Så får du din julgran att hålla sig fin längre

Julgranen och traditionen att fira julen med en inomhusgran är en sed som funnits sedan 1400-talets Tyskland. Idag köper vi julgranen under december och har den i bästa fall framtill tjugondag knut. Hur håller vi då granen fin hela tiden? Här är några tips. 

 

Välj rätt gran

Välj rätt gran kanske låter simpelt. Men hur gör man det då? Det du kan titta efter är att köpa en julgran som har mjuka och flexibla grenar och en stam som är lite klibbig. Välj med fördel en miljövänlig gran: en vanlig, svensk, närodlad gran. 

 

Rätt förarbete

Precis som med rosor, är det bra att putsa till rötterna . När du tar in granen – såga av ytterligare ett par centimeter av stammen så att granen lättare kan absorbera vatten. På så sätt förhindrar du att granen blir uttorkad vilket är en av de vanligaste orsakerna till att den börjar barra i förtid. Sen är det bra om du ställer granen i vatten – innan du tar in den i värmen. Så om du normalt sett har julgranen förvarad på balkongen först, sätt den i vatten direkt även på balkongen. 

 

Välj rätt julgransfot

Att välja rätt julgransfot är avgörande. Julgranen måste stå stadigt, stabilt på sin plats som gör det lätt att vattna. 

 

Placera svalt

Placera granen inte precis intill ett element eller öppen spis. Granen kommer lättare att torka ut av värmen och då vet vi att barren kommer snabbare än du hinner säga god jul. 

 

Vattna ordentligt!

Vattna julgranen varje dag – en julgran kan dricka upp till en liter vatten, eller mer, varje dag beroende på dess storlek.