Köpa hus i Åre – ett boende att uppleva året runt!

Att köpa ett fritidshus i fjällen är något som blir allt mer populärt. I Åre kommun ökade andelen borttagna objekt* på Hemnet med 24 % under det sista kvartalet 2017 jämfört med samma period förgående år.

”Vi kan se en tydlig prisutveckling i hela kommunen under de senaste åren och året-runt-aktiviteter i Åre har verkligen fått ett uppsving, vilket gör att allt fler tar sig hit året runt” säger Sara Wennergren, fastighetsmäklare på HusmanHagberg Åre.

Åre ökar i popularitet – hela året

Främsta skälet till att många söker sig till Åre är givetvis för att åka skidor, men också för att komma nära naturen. Åre är Sveriges bästa alpina skidort med ett stort, sammanhängande system och även om Åre främst för tankarna till just skidåkning, finns idag stora möjligheter att utnyttja område för aktiviteter och upplevelser hela året. När snön har smält är cykling populärt, likaså fiske, paddling och vandring.

”Att kunna erbjuda aktiviteter och service året runt, har man i kommunen jobbat med i säkert 20 år. Det är dock under de senaste kanske fem åren vi sett en stor skillnad. Idag är liftar, restauranger och allt annat som hör till, öppet året runt. Såklart öppnar det möjligheter för ett bredare nyttjande under alla årstider” berättar Olivia Hedin som jobbar som fastighetsmäklare på HusmanHagberg Åre.

Äga ihop eller äga själv?

I Åre är det vanligast att äga en fastighet eller en bostadsrätt, men det finns även s.k. andelsboenden. Det innebär att man äger en bostadsrätt eller ett hus tillsammans med flera andra, totalt tio ägare är vanligast. Varje ägare har nyttjanderätt av bostaden en eller flera veckor per år och är då fri att nyttja boendet antingen själv eller att hyra ut, vilket är populärt att göra.

Bostadsrätt eller hus? Oftast en trygg investering oavsett.

Bostadsrätt är den vanligaste boendeformen i Åre. Olivia berättar att precis som i alla orter, är det prisskillnader mellan olika föreningar och områden och ju närmare centrum desto dyrare blir bostaden. Även om bostadsmarknaden går upp och ner precis som i övriga landet, och där Åre påverkas av vad som händer på marknaden i Stockholm, så kan en investering i Åre nästan alltid ses som bra, fortsätter hon.

”Oavsett om man går med vinst på sin investering eller inte, så kan en investering i en bostad i Åre oftast ses som trygg. Man kan alltid hyra ut sin bostad till andra och kan på så sätt finansiera hela eller delar av sin boendekostnad.”

Hur går det till att köpa bostad i Åre?

Precis som i övriga landet, handlar det om att börja sondera terrängen och fundera över hur man vill bo och vad det får kosta.

”Det är som för vilken annan bostadsaffär som helst, att börja i rätt ände. Börja sondera terrängen och bestäm dig för vilket område du önskar bo i, hur du vill bo och hur stort, och framför allt – vad du har råd med” förklarar Olivia.

Sara fyller i:

”De flesta som ska köpa bostad här är ofta väldigt pålästa. Många har varit här på semester flera år och har koll på vilka områden de vill bo i. Det underlättar såklart köpprocessen. Sen passar många på att gå på visning under tiden de ändå är här på semester och som mäklare anpassar vi oss. Sen när det är dags att skriva kontrakt så är det inte är helt ovanligt att köparna åker till Åre över dagen. I dag är det så bra och snabba förbindelser mellan Stockholm och Åre!” avslutar Sara.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/01/800x400_olivia_sara.jpg

Sara Wennergren & Olivia Hedin jobbar som fastighetsmäklare på HusmanHagberg Åre.

5 tips till dig som funderar på att köpa semesterbostad i Åre:

  • Vad har du råd med? Börja med att göra en budget. Räkna ihop köpeskilling, driftskostnader, budget för resor m.m. Glöm inte att ta hänsyn till det nya amorteringskravet.
  • Hur vill du bo? Villa, bostadsrätt eller andelsboende och dela med andra. Det finns en bostad för alla, med olika förutsättningar och för- och nackdelar. Hur personligt vill du ha det, och hur mycket skötsel vill du ta på dig? Fundera kring alla möjliga scenarion innan du bestämmer dig.
  • Var vill du bo? Att ha närhet till pulsen i de centrala delarna av byn passar vissa, medan andra föredrar att enklare kunna ta sig ut i naturen runt omkring. Att parkera bilen i ett garage kan vara bekvämt vid snörika perioder. Om det är viktigt för dig, titta efter boenden som erbjuder den möjligheten.
  • När vill du vara där? Om du bara vill nyttja bostaden för att åka skidor är närheten till backen kanske det viktigaste. Planerar du att använda ditt nya semesterboende hela året kanske det istället är viktigt att ha närheten till allt annat Åre har att erbjuda.
  • Gå på visning! Se alltid objekten på plats, köp aldrig något osett. Passa på att boka in en visning när du ändå är i området på semester. Kontakta en mäklare i god tid innan och om möjligt, prata med grannar eller andra personer som rör sig i området för att få ett utlåtande från någon som faktiskt bor där idag.

*) Borttagna objekt innebär att en annons avpublicerats från hemnet.se, inte med säkerhet sålts.

Funderar du på att köpa bostad i Åre? Välkommen att kontakta oss på HusmanHagberg Åre, Stationsvägen 16.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se