Så minskar du elkostnaderna- med hjälp av grannen

När vi pratar om hållbarhet så nämns ofta elbilar, solceller på taket eller ekologisk mat. Genom att spara på energin vi använder i hemmet, kan vi enkelt göra stora skillnader i plånboken och för miljön.

Vi har pratat med Fredrik Hagblom, produktchef på Greenely AB, som hjälper hushåll att energieffektivisera genom att använda mobilappen Greenely.

 

Hej Fredrik! Vilka är de största vinsterna med att energieffektivisera mer hemma?

Att det sparar pengar och samtidigt värnar om miljön, och att man faktiskt kan göra det med ganska enkla medel. Det finns också fördelar ur ett större makroperspektiv. I Sverige produceras stora mängder el genom vattenkraft. Om vi svenskar använder mindre el, kan vi sälja mer av vår egen hållbara el till länder som har en mindre hållbar elproduktion.

Varför energieffektiviserar vi inte mer redan idag?

Energi, och då främst el, är ibland svårt att greppa. Vi tar det förgivet att alltid ha tillgång till ström och tänker inte så mycket på det, till dess att något slutar att fungera. Det finns ibland en felaktig bild att det kostar pengar att leva hållbart. Greenely vill göra el och energi enklare att förstå, och samtidigt bidra till att öka medvetenheten bland konsumenter där man med enkla medel kan göra stor skillnad på miljö och ekonomi.

Vad kan jag göra för att energieffektivisera i mitt hus?

I villahushåll används en stor del av den förbrukade elen till uppvärmning. Att t ex täta runt befintliga fönster eller byta ut dem helt, till nya, mer energibesparande fönster, är ett exempel på vad man kan göra för att effektivisera sin uppvärmning i hemmet. Att ändra beteenden och vanor sparar också energi. Att släcka lampor, ha rätt temperatur i kyl och frys eller att dra ur sladdarna från elektronik som inte används, är små ändringar som tillsammans gör stor skillnad.

Jag som bor i lägenhet, hur mycket kan jag spara?

Det är alltid enklare att se över sin egen konsumtion om man har någon att jämföra med. Exempelvis, hur mycket el använder grannen? Vissa av Greenlys användare som bor i lägenhet, har halverat sin elanvändning när de fick en tydligare referens.

När du skapar en profil i vår app så är det första du ser hur mycket grannen förbrukar per månad jämfört med topp 20% som bor i liknande hushåll. Sen kan du enkelt hämta din egen förbrukning och börja jämföra!

Ett tips är att testa att dra ur all elektronik du inte använder på natten och har du golvvärme som värms upp av el, prova att justera värmen eller tidsinställ temperaturen och se i appen hur elförbrukningen förändras.

Appen, kostar den något?

Nej, den är i dag kostnadsfri och du laddar ned den här.

 

Nedan följer 3 tips på hur du kan spara energi i ditt hem.

Villa

  • Smarta termostater. Elementens termostater blir sämre med tiden. Investera i nya elektroniska termostater
  • Täta tätt – fönster.  Ett väl tätat fönster kan minska buller, drag, luftföroreningar och det totala värmeläckaget med hela 40%.
  • Utomhusbelysning med rörelsedetektor. Köp belysning med inbyggd rörelsedetektor för att minska energianvändningen. Ljuset sätts automatiskt på när rörelse uppstår inom sensorns räckvidd. Att låta två 100 W-lampor stå på tre timmar varje dag i onödan kostar ca 350 kr/år.

Lägenhet

  • Låt LED leda dig! Byt till LED-lampor. De håller längre och förbrukar ca 80% mindre energi än en vanlig glödlampa
  • Byt ut kyl och frys Byt ut dina gamla trotjänare och investera i nya med bra energiklass. Det gör att du kan spara 400-1 000 kWh per år.
  • Håll kylskåpsryggen ren. Genom att dammsuga bakom kyl och frys kan du minska energianvändningen med 25%.

 

Kommentera