Köpa bostad – fem viktiga saker att tänka på.

Att köpa ny bostad är ofta både spännande och kanske läskigt, och många frågor kan uppstå på vägen. Vi har listat fem bra saker att tänka på och förbereda innan du köper ett nytt boende.

1. Var och hur vill du bo? Sondera terrängen.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_kopsaljskola.jpg

Fundera över vilket typ av boende du har tänkt dig, vad som är viktigt och vad som är ett absolut krav. Som med mycket annat, vad är nice to have och vad är need to have? Kanske är en balkong trevligt att ha men närheten till kommunikationer och affärer det viktigaste. Gör en lista med plus och minus!

Bestäm dig också för vilken del eller vilka områden som är intressanta. Känner du inte till området sedan tidigare, åk eller promenera runt, antingen innan eller efter visningen, för att få en uppfattning och en känsla.

2. Vad har du råd med? Gör en budget.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_kopsaljskola2.jpg

Det som många gånger är avgörande inför köp av en bostad, är hur mycket pengar man har att röra sig med. Gör en enkel budget för alla inkomster och utgifter. Med en ny bostad tillkommer antagligen nya lån och det nya amorteringskravet medför ofta större kostnader än tidigare.

Kontakta en fastighetsmäklare som värderar din nuvarande bostad och kan hjälpa till med en kapitalvinstberäkning, vilket ger en bra uppfattning om hur mycket du har att röra dig med efter försäljning. Glöm inte heller att räkna med kostnader för hela flytten och även eventuella renoveringar som måste göras i det nya boendet. Och du ska ju också göra annat än att bo – att ägna sig åt intressen, gå ut och äta, åka på semester, månadsspara m.m. är också saker att ta med i en budget.

3. Vad får du låna? Kontakta banken.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_kopsaljskola5.jpg

Kontakta din bank för att få ett lånelöfte, så att det är klart innan du börjar att gå på visningar. Ett lånelöfte är baserat på hushållets nuvarande situation och inkomst och talar om hur mycket du är beviljad att låna från banken för att kunna köpa en ny bostad.

Eftersom bostaden är bankens säkerhet när de beviljar bostadslån, ligger den nya bostaden du är intresserad av, till grund för bankens slutgiltiga beviljande av lån. Därför är det viktigt att du kontaktar banken så fort du hittat en bostad du vill köpa.

Få klarhet i om banken vill att din nuvarande bostad ska vara såld innan du kan köpa en ny. En av fördelarna med att sälja först är att du då vet hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Ett smart sätt att vara redo den dagen drömbostaden dyker upp, är att också förbereda försäljningen av ditt nuvarande boende.

4. Följ marknaden och var förberedd

Nästa steg är att vara påläst och att följa marknaden. Gå på visningar, titta på nätet och skaffa dig en uppfattning om både utbud och prisbild. På många siter kan du få slutprisstatistik för sålda bostäder i ett visst område. Det är ett bra sätt att se vilka områden som du har råd att köpa bostad i.

Du kan också be en fastighetsmäklare att skapa en bevakning på det du är intresserad av och får då ett mail så snart en bostad matchar dina önskemål.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_erika_fernstrom.jpg

Erika Fernström, Reg. Fastighetsmäklare och Franchisetagare för HusmanHagberg i Järfälla, delar med sig av sina bästa tips:

Det många missar är att se oss mäklare som bollplank även i köpprocessen. Jag påminner mina kunder om att inte ha en övertro på sig själva och att inte underskatta tidsåtgången, exempelvis att snabbt hinna förbereda fotografering av nuvarande boende när de väl köpt nytt. Det blir alltid att tumma på kvaliteten när tiden är knapp. Det tar längre tid att förbereda fotografering än vad många tror och man hinner inte fixa till det lilla extra hemma om det plötsligt blir bråttom.

Istället kan vi förbereda kundernas försäljning med t.ex. Kommande-annonsering och tillhörande fotografering, så hinner de leta ny bostad i lugn och ro, hinner göra värdeförbättrande åtgärder i bostaden och kan känna att allt är förberett den dagen ett nytt boende dyker upp.

Jag hjälper ofta kunderna med analys av bostadsrättsföreningens handlingar eller genomgång av besiktningsprotokollet. Jag märker att många uppskattar att få den hjälpen. Jag hjälper människor att hitta nya bostäder och det är ju mitt jobb, att hjälpa människor vidare mot nya bostadsdrömmar.

5. Dags för visning! Några saker att tänka på.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_kopsaljskola4.jpg

När du har följt stegen ovan är det dags att gå på visning. Kom påläst och ställ relevanta frågor till fastighetsmäklaren. Använd dina sinnen; lukta, lyssna, ställ frågor och prata med grannar.

När du köper en bostadsrätt, så köper du också en ideell andel i en ekonomisk förening och med andelen följer rätten att nyttja en specifik bostad (eller lokal) som ägs av föreningen. Som köpare blir du tillsammans med de andra medlemmarna ägare av föreningens tillgångar och skulder. Därför är det viktigt att vara väl insatt i föreningens ekonomi, så läs tillgängliga årsredovisningar noggrant, gärna flera år bakåt i tiden.

Vid ett villaköp är det bra att ta del av aktuell energideklaration och granska besiktningsprotokollet som noga. Kom ihåg att du som köpare har en långt gående undersökningsplikt och kan inte få ersättning för fel du borde ha upptäckt vid en noggrann besiktning. Om du inte har kunskapen själv, ta hjälp av någon i din närhet eller be ansvarig mäklare om kontaktuppgifter till besiktningsmannen, så kan du fråga henne eller honom direkt.

Lycka till i jakten på din nya bostad!

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se