Pär Bergkvist om livet i Åre: ”Ett sätt att vara rädd om sina drömmar.”

Efter att ha varit i Åre i många sammanhang sedan slutet på 70-talet var det sonen som fick Pär Bergkvist och hans familj att köpa ett eget boende i byn för 12 år sedan. ”När vår son började jobba här fick vi smak på allt som Åre har att erbjuda. De fyra fantastiska årstiderna, vidderna och naturupplevelserna runt knuten, det är hur häftigt som helst.”

Jag har träffat Pär många gånger förut, alltid i jobbsammanhang. Alltid lika glad, leende, undrande över hur läget är, med genuint intresse. Alla människor kan fråga hur det är, men det inte är alla människor som bryr sig, egentligen. Men Pär, han undrar för att han verkligen vill veta. Han har en sund syn på livet och delar gärna med sig av sina tankar. Han arbetar som styrelseledamot inom flera verksamheter och som konsult inom varumärkesfrågor sedan många år. Nyfikenheter kommer nog som en naturlig del i det, konstaterar jag, medan jag slår numret till Pär.

Varför blev det Åre?

”Mamma är från Östersund, jag själv har sen länge jagat i Jämtland och har under många år varit skidlärare i Storlien. Det har inte varit aktuellt att hitta ett boende någon annan stans. Vi har semestrat i Åre många år och när vår son Mårten 2006 började jobba inom SkiStar så började vi titta på att äga något eget.”

Hur hittade ni ert boende i Åre?

”Vi var från början noga med att om vi ska bo här, så ska vi bo i ett område där även bofasta bor. Inte i en stugby, utan i ett område som lever, där man bor i ett sammanhang och har en vardagspuls. För oss är det både trygghet och kontakt med bofasta. På det viset hittade vi en lägenhet som var perfekt, i östra delen av byn, tio minuter från torget. Vi ville bo nära, men inte mitt i – och gärna med garage. Det är inte alla bostäder som har det, så det kan vara en bra sak att tänka på om man är bilburen.”

Fjället i Åre – och havet runt Gotland

Det här med second home, är inget nytt för Pär. Sedan drygt 6 år tillbaka har Pär och hans fru Annika sitt hem och hus på Gotland och är vana att bo på flera ställen.

”Att leva med tillgång till många miljöer, är fantastiskt och vi ser det som ett sätt att vara rädd om våra drömmar. Så att få möjlighet att kunna leva våra liv i Åre, i Stockholm och på Gotland, är något vi är väldigt tacksamma för och rädda om varje dag”

Och jag förstår på Pär att det verkar finnas en tydlig koppling mellan just Åre och Gotland:

”Det är lite så, att många människor som vill titta ut över fjället också vill titta ut över havet. Många som är profiler på Gotland, är också profiler i Åre.”

Pär har ovanligt stor insikt i vad som händer på de platser han bor på, har koll på utveckling och är insatt i områdets framtid. Det har också sin förklaring visar det sig:

”Jag har alltid varit engagerad i de orter jag bor i och brinner för företags- och verksamhetsutveckling. Det går nog hand i hand med att jag sen länge är egenföretagare. Jag sålde nyligen mitt ägande i ett bolag jag grundat för att få mer tid för nya saker, främst på de orter där jag spenderar min tid och där trivseln skapar ”kreativitet och ro”.”

Åres utveckling då och nu

Pär berättar om hur Åre har utvecklats under de senaste 200 åren, där järnvägen mellan Stockholm och Trondheim drogs fram genom Åre och gjorde att Sverige och Norge knöts samman. Hade spåret dragits en annan väg hade Åre inte varit det Åre är idag.

”En av Åres fördelar är helt klart att det är så enkelt att ta tåget hit och hem. Jag har sett kidsen stå på perrongen på Stockholms Central iklädda pjäxor, redo att ta nattåget och åka upp i backen direkt när de kommer fram. Det är underbart att se.”

Pär berättar vidare om hur Åre har utvecklats kraftigt, inte minst de senaste åren.

”Jag har förmånen att vara engagerade i de alpina världscupfinalerna här nu i mars och i nästa års Alpina VM. Just nu sjuder och planerar hela dalen tillsammans, i såväl bygg- och boprojekt som inom serviceutveckling på olika sätt. Allt kommer inte att vara klart just till VM men både kommande VM och det VM som anordnades på orten 2007, har helt klart varit katalysatorer för allt som händer här. Åre har blivit känt i alperna för att arrangera bra tävlingar och att orten är snösäker och en riktig alpby med allt det erbjuder. Det har såklart genom detta blivit ett större krav på Åre som arrangör och nu blir det naturligt att man också gör det med än större engagemang för tävlingarna och för Åres framtid.”

