Maria Häggbom, 50 år, om husköpet i Spanien: Jag har fått så många nya vänner!

Att köpa bostad eller fritidshus i Sverige kan innebära en stor förändring. Maria Häggbom, 50 år, sökte dock en ännu större omställning och såg ett hus i Spanien som drömmen att uppfylla. Vi har frågat Maria om hennes upplevelse av att köpa hus i Spanien, hennes bästa råd & tips och det bästa med Spanien enligt hennes tycke.

Vi möts över en lunch på The Market i centrala Stockholm. Det förbokade bordet är placerat precis enligt önskemål, avskilt så att man kan prata i lugn och ro. Vi har mycket att prata om. Marias kraftfulla energi fyller rummet, det är nästan så att man kan se de spanska solstrålarna i hennes ögon.  

Efter att ha tagit en vända runt den väl tilltagna lunchbuffén slår vi oss ner. Maria berättar om sin arbetsbakgrund som aktiemäklare, en yrkesroll hon haft hela sitt yrkesliv, för olika banker och olika typer av uppdrag. Idag jobbar hon med Private Banking på SEB.

 

Så hur kom det sig att du började titta på hus i Spanien?

Ja det var egentligen ett beslut som kom rätt spontant. Jag och min sambo hade under somrarna mellan åren 2008-2010 tagit hand om min svågerns båt. Eller egentligen var det svågern som skötte om båten, men vi som fick nyttja den, säger hon och skrattar. När detta inte längre var aktuellt så önskade vi hitta ett annat alternativ till semesterboende. Sedan fanns det en önskan att köpa något gemensamt, eftersom att jag bodde i min sambos bostad. Vi ville hitta en plats där alla barn kunde samlas. Samtidigt hade många kollegor köpt i Spanien vilket givetvis bidrog till min nyfikenhet.

Vad hände sen?

Vi besökte Utlandsmässan i Stockholm hösten 2010 och var där och pratade med olika lokala mäklare. Då 2010, fann inte så många svenska kedjor etablerade. Jag googlade massor på områden i Spanien, för att lära mig mer om varje område.

Vilka områden kollade ni på?

Vi hade fått för oss att Malaga, som var vårt förstahandsval, skulle bli för dyrt så vi letade då främst efter hus i Alicante. Så jag slängde i väg mail till olika mäklare för kontakt på olika hus som vi hittat. Vissa svarade inte förrän långt efter. Men vi fick tag i en kvinnlig lokal mäklare som tog sitt uppdrag på allvar och letade och tog fram bra alternativ åt oss.

I Alicante?

Nej jag hade hunnit ändra mig. Alicante kändes då, 2010,  för nytt för oss, var då en stad som var under uppbyggnad. Mycket byggkranar och så. Sen när vi jämförde priser så var det inte så dyrt i Malaga.

Så ni åkte ner till Malaga?

Ja precis, vi bokade en weekendresa ner till Malaga på våren 2011. Mäklarens uppgift var att få nycklar till alla de hus vi hittat och ville kika på. Totalt tittade vi på 12 objekt under vår resa.

Oj intensivt! Hur förberedde ni er inför resan?

Att skaffa ett spanskt personnummer är bra att göra innan resan om man har för avsikt att köpa direkt. Vilket vi var inställda på. Ett NIE nr som det heter, som du behöver för att kunna köpa fastighet och skaffa ett bankkonto i Spanien. Sedan hade vi förberett med belåning också, och kollat upp innan om det fanns möjlighet att belåna vårt hus här hemma. Hade pantbrev uttaget sedan tidigare så det fanns säkerhet och medel för köp. Belåna i Spanien tar längre tid och det är några svenska banker i Spanien som hjälper till med lån. Räntan är högre men det kan finnas andra fördelar. Kolla upp innan med din bank så att man vet förutsättningarna innan beslut tas.

Ok och blev det en affär där och då?

