Olle Berg tipsar: Följ mina gräsprogram och få den finaste, mest välskötta gräsmattan i kvarteret!

Så här i vår och kommande sommarsäsong ökar ofta våra funderingar om trädgården och i synnerhet gräsmattan. Hur får man egentligen en välskött, grön gräsmatta fri från ogräs och mossa? Hur ofta ska man vattna, klippa, gödsla och sköta om den? Olle Berg, expert och guru inom området, ger oss svar på våra frågor.

Om Olle Berg

Olle Berg driver Sveriges mest lästa gräsblogg, med över 200 000 unika besökare på www.olleberg.nu. Därtill inkommer dagliga frågor från läsare och intressenter till hans Facebooksida. Olle har varit med i radio och tv, har utbildat i ämnet och har samlat sin kunskap i boken ”Gräsmattan- så lyckas du” som säljs bland annat på Adlibris och Bokus. 

Berätta Olle, hur började det hela?

För mig började passionen 1967 då jag skulle anlägga min första gräsmatta runt vår nybyggda villa i Skattkärr utanför Karlstad. Då kunde jag ingenting om gräs men fick goda tips och råd av min omgivning hur jag skulle gå till väga. Jag var noga med underlaget, fick tag i prima, näst intill lerfri, matjord. Efter det sådde jag med Weibulls gräsfrö. Redan efter ett par år fick jag en kanonmatta och det var så mitt intresse för gräsmattor utvecklades.

Vad hände sedan?

Först ut att upptäcka min fina gräsmatta var givetvis mina grannar, som alla ville ha råd och tips. Ansamlingen av småpratande grannar väckte sig snabbt större. Till slut kom busslaster med tillresande människor från hemgårdsföreningar som alla ville se min gräsmatta och få råd från mig. Till slut blev allt småpratade oumbärligt och jag bestämde mig för att samla alla mina tips i en stencil, som jag gav ut till intresserade.

Och du var med i radio och tv också?

Ja, absolut. Jag har varit med i flertalet sammanhang, blivit intervjuad av journalister för trädgårdsmagasin och i tv-program och radio. 

Har du kvar samma gräsmatta som sedan 1967?

Ja, det är samma. Den har varit lika fin alla dessa år. Om man följer mina skötselråd är det fullt möjligt!

Dina skötselråd innefattar flera produkter, har du själv testat dem?

Jag rekommenderar enbart produkter jag själv har använt eller som jag har testat genom andra och kan gå i god för. Med andra ord är dessa tips inte köpta. 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/04/gödsla-2.jpg

Vad är viktigt att tänka på när man ska så sin egen gräsmatta?

Var noga med underlaget! Det kräver sitt förarbete. Området ska vara väldränerat, grovplanerat och bearbetat med en spade eller jordfräs till ett djup av cirka 30 cm. Var noga med jord och gödselval. För att få reda på vilken typ av jord du har och dess närings- och pH-värde rekommenderar jag att göra en jordanalys. Du kan skicka in ditt jordprov till exempelvis Eurofins. Du kan också välja att köpa färdiggödslad jord.

Du ska alltid så i fuktig jord, gärna under vår eller tidig höst. Var noga med att få ner alla gräsfrön grunt med en lövräfsa. Därefter är vatten jätteviktigt – utan vatten så dör dina frön. Det översta jordlagret med frön (cirka 1-2 cm) måste hållas konstant fuktigt i 3-4 veckor efter sådd. Vattna försiktigt efter behov. Exakt hur du gör finns väl beskrivet i min bok och tips om val av frö och gödsel hittar du på min blogg. 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/04/färdig-gräsmatta.jpg

Vad är viktigt att tänka på när man lägger en färdig gräsmatta?

Egentligen samma förberedelser som när man ska så sin egen. Att lägga en färdig gräsmatta är bästa alternativet när man snabbt vill ha en grönskande miljö i en villaträdgård. Se dock till att du får ett lågväxande gräs som endast innehåller en blandning av rödsvingel och ängsgröe. Jag rekommenderar därför den gräsmatta som är sådd med Weibulls Extra Green. Det är också viktigt att det inte kommer in luftfickor när man lägger ut mattan, så att rötterna får kontakt med underlaget ordentligt.

 

Du har olika skötselprogram i din bok och på din hemsida. Berätta om dem!