Vi fortsätter att prata om Åre som en ort i full utveckling, med den uttalade visionen Bäst i Europa, året runt. Det lovar ganska mycket, påpekar jag.

”Ja, och allt utvecklas hela tiden men det görs med finess.” menar Pär. ”Det finns en stor drivkraft att utveckla skidåkningen, cykelmöjligheter, restauranger och uteliv och att fortsatt bygga ihop Åre med Björnen och i en framtid kanske även Duved och Tegefjäll.  Men inte bara för aktiviteterna utan också för att utveckla hela infrastrukturen med skolor, gymnasium, företagande, omsorg, ja allt som gör livet.”

En modern, uppkopplad fjäll

Det låter spontant lite motsägelsefullt, men Pär menar att det idag ju är möjligt att utveckla verksamheter som är naturnära i kombination med innovativa tack vare samhällets digitalisering och människors nyfikenhet och strävan efter liv och lust i kreativa miljöer. Att berget är uppkopplat och livet lite mer avkopplat, det är grejen säger Pär.

”Jag älskar verkligen stan, pulsen och doften i tunnelbanan. Men naturen och kopplingen till bergen blir bara starkare och starkare för mig personligen. Jag tänker ibland på var gränsen går mellan den orörda fjällvärlden och det alpina landskapet? Generellt upplever jag att vi är friskare när vi är här. Vi lever i våra funktionskläder året runt här.”

Vad gör man i Åre då?

Det är ganska så självklart att fokus i Åre är skidåkningen, där orten erbjuder Nordens mest avancerade och varierande skidåkning och de som ställer lite högre krav på åkningen väljer ofta Åre framför andra orter. Allt annat, kommer med på köpet, menar Pär som beskriver den oändliga och orörda natur som finns bara ett stenkast från centrala Åre såväl norr som söder ut.

”Ju mer jag har lärt mig om hela området, desto mer har jag lärt mig att se och nyttja. För när man väl har kommit hit så upptäcker man resten av det fantastiska utbud som Åredalen erbjuder med att gå på tur, åka längd, vandra på fjället och njuta av orörda landskap och sevärdheter. Många får mersmak och det finns något för alla generationer här. Byn lever verkligen året runt. Idag kan man kombinera en aktiv fritid med att ta en öl på torget, där skidbutiken blir cykelaffär på sommaren.”

Allt låter så bra när Pär pratar, tänker jag. Finns det inga nackdelar? Pär svarar så självklart:

”Utifrån storstadsmänniskans perspektiv så är inte utbudet detsamma som man är van vid, men i storstan är det å andra sidan obegränsat. Hittar man några nackdelar här, så är det antagligen ens egna nackdelar man ser.”

Och jag tänker att Pär nog har så rätt i det han säger. Väljer man att lyfta fram det som är positivt och förhålla sig till det man eventuellt saknar så finns det ju också bara fördelar.

Jag frågar om Pär inte har något personligt tips att dela med sig av, och självklart har han det:

”Vid sidan av de alpina förutsättningarna – ge dig tid att gå ut på fjället och upplev naturen. Det finns mängder av hjortron, blåbär och kantareller att plocka. Markerna runt om Åre, erbjuder bara nästintill orörd vildmark och där finner jag mina pärlor.”

Innan vi lägger på berättar Pär om Svartbergets bryggeri som nu etablerat sig på den sk. Olympiaplatån ovanför byn på väg upp mot Åreskutan. De säger själva att det är världens högst belägna bryggeri. Bryggeriets och många andra satsningar i Åre stämmer väl in på den gamla jämtländska tesen som lyder: ”Den som int trivs hen, jett va i olag” och betyder ungefär att den som inte trivs här, den är i obalans. Och ja, det är nog precis så det är oavsett om man är i Åre eller inte, tänker jag och konstaterar att det nog är dags att lämna storstan ett tag. Naturen kallar.

https://blogg.husmanhagberg.se/wp-content/uploads/2018/02/800x400_par_are.jpg

Skrivet av Lisa von Segebaden.

Funderar du på att köpa bostad i Åre? Välkommen att kontakta oss på HusmanHagberg Åre, Stationsvägen 16. 

Går du i säljtankar? Välkommen att kontakta någon av våra mäklare för en kostnadsfri värdering, eller boka ett möte med en mäklare när det passar dig på HusmanHagbergs digitala tjänst Mäklarbokningen.se