranti vid en eventuell bostadsförsäljning.

6. F-skattsededel

Kontrollera att hantverkaren du anlitar har F-skattesedel. En hantverkare med giltig F-skatt ansvarar själv för att betala skatter och sociala avgifter. Väljer du att anlita en hantverkare som enbart har A-skattesedel, blir det istället du som ansvarar för att skatteinbetalningar. Kontrollera hantverkarens F-skattesedel och skatteskulder hos Skatteverket. Fyll i blanketten SKV 4820.

7.Kontrollera hantverkarens behörighet

Fråga alltid om hantverkaren är behörig, auktoriserad eller certifierad och be om att få intyg på detta. Särskilt viktigt är det om du söker hantverkare som ska utföra arbeten inom el och VVS. Även om det aldrig går att förutse avsaknad av kompetens är intygen en bra utgångspunkt som intygar hantverkarens utbildning och att kompetensen denne har följer byggnormer och branschstandards.

8.Kontrollera din egen försäkring - och hantverkarens

Säkerställ att hantverkaren är ansvars- och allriskförsäkrad innan arbetet påbörjas. Se till att du är medförsäkrad och att du får kopior på försäkringsbreven. Kontakta även ditt försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav de har för att din försäkring ska gälla. Är det större jobb såsom som kräver bygglov kan vissa försäkringsbolag exempelvis kräva färdigställandeskydd och byggfelsförsäkring.  Färdigställandeskydd är beteckning för en beloppsmässigt begränsad ekonomisk säkerhet som ska kunna användas vid entreprenörens konkurs eller obestånd. Ekonomisk säkerhet innebär normalt ersättning i pengar och inte i form av arbete.

Att anlita en hantverkare med F-skattesedel är ett krav för att kunna få ersättning från försäkringsbolaget. Dessutom kan du riskera att bli arbetsgivaransvarig och ersättningsskyldig vid köp av svart arbetskraft. Du får heller ingen garanti på det utförda arbetet.

9.Välj entreprenadform

Vid större arbete kan du behöva ta ställning till vilken entreprenadstyp renoveringen avser. Tänk på att du alltid är byggherre oavsett entreprenadform, vilket innebär att du bär det yttersta ansvaret för det som byggs. Välj totalentreprenad, det är den enklaste och smidigaste formen. Kort innebär det att du anlitar och har avtal med ett företag som ansvarar för projektering, material och byggnadsarbeten. Företaget du anlitar för uppdraget bär det yttersta ansvaret för att renoveringen utförs av rätt kompetens och att fel som uppstår avhjälps.

10.Skriftligt avtal

Det är vanligt att man anlitar hantverkare utan att signera ett skriftligt avtal. Muntligt avtal i all ära men om något går fel eller inte blir som man kommit överens om, eller vad man själv ansett sig ha kommit överens om, blir det svårt att bevisa utan skriftliga bevis. Dokumentera er överenskommelse i ett skriftligt avtal och undvik att ditt ord står mot hantverkarens ord i en tvist. Olika avtalsmallar finns att hitta på nätet. Du kan med fördel använda Hantverkarformuläret 09 som är en avtalsmall framtagen av Konsumentverket. Denna hittar du här.

 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se