För att ha en ständigt frisk, ogräsfri och grön gräsmatta krävs att du vet hur du sköter om den. Skötselråden skiljer sig mellan årstiderna eftersom gräsmattan självklart påverkas av klimatet. Följer man mina gräsprogram till punkt och pricka kommer du att få en fin och tät gräsmatta. I en tät gräsmatta trivs inte ogräs, mossa och annat. De som följt mina gräsprogram hör ofta av sig och tackar mig för att de fått en vacker moss- och ogräsfri gräsmatta. För att få en tät gräsmatta fri från ogräs och mossa krävs det att den får rätt sort mat och vatten, det är samma som för oss människor.

 

Vad ska jag tänka på nu i april?

I slutet av april eller början av maj är det tid för att gödsla gräsmattan efter vintervila. Var dock ytterst försiktig med vårkrattningen! Även om mattan ser grå och död ut, så är det förnuftigt att vänta tills den blivit ordentligt grön innan man sätter i krattan. Börja gärna vårstäda, men undvik hårdkrattning. I maj kan du som inte har ogräs i din gräsmatta vertikalskära, (1-2 cm djup), dressa och stödså din gräsmatta.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/04/ogräs.jpg

Hur får jag bort ogräs?

Stroller Plus+ T Kombi tar bort ogräs, samtidigt som den gödslar mattan. Det är viktigt att behandlingen inte sker för tidigt utan den ska ske tidigast i slutet av maj då ogräset är i god tillväxt och dygnsmedeltemperaturen ligger på minst 15 plusgrader. Man sprider ut detta medel en varm sommardag när gräset är torrt och jorden är fuktig. På natten bildar daggen en dimma som stiger upp och går in i ogräsets blad och på så vis kommer det åt även de svårutrotade ogräsen. Vissa ogräs som t ex kirskål får man behandla individuellt, antingen genom att gräva upp dem eller pensla på ogräsmedel.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/04/mossa.jpg

Hur får jag bort mossa?

En av de vanligaste anledningarna till mossa i gräsmattan är näringsbrist så en välgödslad gräsmatta är det bästa botemedlet. Beroende på vilket gödsel du väljer bör du gödsla mellan 2 och 4 gånger under våren och sommaren. Mossa får du bort genom att använda ett bekämpningsmedel mot mossa. Det går också bra att använda näringstillskottet FerroGent Järnsulfat. Annat som fungerar bra mot mossa är gödselmedel med hög järnhalt. Jag rekommenderar Stroller PLUS Mossa eller Florovit Mossa.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/04/vattenspridare.jpg

Hur ofta ska jag vattna gräsmattan?

Det beror på om din gräsmatta är nylagd eller etablerad och beror också på rådande väder. Om din gräsmatta är nysådd är det viktigt att ytan hålls fuktig under tiden den gror. Vattna lite men ofta. Är din gräsmatta etablerad är det viktigt att ge den en stor mängd vatten som tränger djupt ner i jorden så att hela rotsystemet nås. Följ regeln ”mycket men sällan”. Jag själv brukar vattna ca 25-30 mm en gång i veckan vid torrperioder. I gräsprogrammen står hur mycket du ska vattna beroende på säsong. 

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2017/04/klippa.jpg

Hur ofta ska jag klippa min gräsmatta?

Regelbunden klippning ökar vitaliteten och skottillväxten hos gräset samt ger en tät och slitstark matta. Jag klipper min gräsmatta var fjärde dag. Enligt min mening är en lämplig klipphöjd för en rotorklippare 30-40 mm och en cylinderklippare 15-25 mm. Anpassa klipphöjden efter din egen mattas utseende och jämnhet. Tänk på att inte klippa ner gräsets höjd mer än en tredjedel åt gången.

 

Vilken gräsklippare rekommenderar du?

Jag rekommenderar att klippa med en motorcylinderklippare med vält och uppsamlare. De klippare jag föredrar är Lawnmaster eller Lawnmaster Golf. Som ett billigare alternativ kan jag rekommendera Gardenas el-cylinderklippare. 

Många har frågat mig om jag får en lika fin gräsmatta när jag klipper med en robotklippare kontra min Lawnmaster cylinderklippare. Svaret är nej! Efter tre säsonger med en robotklippare så kan jag jämföra resultatet. Jag får en jämnare, tätare och vackrare gräsmatta med cylindermaskinen än med robotklipparen. Är du beredd att klippa var 4:e eller 5:e dag med cylinderklippare så ska du inte tveka om vilken maskin du ska köpa. Om du däremot tycker gräsklippning är jobbigt så är givetvis en robotklippare ett bra alternativ. Visserligen får du inte samma ”green” som när du klipper med en cylinderklippare men slipper å andra sidan ”gräsklippningspressen”.

Min gradering gällande gräsklippare är:

1 Cylinderklippare
2 Robotklippare
3 Åkklippare
4 Rotorklippare