Köpa hus i Spanien? Här är svar på några av de vanligaste frågorna.

Går du i tankar om att köpa hus i Spanien? Klok tanke tycker vi! Spanien är både nära Sverige och har mycket att erbjuda för den som älskar sol och bad, god mat och både kultur och folkslag som osar värme. Vi har samtalat med Gabriel Karleving, mäklare och franchisetagare för HusmanHagberg Costa Blanca/Calida, om vad som gäller vid nyproduktion i Spanien, banklån och finansiering samt tips vad som gäller andrahandsuthyrning av bostaden. 

 

Fördelarna med att köpa bostad i Spanien av en svensk fastighetmäklarkedja ?

Fördelen med att köpa av en svensk mäklare i Spanien är att mäklaren eller fastighetsrådgivaren talar svenska i hela köpeprocessen, vilket skapar en trygghet i att risken för missförstånd minskas. Sannolikheten att det blir rätt ökar! Den andra fördelen är att mäklaren i Spanien kan sammankoppla dig med en bra mäklare i Sverige som kan hjälpa dig med aktuellt boende. 

 

Jag vill äga men inte bo hela året om vad rekommenderar du där?

Det är en fördel att äga huset och kunna komma och gå som man vill samtidigt som det är en bra investering. Vi  rekommenderar att ta kontakt med t ex Mas Amigos (en skandinavisk förening som har tryck på uthyrning och söker fina bostäder i bra områden).

 

Beskattas andrahandsuthyrning? Hört att man behöver en viss licens för att hyra ut?

Detta måste man kolla upp med sitt juridiska ombud, det skiljer sig mellan olika regioner och kommuner.

 

Hur går "paxandet" av nyproduktion till? Avgift?

Man kan meddela intresset muntligt, men det är en reservationsavgift som måste till för att man ska vara säker på att få fastigheten som man vill köpa. Reservationsavgiften varierar oftast mellan 3 – 6 000 Euro. Då tas den aktuella bostaden bort ifrån marknaden.

 

Vad är viktigt att känna till vid köp av nyproduktion i Spanien?

Man ska alltid se till att få bankgaranti, då är man tryggad som kund om någonting skulle hända med byggherren. Man får helt enkelt pengarna tillbaka om byggherren exempelvis går i konkurs.

 

Hur ser generellt priserna ut i jämförelse med övrig bostadsmarknad?

Kommer man upp i en budget på ca 1,5 milj SEK och mer är det samma prisbild. Då förespråkar jag nytt. Man får tio års byggaranti och en mycket bra standard.

 

Kan man sälja nyproduktion med vinst redan vid tillträde?

Ja, det kan man. I synnerhet om det är en fastighet som ligger i ett attraktivt läge, te x havsutsikt m.m.

 

Något annat som är värt att omnämna om nyproduktion i Spanien?

Det är mycket hög standard och fin design på nyproduktionen. 

 

Rekommenderar ni era svenska kunder att belåna med svensk eller spansk bank?

Ja, har de en befintlig bostad i Sverige som de kan belåna så rekommenderar jag det. Räntan är något högre här och det kostar ca 6 000 Euro i uppläggningskostnad. Men om man inte har den möjligheten så har vi bra kontakter med svenska bankdirektörer på banker här i Spanien. 

 

Viktigt att känna till vid ansökan om lån hos en spansk bank?

Man måste visa upp bra och trygg inkomst för att lägga upp ett lån i en spansk bank. Man kan komma att behöva visa kopia på deklarationer fler år bakåt i tiden.

 

Tips till de köpare som vill belåna huset i Sverige?

Gör en värdering av ditt hus i Sverige och se om du kan få ett lån på bostaden. Ta med lånelöftet ner till Spanien, då det ofta blir skarpt läge och köpsuget kommer på plats.

 

Fler frågor?

Har du fler frågor, välkommen att kontakta HusmanHagberg Costa Blanca/Calida.

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se