Nej inte där och då men direkt efter resan. Av de tolv hus vi tittat på hittade vi två stycken som vi verkligen tyckte om. Där tyckte vi olika jag och Lasse, min sambo. Men det blev att vi valde det hus Lasse tyckte bäst om. Det jag gillade bäst var för dyrt. Huset vi valde låg i en by som heter Iznate, med bra kommunikationer, i vår prisklass och inte långt från stranden. Innan vi bestämde oss hade vi gått runt och pratat med grannar, vilket är viktigt! De är dem som också kan vara behjälpliga året om sen.

Hur genomfördes sen affären?

Affären gick sen fort. Fortare än vad det kanske gör i normalfallet. Huset som vi köpte skulle ha sålts året innan redan så mycket av det pappersarbete som behövs göras var redan färdigt. Eftersom vi ville slutföra allt innan vi åkte hem anlitade vi den advokat mäklaren rekommenderade, vilket vi kanske inte skulle göra annars eller vara mer restriktiva till. Men det var en bra advokat som fick fullmakt att få fullfölja affären i det fall säljaren accepterade vårt bud som vi gav innan vi åkte hem.

Vad fick ni betala?

135 000 Euro, för 140 kvm stort hus.

Vad önskar du att du hade vetat då som du vet nu?

När vi köpte huset gjorde vi ingen värdering, vilket inte är så vanligt i Spanien. Prissättningen utgår efter det pris som säljare och köpare kommer överens om. Men det finns ett taxerat värde på varje bostad, vilket advokaten ska upplysa om. Vi hade köpt ett hus till ett pris som var lägre än det taxerade värdet, vilket då resulterade i en restskatt.

Andra bra tips att ge till köpare av bostad eller fritidshus i Spanien?

Var beredd på att köp- och säljprocessen tar lite längre tid än normalt i Sverige. Var noga med din research och behovsanalys innan du köper. Vad är viktigt för dig? Vill du bo i ett turisttätt område eller ett område med lokal befolkning? Bolla gärna med mäklaren.  Om du har för avsikt att åka året om till huset, kolla att området också är levande året om och hur solen står i förhållande till uteplatsen även under vinterhalvåret. Annat bra tips är att lägga på 12-13 % på köpeskillingen för tillkomna kostnader såsom advokat och skatter. Räkna inte i underkant och våga pruta! Om du inte kan få ner priset, se till att det ingår mer i köpet, exempelvis mer av möblemang osv. Och se till att det är samma möbler du får vid inflytt som det var under visning, sätt press på mäklaren att ha koll på detta. Ha koll på taxerat värde, detta ska advokaten ha uppgift om. Så du inte blir överraskad om du får restskatt sen om du köpt huset till ett pris som är under det taxerade värdet. Viktigt också är ju att kommunikationerna till huset är goda. För oss var det viktigt att det inte skulle ligga mer än 1 timme i resväg från flygplats. Sammanfattningsvis, läs på och lär dig om området du köper hus i. Noggrannheten initialt lönar sig i slutändan.

Vad älskar du mest med Spanien?

Tempot. Att jag som lever i ett högt tempo normalt sett går ner i var och njuter mer. Klimatet, såklart. Att det är billigt att gå ut och äta, och att köpa fantastiska råvaror hem att tillaga. Människorna! Jag har fått så många nya vänner!

Du har sålt och köpt nytt igen?

Ja precis, vårt första hus i Iznate blev för stort. Tror vi överskattade att vi skulle behöva så stort hus. Att barnen skulle vara där samtidigt. Så det blev för mycket att underhålla. Sen ville vi komma ner från bergen närmare till stranden. Jag gillar att springa så det var lättare än uppe i bergen med kuperad terräng. Det var förstås inte ett lätt beslut eftersom att vi hade så fantastiska grannar i Iznate.

Så vad är då dina bästa säljtips till de som ska sälja sin bostad i Spanien?

Ha koll på vad euron står i för värde när du säljer. Detta är givetvis viktigt även när du köper. Vi sålde via svensk mäklare i Spanien, vilket blev bra och kändes tryggt. De har ju en stor kundbas de kan kommunicera till och få köpare. Satsa på styling! Det har börjat komma till Spanien nu, och det är ju framförallt något svenskar är vana vid.

 

Är du intresserad av Spanien?

Läs mer och ta gärna kontakt med våra mäklare på HusmanHagberg Costa Blanca/Calida här. 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se